Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 31 Aralık – December


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 31.12.2007 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 3868 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


31 ARALIK – DECEMBER 31
Tarihte Bugün – Today in History


31 Aralık 1929
CumhurbaÅŸkanı Gazi Mustafa Kemal, Hariciye Köşkü’nde yılbaşı balosunda

1935 – Atatürk’ün, gece BaÅŸbakan Ä°smet Ä°nönü’nün köşküne gidiÅŸi, daha sonra Ankara Palas ve Sergievi’ndeki yeni yıl balolarını ÅŸereflendirmesi, geç saatlerde Çankaya’ya dönüşü.


1934 – Atatürk’ün, gece Kızılay Balosu’nu, daha sonra Ankara Palas’ta düzenlenen baloyu ÅŸereflendirmesi.

1932 – Atatürk’ün, yeni yıl nedeniyle Türk-Yunan dostluÄŸu üzerine Atina Ajansı’na demeci: “Türkiye ve Yunan anlaÅŸması ve dostluÄŸu, milletler arasında çalışma beraberliÄŸinin ve yeni siyaset anlayışının gerçekleÅŸmiÅŸ çok güzel bir örneÄŸi ve insanlığın, doÄŸu Akdeniz ve Balkanlarda ilerleme ve yükselmesinin bir ifadesidir” (Aynı gün Yunan CumhurbaÅŸkanı, BaÅŸbakanı ve DışiÅŸleri Bakanı da Anadolu Ajansı’na demeç vermiÅŸlerdir).

Atatürk’ün, gece Kızılay’ın Ankara Palas’ta düzenlediÄŸi Yılbaşı Balosu’nu ÅŸereflendirmesi ve saat 24.00’ten sonra Millî EÄŸitim Bakanı ReÅŸit Galip tarafından -yeni yıl armaÄŸanı olarak- kendisine 3 kitap takdimi nedeniyle söyledikleri: “Bu anda duyduÄŸum mutluluk büyüktür. Kendisinden ve diÄŸer vekillerimizden her an böyle armaÄŸanlar beklerim. Vekil Bey’in naçiz dedikleri bu armaÄŸan gerçekte çok deÄŸerlidir!”

1931 – Ä°stanbul’da Taksim Meydanı’nda yerli mallarının kullanılması için bir miting yapıldı.

1930 – Menemen ile Balıkesir ve Manisa’da 1 ay süre ile sıkıyönetim ilan edildi.

1929 – Sovyet Sosyalist Şûralar BirliÄŸi Merkez Ä°cra Komitesi BaÅŸkanı Kalinin’in, Atatürk’e telgrafı: “Türkiye’ye seyahati Sovyet-Türk protokolünün imzasıyla kendini gösteren Hariciye Komiser Vekili Karahan’ın derin bir destek ve samimiyetle kabulünden dolayı en sıcak teÅŸekkürlerimin kabulünü rica ederim. Türk-Sovyet iliÅŸkilerinin inkiÅŸafını daima en samimï bir alâka ile izlemiÅŸ olduÄŸumdan, bu belgenin memleketlerimizi baÄŸlayan ve bugünkü verimli iktisadî faaliyetlerine çok lüzumlu barışın teminatı derecesinde bulunan dostane iliÅŸkilerin takviyesi yolunda bir adım daha oluÅŸturduÄŸunu görmekle bahtiyarım.”

1926 – Atatürk’ün, Çankaya’da, Vali baÅŸkanlığındaki Isparta Heyeti’ni kabulü.


1923 – BoÄŸazlar AntlaÅŸması yürürlüğe girdi.

Bakınız, Montrö Boğazlar Sözleşmesi

Atatürk’ün, Lâtife Hanımla beraber Ankara’dan trenle Ä°zmir’e hareketi.

1921 – Mustafa Kemal, Çerkez Ethem güçlerinin dağıtılması için Batı Cephesi Komutanlığı’na talimat verdi.

Atatürk’ün, “Batı cephesi, Adana ve MaraÅŸ bölgesinde seyahat edecek olan Vakit gazetesi baÅŸmuharriri Ahmet Emin (Yalman) Bey’e silâh verilmesi” hakkında yazısı.

1920 – Batı Cephesi Komutanı Ä°smet Bey’in Kütahya’dan Çerkez Ethem’e emri: “I. Seyyar kuvvetler kumandanlığını, sizden ve kardeÅŸiniz Tevfik Bey’den sonra en kıdemli müfreze kumandanına teslim edip bırakınız.”

1919 – Atatürk’ün, Yunanlıların Ä°zmir’i ilhaka karar vermeleri karşısında izlenecek hareket bakımından komutanlara yazısı: “..Böyle bir hale karşı bütün kuvvet ve araçlarımızla Yunanlıları vatanımızdan kovmak zarureti karşısında kalacağız.”

1919 (Aralık sonu) – Atatürk’ün, rahip Frew’a Fransızca mektubu: “…Ä°stanbul muhitinde sizinle baÄŸlantı kuran bazı gafil ve menfaat düşkünü kimselerin, sizi yanlış yönlere sevk ettiklerini pek büyük teessüfle anlıyorum. Özellikle Sait Molla ile tertipleyip uygulamasına baÅŸladığınız, güvenilir kaynaklardan haber alınan plânın, Ä°ngiliz milletinin cidden kınanmasını gerektirecek bir nitelikte olduÄŸunu söylememe müsaadenizi rica ederim. Milletimiz, Sait Molla’nın deÄŸil, fakat gerçek vatanseverlerimiz gözüyle görüldüğü takdirde, böyle plânların artık memleketimizde ve milletimiz üzerinde uygulama imkânı kalmadığına kolaylıkla hükmolunur. …Ancak bu hususta garipliÄŸi itibariyle ÅŸunu da söylemek mecburiyetindeyim ki, siz bir din adamı iken siyaset oyunlarında ve özellikle kanlı çatışmalarla sonuçlanacak vaziyetlerde rol almak sevdasında bulunmamalıydınız!”

1915 – Atatürk’ün, Bahriye Nazırı ve 4. Ordu Komutanı Cemal PaÅŸa’ya mektubu:”.. .Her ÅŸeyi yarınlara, harpten sonraya terk etmek görüşünün bütün zihinlere hakim olduÄŸu anlaşılıyor. Biraz fazla gayret ve faaliyetle bu görüşün çürüklüğü ispat olunabilir ümidindeyim. Fakat zannediyorum ki benim burada sahip olabileceÄŸim imkân buna uygun deÄŸildir. Her halde kendiliÄŸinden hazırlanmış pek güzel bir zemin mevcuttur.”

1915 (Aralık sonu) – Atatürk’ün, Ä°stanbul’da Hariciye Nazırı Halil (MenteÅŸe) Bey’i ziyareti ve söyledikleri: “…Ben Türk ordusunun yabancısı bir adam deÄŸilim. Ben, ordu ile küçük subaylıktan beri derinden temasa gelmiÅŸ bir askerim. Ben, olayların ÅŸevki ile ordunun içinde subay, nihayet komutan olarak iÅŸ görmüş ve zannıma göre muvaffak olmuÅŸ bir komutanım. Türk ordusunu, onun faziletini, kıymetini ve bu ordu ile neler yapılabileceÄŸini benim kadar anlayan az olmuÅŸtur.”

1913 – Atatürk’ün, Sofya’dan Madam Corinne’e Fransızca kartı: “Sevimli mektuplarınıza birdenbire ara verdiniz. Benim tembelliÄŸimi mi taklit etmek niyetindesiniz, yoksa bana yazmamanızın baÅŸka nedenleri mi var? Bu günlerde elime geçeceÄŸini umduÄŸum bir mektubu almadan bu olayın derinliÄŸine inmek istemiyorum.”

1892 – Deutche Bank’ın bulunduÄŸu grubun yaptığı demir yolu Ankara’ya ulaÅŸtı.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 31.12.2007 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 3868 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 7 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 31 Aralık - December orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBir Adın Kalmalı Geriye | Ahmet Hamdi Tanpınar Sonraki MakaleMustafa Kemal Atatürk'ün Åžoförünün Söyledikleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz