Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 29 Eylül – September


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 29.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 325 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


29 EYLÃœL – SEPTEMBER 29
Tarihte Bugün – Today in History


Atatürk Ä°zmir’de (10 Eylül – 1 Ekim 1922)

Atatürk in Ä°zmir (September 10 – October 1 1922)

1925 – Atatürk’ün, Bursa’dan Mudanya’ya gidiÅŸi.


Atatürk’ün, Mudanya’da Cumhuriyet Halk Partisi’ni ziyareti ve Parti’nin hatıra defterine yazdıkları: “Muhterem Mudanyalıların geçen seçimde gösterdikleri vefayı ve programımıza ÅŸuurlu baÄŸlılığını ispat eden hareketlerini teÅŸekkür ve takdirde kaydetmeyi vazife sayıyorum.”

1922 – Atatürk’ün, Ä°tilâf Devletleri DışiÅŸleri Bakanlarının 23 Eylül 1922 tarihli notasını cevaplandırması (Cevabî notada Mudanya Konferansı’nın kabul edildiÄŸi, açılışın 3 Ekim 1922 olmasının uygun olacağı, Ä°smet PaÅŸa’nın delege tayin edildiÄŸi ve konuÅŸulacak hususlar bildirilmiÅŸtir.

Franklin Bouillon’un, Fransız BaÅŸbakanı Poincaré’ye telgrafı: “Mustafa Kemal’le 4 saat görüştüm. Durumu güç; askerini zor zaptediyor.”

1922 (29-30) – Atatürk’ün, Ä°cra Vekilleri Heyeti BaÅŸkanı Rauf Bey, Hariciye Vekili Yusuf Kemal Bey ve Avrupa’dan dönen Dahiliye Vekili Fethi Bey ile beraber gece yarısı trenle Ä°zmir’den Ankara’ya hareketi.

Mudanya Konferansı’nın kabul edildiÄŸi, açılışının 3 Ekim 1922 olmasının uygun olacağı, Ä°smet PaÅŸa’nın delege atandığı ve konuÅŸulacak hususlar bildirilmiÅŸtir.

1921 – Atatürk’ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gizli oturumunda, Ä°ngilizlerin esir deÄŸiÅŸimi istekleriyle ilgili görüşmeler esnasında konuÅŸması: “…Son zaferi takiben, hemen onun belirdiÄŸi günlerde Ä°ngilizler bir yakınlaÅŸma zemini aradılar ve bunu oluÅŸturmak için derhal bize hiç sormaksızın Malta’da bulunan tutuklularımızı bütünüyle bırakmaya karar verdiler.”

Atatürk’ün, annesi Zübeyde Hanım’ın 27.9.1921 tarihli tebrik telgrafına cevabı: “Benim için dünyevî mükâfatların en yücesi olan tebrikâtınızla mesut oldum. Sizi görmek huÅŸusundaki isteÄŸimin derecesini ifade imkânsızdır. Ä°lk fırsatta sizleri buraya getirmeye çalışacağım. Bunu bildiriÅŸimi bekleyerek memleketimizin kurtuluÅŸuna yönelik dualara devam etmenizi rica ile ellerinizden ve kız kardeÅŸimin gözlerinden öperim.”


Atatürk’ün, Sakarya Zaferi’ni tebrik eden Azerbaycan Elçisi Abilof’un telgrafına cevabı.

1920 – 1920 Sarıkamış, Ermenilerden geri alındı.

Milli kuvvetlerin Kazım Karabekir komutasında Sarıkamış’a giriÅŸi.

DoÄŸu’da 9.Tümen Çatak bölgesini ele geçirdi. DoÄŸu ordusuna baÅŸlı birlikler Ermenilerin terkettiÄŸi Erzurum’a girdi.

YeÅŸilordu dağıtıldı. Bu kuruluÅŸ üyesi olanlardan bir bölümü; Nazım Bey ve arkadaÅŸları Türkiye Halk Ä°ÅŸtirakiyûn Fırkası’nı kurarken bir kısmı da Mustafa Kemal’in emriyle resmi Türkiye Komünist Fırkası’na girdi.

Cemal PaÅŸa’nan, Herat’tan Atatürk’e mektubu: “Ben Afganistan’a geldim. 15 günden beri Herat’ta bulunuyorum. Bizim melun Ä°stanbul hükümetinin barış antlaÅŸmasını imza ettiÄŸini tiksinti ve lanetle okudum.”

1917 – BaÅŸkomutan Vekili Enver PaÅŸa’nın -Cemal PaÅŸa’ya yazılıp bir sureti de kendisine iletilen 20 Eylül 1917 tarihli rapor üzerine- Atatürk’e telgrafı: “…Gerek memleket ve gerek ordunun ÅŸimdiki durumunu ben de aynı ÅŸekilde görüyor ve biliyorum. …Zatıâlilerini eskiden beri tanıdığım ve takdir ettiÄŸim için en müşkül zamanda ve en mühim vazifede bulunmanızı vatan menfaatlerine uygun bulmuÅŸ ve böylece PadiÅŸahın iznini almıştım. …Sina cephesinde, Kress PaÅŸa’nın 8. Ordusu yanında 7. Ordu Komutanı sıfatıyla baÅŸarılı ÅŸekilde görev yapacağınıza eminim. …Düşüncelerimin ayrıntılarını yakında oraya gelecek Cemal PaÅŸa Hazretleri anlatacaktır.”

1911 – Ä°talyanlar, Trablusgarp’ı ele geçirmek için Osmanlı Devleti’ne savaÅŸ ilan etti.

Trablusgarp topraklarının Ä°talya’nın eline geçmesiyle sonuçlanan ve Ä°talya ile Osmanlı Devleti’ni karşı karşıya getiren Trablusgarp Savaşı baÅŸladı.

Ä°talyanların, Osmanlı Devleti’ne harp ilânı ve Trablusgarp Harbi’nin baÅŸlaması. Ä°talyanlar 28/29 Eylül 1911 tarihinden itibaren Trablusgarp’a çıkarma yapmaya ve tüm kıyı ÅŸehirlerini bombalamaya baÅŸlamışlardı. 3 ve 4 Ekim 1911’de Tobruk’a, 5 Ekim 1911’de Trablus’a, 16 Ekim 1911’de Derne’ye, 17 Ekim 1911’de Homs’a ve 19 Ekim 1911’de Bingazi’ye çıkarma yaparak bu ÅŸehirleri iÅŸgal ettiler.

1895 – Babıâli olayı.

BABIALÄ° OLAYI

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 29.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 325 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 29 Eylül - September orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 23 Eylül - September Sonraki Makale[El, Kol ve Avuçlar] Kafa OvuÅŸturma ve Tokatlama Beden Dili

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz