Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Mensur Åžiir | Servet-i Fünun Döneminde Mensur Åžiir – Mensur Åžiir Temsilcileri – Mensur Åžiir Ä°le Åžiir Arasındaki Benzerlikler Ve Farklılıkla..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 14.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Türk Edebiyatı ve Edebi KiÅŸilikler bölümünde paylaşılmıştır ve 1613 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları



Mensur Åžiir

Şiir bizi bulunduğumuz bir ruh halinden alıp başka bir ruh haline götürebilen her türlü düz veya düzenli yazıdır. Ses uyumu, vezin, kafiye gibi gü­zellik öğelerile süslenmiş olup güzel hayâller taşıyan sanatlı sözlerdir. Bir ba­kıma şiiri tarif etmek güçtür. Çünkü şiir anlayışı herkese, her devre göre değişmektedir.


Kuvvetli heyecanlarla, sık duygularla örülü edebî eserlerin hepsine şiir dendiği için mensur şiir akımı bu inançtan doğmuştur. Bugünse şiiri nesre çevirmekle şiiri ortadan kaldırdığımız kanısı belirmiş, şiirle neşrin hiçbir ilgisi olmadığı düşüncesi uyanmıştır. Şiir dilin ve insanın Özüdür. Nazmın verdiği ritimden başka şiiri besleyen, zenginleştiren bir büyülü ses yanı vardır. Şiiri şiir yapan bu büyülü yan bir sözcüğün yer değiştirmesiyle bozulup dağılabilir.

Mensur ÅŸiir; bizde, XIX. yüzyılın sonlarında denenir. Servet-i fünûncuların nesir halinde yazdıkları ÅŸiir parçalan da bu adı alır. Halit Ziya UÅŸaklıgil, Meh­met Rauf Tevfik Fikret mensur ÅŸiirin yolunu açtılar; dünya edebiyatında Amerikan ÅŸairi Edgar Allan Poe‘nun etkisiyle Baudelaire, Rimbaud bu tarzın en güzel örneklerini verdiler.

Servet-i Fünun Döneminde Mensur Şiir


“Mensur ÅŸiir” düz yazı ile ÅŸiirsel, ÅŸairane söyleyiÅŸin amaçlandığı bir düz yazı türüdür.

-Mensur şiirler başlıkları olan, bağımsız, kısa ve yoğun yazılardır.

-Mensur şiir, şiirdeki arayıştan doğmuştur; ama öncelikle düz yazıdır. Bu metinler bireysel duygulanmaların ortaya konduğu şairane ürünlerdir. Mensur şiirlerde iç ahenk vardır. Tasvir ve çözümlemelere önem verildiği için uzun cümleler tercih edilir. Ünlemlere ve seslenişlere yer verilir.

-Mensur şiirde şairane konular, şairane bir üslupla işlenir.

-Mensur ÅŸiir 19. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkmıştır. Fransız edebiyatı ÅŸairlerinden C. Baudlaire ve S. Mallerme‘in mensur ÅŸiirleri vardır.

-Fransız edebiyatından yapılan mensur ÅŸiir çevirileri, bu türün Türk edebiyatında doÄŸup geliÅŸmesinde etkili olmuş­tur. Recaizade Mahmut Ekrem ve Abdülhak Hamit’in mensur ÅŸiir denemeleri olmuÅŸtur.

-Mensur ÅŸiirin isim babası ve türün Türk edebiyatındaki ilk temsilcisi Halit Ziya UÅŸaklıgil‘dir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yayımlanan AÅŸkımın Mezarı adlı yazısı mensur ÅŸiirdir. 1891’de “Mensur Åžiirler” ve “Mezardan Sesler” baÅŸlığıyla mensur ÅŸiirlerini yayımlamıştır.


-Servet-i Fünun döneminde mensur ÅŸiir türü yaygınlaşır. Halit Ziya’yı Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit, Ahmet Hikmet, Celal Sahir, Faik Ali gibi isimler izler.

“Siyah Ä°nciler” adlı kitapta Mehmet Rauf‘un mensur ÅŸiirleri vardır. Bu eser oldukça baÅŸarılıdır. Daha sonraki dönemde Yakup Kadri KaraosmanoÄŸlu‘nun, mensur ÅŸiir türünde Okun Ucundan ve Erenlerin Bağın’dan adlı eser­leri vardır.

(Visited 43 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 14.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Türk Edebiyatı ve Edebi KiÅŸilikler bölümünde paylaşılmıştır ve 1613 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Mensur Şiir | Servet-i Fünun Döneminde Mensur Şiir - Mensur Şiir Temsilcileri - Mensur Şiir İle Şiir Arasındaki Benzerlikler Ve Farklılıklar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDeniz Teknolojileri Mühendisi Nedir? | Tanımı - Görevler - Kullanılan Alet ve Malzemeler - Çalışma Ortamı ve KoÅŸulları - Çalışma Alanlar.. Sonraki MakaleTürkiye'deki Neolitik ÇaÄŸ AraÅŸtırmaları | Bölgelere Göre Çanak Çömleksiz Ve Çanak Çömlekli Neolitik ÇaÄŸ

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz