Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

27 Mayıs Devrimi | Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin Siyasî Ä°ktidara El Koyması Olayı Ve Bunun Sonucunda GerçekleÅŸen Siyasî Ve Sosyal DeÄŸiÅŸikl..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 28.07.2008 tarihinde Sema tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 5768 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


27 Mayıs Devrimi

Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin 27 Mayıs 1960’la siyasî iktidara elkoyması olayı ve bunun sonucunda gerçekleÅŸen siyasî ve sosyal deÄŸiÅŸiklikler.


Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan sonra, deÄŸiÅŸen dünya koÅŸullarının da etkisiyle, Türkiye’de çok partili demokratik düzene geçildi (1946). Siyasette demokratik özgürlüklerin, ekonomide liberal görüşün savunucusu olan Demokrat Parti 1950 seçimlerini kazanarak iktidara geldi; 1954 seçimlerinde daha büyük bir çoÄŸunluk kazandı. Türkiye’de demokrasi iÅŸlemeÄŸe baÅŸlamış, ne var ki gerekli kanun deÄŸiÅŸiklikleri yapılmamıştı. Vaat etmiÅŸ olmasına raÄŸmen Demokrat Parti de antidemokratik kanunları kaldırmaÄŸa, yeni rejimin gereÄŸi olan kurumları ve özgürlükleri yerleÅŸtirmeÄŸe yanaÅŸmıyordu.

Ä°ktidarın, 1954 ertesi T.B.M.M.’de ezici bir üstünlük saÄŸlamış ve bu üstünlüğünü antidemokratik bir yönde kullanmaÄŸa baÅŸlamış olması (özgürlüklerin kısıtlanması, devlet radyosunun parti organı gibi kullanılması, muhalefete, basına ve aydınlara karşı baskı uygulanması), 1957’de ağırlaÅŸan ekonomik bunalımın da etkisiyle, ülkede siyasî havayı giderek elektriklendirmiÅŸti. 1957 seçimlerinden hemen sonra baÅŸlayan olaylar, muhalefet partilerinin de katkısıyla, ulusal birliÄŸi tehdit eder duruma gelmiÅŸti.

Türk ulusunun birliğini, ülke bütünlüğünü ve cumhuriyeti korumakla görevli olan Türk Silâhlı Kuvvetleri, «kardeş kavgasına son vermek» sloganıyla 27 Mayıs 1960 günü, kansız bir hükümet darbesi yaparak, Demokrat Parti iktidarını devirdi, cumhurbaşkanını, başbakan ve bakanları, D.P. milletvekilleriyle parti yöneticilerini ve diğerlerini tutukladı, iktidara fiilen elkoydu.


MÄ°LLÄ° BÄ°RLÄ°K Ä°KTÄ°DARI

Devrimin amacı kötü gidişi durdurarak demokratik -özgürlükçü bir düzen kurmaktı. Bunun için «insan hak ve özgürlüklerini, ulusal dayanışmayı, sosyal adaleti, bireyin ve toplumun hu/.ur ve refahını gerçekleştirmeyi» öngören bir Anayasa yapmak gerekiyordu. Devrim hareketi sonucunda iktidara gelen ve subaylardan oluşan Millî Birlik Komitesi gerekli hazırlıklara girişti. Bir Kurucu Meclis toplandı. Bu meclis yeni bir Anayasa hazırladı ve kabul etti. Kabul edilen Anayasa halkoyuna sunuldu ve halk tarafından da onaylandı (1961). Aynı yıl seçimler yapıldı ve Silâhlı Kuvvetler iktidarı sivil yönetime devretti.

Özgürlükçü demokratik düzenin temel öğeleri olarak, yasaların Anayasa’ya uygunluÄŸunu denetleyen Anayasa Mahkemesi ve çift meclis sistemi bu dönemde kuruldu; çalışanların haklarını savunan sendikalar, grev ve toplu sözleÅŸme haklarını daha etkili olarak kullanmaÄŸa baÅŸladılar; basın özgürlüğü gerçekleÅŸti, üniversitelerin özerkliÄŸi, hâkimlerin güvencesi saÄŸlandı.

Bu arada, Yassıada duruÅŸmalarında, özel bir kanunla kurulmuÅŸ Yüksek Adalet Divanı’nca ve topluca yargılanan D.P. sorumluları, çeÅŸitli cezalara çarptırıldılar: içlerinden üçü (baÅŸbakan Adnan Menderes, dışiÅŸleri bakanı Fatih Rüştü Zorlu ve maliye bakanı Hasan Polatkan) idam edildiler; çeÅŸitli hapis cezalarına mahkûm edilenler, ülkede sivil iktidarın yeniden kurulmasından sonra çıkarılan bir af kanunundan yararlandılar ve siyasî haklarını da elde ettiler.

MÄ°LLÄ° BÄ°RLÄ°K KOMÄ°TESÄ°

27 Mayıs 1960’la Türk Silâhlı Kuvvetleri adına ülkeyi yönetmek ve yasama görevini yapmak üzere kuruldu. Devrim hareketine katılan her sınıftan çeÅŸitli rütbede 37 subaydan oluÅŸan komitenin baÅŸkanı orgeneral Cemal Gürsel, aynı zamanda devlet baÅŸkanı ve Silâhlı Kuvvetler baÅŸkomutanıydı. Komite üyelerinin 14’ler dışında kalan kısmına yeni Anayasa ile süresiz olarak Cumhuriyet Senatosu üyeliÄŸi hakkı verildi. Bunlara tabii ve temelli senatör de denir.

14’LER OLAYI


Millî Birlik Komitesi üyelerinden bir kısmı iktidarın kısa sürede sivil yönetime devredilmesine karşıydı Bunlara göre devrim yönetimi birkaç yıl daha iktidarda kalmalı, temel reformların hepsini yapmalı, ondan sonra iktidarı sivil yönetime bırakmalıydı. Komitenin çoğunluğu ana amacı göz önüne alarak bunu kabul etmedi ve azınlıkta kalan 14 üye 13 kasım 1960 gecesi tutuklanarak yurt dışına gönderildi; ondörtler elçilik danışmanı olarak görevlendirildikleri ülkelerde bir süre kaldıktan sonra yurda dönmelerine izin verildi.

(Visited 50 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 28.07.2008 tarihinde Sema tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 5768 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 12 adet mesaj daha bulunmaktadır.

27 Mayıs Devrimi | Türk Silâhlı Kuvvetleri\'nin Siyasî İktidara El Koyması Olayı Ve Bunun Sonucunda Gerçekleşen Siyasî Ve Sosyal Değişiklikler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleIt proved most profitable for Vivaldi Sonraki MakaleThe key when bringing up anything like this is to say it gently

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz