Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 12 Eylül – September


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 12.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 4925 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


12 EYLÃœL – SEPTEMBER 12
Tarihte Bugün – Today in History


12 Eylül 1929

CumhurbaÅŸkanı Gazi Mustafa Kemal, Yalova’nın imarı hakkında ilgililerle görüşürken


Mustafa Kemal, Sivas Kongresi üyeleri ile birlikte (Eylül 1919)

12 Eylül 1934
CumhurbaÅŸkanı Gazi Mustafa Kemal, Ä°stanbul’da açılan Ä°ÅŸ Bankası sergisinde

12 Eylul 1936
Atatürk ve manevi kızı Ülkü

1937 – Mart’ta baÅŸlayan ayaklanmanın önderlerinden Seyit Rıza Erzincan’da teslim oldu.

Elazığ’da yapılan yargılamalar sonucunda 11 kiÅŸi idama mahkum oldu. YaÅŸlarından dolayı cezaları 30 yıla indirilen 4 kiÅŸinin dışında aralarında Seyit Rıza’nın da bulunduÄŸu diÄŸer sanıkların cezalan 15 Kasım’da infaz edildi.


1924 – Atatürk’ün, Lâtife Hanım’la beraber Hamidiye kruvazörü ile Mudanya’dan hareketle Ä°stanbul’dan geçerek -Trabzon’a gitmek üzere- Karadeniz’e çıkışı.

Atatürk’ün Hamidiye kruvazörü ile Ä°stanbul’dan geçiÅŸi nedeniyle Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanı Emin (Erkul) Bey’in, içiÅŸleri Bakanı Recep (Peker) Bey’e Ä°stanbul halkının sevinç ve teÅŸekkürlerini bildiren telgrafı.

1922 – Ä°zmir’deki Ä°ngiliz BaÅŸkonsolosu Sir Harry Lamb, Mustafa Kemal PaÅŸa ve Ankara Hükümeti ile Ä°ngiltere arasındaki iliÅŸkiler hakkında görüşmesi. Mustafa Kemal, Daily Mail muhabirine; daha fazla savaÅŸmaya niyeti olmadığını, ciddi olarak barışı istediklerini ancak Yunanlıların Anadolu’yu boÅŸaltmaya niyetlerinin olmaması üzerine Büyük Taarruz’u baÅŸlattıklarını söyledi.

Gemlik’in kurtuluÅŸu.

Milli kuvvetlerin Mudanya taarruzu.
Mudanya’ya giriÅŸ ve 2. Yunan Tümeni’ni esir oluÅŸu.

Urla, Seferihisar ve KırkaÄŸaç’ın kurtuluÅŸu.

Akdeniz’deki Ä°ngiliz Filosu BaÅŸkomutanı Amiral Brock’un, Atatürk’e, Ankara Hükûmeti’nin Ä°ngilizlere karşı bir harp halinde olup olmadığını soran mektubu.

Atatürk’ün, Ä°zmir’e gelen “Daily Mail” gazetesi muhabiri G. Ward Price’e demeci: “…Bu son taarruzu istemedim; fakat Yunanlıları Anadolu’yu terk etmeye mecbur olduklarına inandırıcı baÅŸka yol yoktu!” (Bu demeç, 15 Eylül 1922 günkü “Daily Mail” gazetesinde yayımlanmıştır).

BaÅŸkomutan Atatürk’ün, Anadolu’nun kurtuluÅŸu nedeniyle millete bildirgesi: “Akdeniz, askerlerimizin zafer teraneleriyle dalgalanıyor… Ordularımızın kabiliyet ve kudreti, düşmanlarımıza dehÅŸet, dostlarımıza güven verecek bir mükemmellikte kendisini gösterdi. Büyük zafer, özellikle senin eserindir. Büyük ve soylu Türk milleti! Anadolu’nun kurtuluÅŸu zaferini tebrik ederken sana Ä°zmir’den, Bursa’dan, Akdeniz ufuklarından ordularının selâmını da sunuyorum.”

Atatürk’ün, geceyi Ä°zmir 1. Kordon’da, kendisi için hazırlanan bir evde geçiriÅŸi.

1921 – Sakarya Zaferi (23 AÄŸustos-13 Eylül 1921)

Türk Ordusu saldırıları ÅŸiddetlendirdi. Yunanlılar önemli mevzilerini terkederek, Sakarya’nın batısına doÄŸru çekilmeye baÅŸladı.

SavaÅŸ alanında kazanılmaya baÅŸlanan baÅŸarılar, Anadolu’nun birçok kentini sevince boÄŸdu. Trabzon’da ÅŸenlikler yapıldı, minareler ışıklandırıldı; Ankara’da fener alayları düzenlendi.

Yunan Kralı Konstantin’in, Ä°stanbul’da yayımlanan Fransızca Revlille gazetesinde -Milletler Cemiyeti delegesi- General Gork’a demeci: “…Mustafa Kemal harbi kabul edecek olursa, ancak 50.000 kiÅŸiden ibaret olan ordusunu imha edeceÄŸiz (!) Ankara’ya herhalde gireceÄŸiz (!)”

1920 – DoÄŸu Cephesi birlikleri Ermenilere karşı saldırıya geçti.

1919 – Anadolu ve Ä°stanbul irtibatlarının kesilmesi.

Sıvas Kongre üyeleri halkla birlikte bir toplantı yaparak, alınan kararları anlattı. Sivas Kongre Heyetinin İstanbul ile ve her türlü resmi haberleşmenin kesildiğine ilişkin vilayetlere ve komutanlara bildirisi.

Atatürk’ün, Ä°ngiliz Albayı P. Peel’in Halep’ten Malatya’ya geliÅŸi nedeniyle Malatya’daki 15. Alay Komutanlığı’na emri: “…Kim olursa olsun vesikasız bir yabancı subayının Osmanlı ülkesi içinde iÅŸi yoktur. Kendisine incelikle fakat askerce, kesin ÅŸekilde durumu bildirme ile geldiÄŸi yere hemen dönmesini ihtar ediniz.”

Sivas Kongresi’nce seçilen Heyet-i Temsiliye’nin akÅŸam, Atatürk’ün baÅŸkanlığında ilk toplantısını yapması.

1919 – Sultan Vahdettin’in Ä°ngilizler’le gizli bir antlaÅŸması yapması.

1918 – Ä°ngilizler’in Åžam’ı alması.

Bakü’nün Ä°ngilizler’den geri alınması.

Ä°ngilizler’in Filistin’e genel saldırısı

Amerikalılar’ın Saint-Michiel’e saldırması.

Franched d’Esperey’in Makedonya’ya saldırması.

Champagne’den Flandre’ye dek müttefik saldırıları.

Bulgarlar’la ateÅŸkeÅŸ imzalanması.

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 12.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 4925 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 5 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 12 Eylül - September orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAlçakgönüllülük | Atatürk'ün Anıları Sonraki MakaleAtatürk'ün Söyledikleri | Basın Ãœzerine

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz