Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Antik Takıları | Boyun Takıları – Pandatifler


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 06.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Türk Kültürü ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 766 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Antik Takıları | Boyun Takıları

Pandatifler


Altın, gümüş zincir veya kumaştan ince kordona takılan takı öğesidir. Tek kullanıldığı gibi, kolye ve küpe öğeleri arasında diğer parçalardan büyük boyutlarıyla veya kolyelerde tek öğe olarak kendini gösterir. Kıymetli madenlerden yalın olarak işlenenlerin yanı sıra, çeşitli metal ve kıymetli taş konbinasyonlarından oluşturulan örnekleri de vardır.

Kat. No: 145
Adı: Pandantif heykelcik
Cinsi: Altın
Geliş Yeri: Boğazköy, Kayalıboğaz
Geliş Şekli: Kazı buluntusu
Boyutları: Yük.: 1,8 cm.; gen.: 0,9 cm.; der.: 1,5 cm.
Ağırlığı: 7,7 gr.
Dönemi: Orta Hitit


Dikdörtgen bir kaidenin üzerinde yer alan, bir tür aralıksız koltukta oturmakta olan tanrıça, sağ elinde yuvarlak dipli, yayvan bir kap tutmaktadır. Kemerli geniş burunlu ve büyük kulaklıdır. Kulaklarda kurs biçiminde küpeler bulunmaktadır. Saç arkada uzun olarak bırakılmıştır. Başında takke gibi bir başlık taşımakta, giysisi ayaklarına kadar inmektedir. Ucu kıvrık ayakkabılar giymiştir. Masif dökümdür. Sırtında ip veya zincir için iri bir halkası vardır.

Kat. No: 146
Adı: Pandantif
Cinsi: Altın
Geliş Yeri: Kültepe, Mezar
Geliş Şekli: Kazı buluntusu
Boyutları: Yük.: 4,3 cm.; gen.: 2,7 cm.
Ağırlığı: 3,69 gr.
Dönemi: Asur ticaret kolonileri dönemi

Telkari teknikle yapılmış disk formlu bir pandantiftir. Ortasındaki taşı düşmüş olan yuvanın çevresi ince telle yapılmış ve dalgalı bezemeden sonra iki sıra yivli telle sınırlandırımıştır. Enli bir kulpu vardır.

Kat. No: 147
Adı: Pandantif
Cinsi: Altın
GeliÅŸ Yeri: Yozgat
GeliÅŸ Åžekli: Bilinmiyor
Boyutları: Uz.: 2cm.; gen.: 1,4 cm.
Ağırlığı: 4 gr.
Dönemi: Greco-Pers dönemi

Altın dikdörtgen plakanın kenarlarına plakayla aynı kalınlıkta altın bir çerçeve yapılmıştır. İç kısmına, kenarlardan çerçeveye değecek şekilde bir yuvarlak bant yerleştirilmiştir. Bu elipsoit bantın alt yarısındaki iç bükey ikincei bir bantla bir hilal meydana getirilmiştir. Hilalin üstünde, ortada, sola dönük, bir erkek figürü ayakta durmaktadır. Figür, altındaki dikdörtgen bir levha üstüne tutturulmuş, böylece çerçevelerle aynı düzeye gelmesi sağlanmıştır. Figür de altın safihadan kesilerek yapılmıştır. Gözü, polosu, elbise kıvrımları kazıma çizgi ile gösterilmiştir. Profilden gösterilmesine karşın gözü cephedendir. Sağ kol dirsekten kıvrık, el açık ve ileri doğru uzatılmış, sol elinde ise bir cisim tutmaktadır. Polosu ve mantosundan anlaşıldığına göre bir Perslidir. Plakanın kısa kenarlarında ikişer adet dikey yassı kulp vardır.


Kat. No: 149
Adı: Pandantif
Cinsi: Altın
GeliÅŸ Yeri: Milas
Geliş Şekli: Müsadere
Boyutları: Uz.: 1,0 cm.; gen.: 0,9 cm.
Ağırlığı: 1,55 gr.
Dönemi: İ.Ö. 5. yüzyıl

Kalıba döküm tekniğiyle yapılmış yırtıcı kuş (şahin) şeklinde bir pandantiftir. Yırtıcı kuş, dikdörtgen bir kaide üzerinde durmakta olup kuyruğunun ucu da bu kaideye lehimlenmiştir. Gözler ve kanatlar çizilerek belirtilmiştir. Sırtında iri bir kulpu vardır.

Kat. No: 152
Adı: Pandantif
Cinsi: Altın
GeliÅŸ Yeri: Gediz
GeliÅŸ Åžekli: Bilinmiyor
Boyutları: Yük.: 2,25 cm; gen.: 1,85 cm.
Ağırlığı: 4.7 gr.
Dönemi: İ.Ö. 3. yüzyıl

Krater biçimli kolye tanesidir. Kaideye doÄŸru yaprak biçimli süslemeleri vardır. Kulplar keskin profillidir ve “S” spiral bir form gösterirler. Dudak enlemesine olukludur. Oluklu ve enli halka, kraterin kapağına tutturulmuÅŸ ve kraterin ağız kenarı bu kapağın üzerine kıvrılarak, kapatılmıştır.

Kat. No: 159
Adı: Pandantif (lunula)
Cinsi: Altın ve cam
GeliÅŸ Yeri: Bilinmiyor
Geliş Şekli: Müsadere, 24.4.1974
Boyutları: Yük.: 2,3 cm; gen.: 2,3 cm.
Ağırlığı: 2,25 gr.
Dönemi: İ.S. 1.-3. yüzyıl

Ay tanrısının sembolü olan hilal, kolye pandantifi olarak kullanılmıştır. Masif altın levhadan kesilerek ay formu verilen pandantifin her iki ucundaki üçgen çıkıntılar lunulaya lehimle eklenmiştir. Lunula, kulpun ortasındaki ve her iki uçtaki yassı altın tel yuvaların içine oturtulmuş yeşil camlarla bezelidir.

(Visited 39 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 06.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Türk Kültürü ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 766 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi - Antik Takıları | Boyun Takıları - Pandatifler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 9 Aralık | (1992) - Ä°ngiltere Prensi Charles ve Prenses Diana Ayrıldıklarını Açıkladılar Sonraki MakaleBir Çini Ustası | Sıtkı Olçar - Nam-ı DiÄŸer Sıtkı Usta

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz