Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 17 Åžubat – February


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 17.02.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1501 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


17 ÅžUBAT – FEBRUARY 17
Tarihte Bugün – Today in History


Medeni Kanun’u Hazırlayan Komisyon Üyeleri

1936 – Aralarında Urfa mebusu Ali Faik UrsavaÅŸ’ın da bulunduÄŸu, Atatürk’e suikast giriÅŸiminden dolayı yargılanan 8 kiÅŸi beraat etti.

1931 – Atatürk’ün, Adana’da ValiliÄŸi, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi’ni, Belediye’yi ziyaretleri, daha sonra Türkocağı’nda konuÅŸması: “Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her ÅŸeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuÅŸmalıdır. Türkçe konuÅŸmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluÄŸuna baÄŸlılığını iddia ederse buna inanmak doÄŸru olmaz!”


Atatürk’ün, akÅŸamüzeri Adana’dan Konya’ya hareketi.

1930 – Ä°stanbul’da Türk Gazeteciler BirliÄŸi kuruldu.

1929 – Atatürk’ün, gece, manevî kızı Nebile Hanım’ın evlenmesi nedeniyle Ankara Palas’ta düzenlenen baloyu ÅŸereflendirmesi.

1926 – Türk Medeni Kanunun kabulü.

Bakınız, Türk Kanunu Medenisi

Türk Medeni Kanunu – Türk Medenî Kanunu 22.11.2001 – 1.1.2002 Tam Metni…

Yurttaşlar Yasası (Medeni Kanun) kabul edildi.


Hukuksal düzenin çaÄŸdaÅŸ bir yapıya kavuÅŸması yolunda en önemli adım olan Türk Kanun-ı Medenisi (Medeni Kanun) T.B.M.M.’de kabul edildi.

Ä°sviçre Medeni Kanunu’nu esas alan kanunla, kiÅŸi, aile, miras ve eÅŸya hukuku yeniden düzenlendi. Bu kanunla Türk vatandaÅŸları arasında din, dil, ırk ve mezhep ayrımı sona erdi.

1925 – AÅŸar (ondalık) vergisinin kaldırılması.

Osmanlı toprak sisteminden kalan ‘Aşar Vergisi’ kaldırıldı.

Osmanlı döneminden kalma ve esası köylünün ürününün belirli bir bölümünü ayni vergi olarak devlete vermesi temeline dayanan aşar vergisi kaldırıldı. Böylece köylü ağır bir yükten kurtuldu.

1923 – Gazi Mustafa Kemal’in, Ä°zmir’de ilk Türkiye Ä°ktisat Kongresi’ni açması. 1923 Ä°zmir’de iktisadi sorunları tartışmak, tüccar, esnaf, köylü ve işçilerin yeni ekonomik yapı içindeki iÅŸlevlerini belirlemek amacıyla Birinci Türkiye Ä°ktisat Kongresi toplandı.

Kongrede Mustafa Kemal, İktisat Vekili Mahmut Esat Bey (Bozkurt) ile kongre başkanlığına seçilen Kazım Karabekir birer konuşma yaptı.

İzmir İktisat Kongresi başladı.

Bakınız, Ä°zmir Ä°ktisat Kongresi | 17 Åžubat – 4 Mart 1923

Atatürk’ün, Ä°zmir’de toplanan “Türkiye Ä°ktisat Kongresi”ni açış konuÅŸması: “…Yeni Türkiyemizi lâyık olduÄŸu düzeye eriÅŸtirebilmek için mutlaka ekonomimize birinci derecede önem vermek zorundayız. Çünkü, zamanımız tamamen bir ekonomi devresinden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. …Kılıç ile zaferler kazananlar sapanla zaferler kazananlara maÄŸlup olmaya ve netice olarak yerlerini onlara vermeye mecburdur. …Siyasî, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner. …Ekonomi demek her ÅŸey demektir, yaÅŸamak için, mutlu olmak için, insan varlığı için ne lazımsa onların hepsi demektir. Ziraat demektir, ticaret demektir, çalışma demektir, her ÅŸey demektir.”

1920 – Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nda Misak-ı Millî’nin yabancı parlâmentolara ve basına bildirilme kararı.

Ä°stanbul Osmanlı Mebuslar Meclisi, kabul ettiÄŸi Misak-ı Milli Beyannamesi’nin, basında yayınlanmasını ve bütün yabancı parlamentolara bildirilmesini kararlaÅŸtırdı. Misak-ı Milli Beyannamesi, 17 Åžubat 1920 tarihinde, Edirne Milletvekili Mehmet Åžeref (Aykut) Bey’in bir önergesinin kabulü ile Mecliste okunmuÅŸ, oybirliÄŸi ile benimsenmiÅŸtir. Ayrıca kabul edilen nihai metin basına dağıtılacak ve dünya parlamentolarına bildirilecekti.

Atatürk’ün, Sadrazam Ali Rıza PaÅŸa’nın millî örgüt aleyhindeki 14.2.1920 tarihli genelgesi nedeniyle Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne genelgesi: “…YaÅŸam ve varlığını sürdürme esasından ibaret olan millî teÅŸkilâtın vatanın her köşesinde, geniÅŸ ve kapsamlı bir ÅŸekilde örgütlenmesine önceki gibi devam edilmesini bütün Merkez Heyetlerinden bir kere daha rica ederiz.”

Atatürk’ün, Osmanlı Meclis-i Mebusan BaÅŸkanlığı’na, saÄŸlık durumunun elveriÅŸsizliÄŸi sebebiyle Ä°stanbul’a gelemediÄŸini bildiren telgrafı: “Hastalığım sebebiyle bugünlerde hareketime imkân yoktur, izinli sayılmamı rica ederim.” (Bu telgrafın Ä°stanbul’a ulaÅŸmasını takiben Meclis Umumî Heyeti’nce izinli olduÄŸu kabul edilmiÅŸtir).

1917 – Atatürk’ün, BaÅŸkomutanlık Vekâleti’nce Hicaz Kuvve-i Seferiye Komutanlığı’na atanması ve acele hareketinin emredilmesi. (Atatürk, Arabistan ve Medine cephesinde oluÅŸturulması düşünülen bu kuvvet komutanlığına Ordu Komutanı yetkisiyle, fakat 4. Ordu Komutanlığı emrinde olmak üzere atanmıştı).

1916 – DoÄŸu cephesinde, Rusların MuÅŸ’u iÅŸgali.

1913 (16-17) – Çanakkale cephesinde, bir kısım kuvvetlerin -Bahr-i Sefit BoÄŸazı Kuva-yi Mürettebe Komutanı Fahri PaÅŸa komutasında- Bolayır Kolordusu adı altında birleÅŸtirilmesi (Atatürk, kısa süre sonra bu kolordunun Kurmay BaÅŸkanlığı’na atanmıştır.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 17.02.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1501 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 6 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 17 Şubat - February orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 3 Eylül | (1952) - AÄŸrı Dağı Zirvesine Türk Bayrağı Dikildi Sonraki MakaleAtatürk Devrimleri | Toplumsal Devrimler - Tekke, Zâviye Ve Türbelerin Kapatılması - 30 Kasım 1925 - Toplumsal YaÅŸayışın Düzenlenmesi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz