Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Bayrak Sevgisi | Ey Mavi Göklerin Beyaz Ve Kızıl Süsü!….


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 17.08.2008 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Şehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 24178 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Bayrak Sevgisi

Ey Mavi Göklerin Beyaz ve Kızıl Süsü!….


İlk çağlardan beri tüm uluslar kendilerini temsil eden sembolleri kullana gelmişler, sonuçta devleti temsil eden bayrak ve silâhlı kuvvetlerin onur timsali olan sancaklar ortaya çıkmıştır. Bayrak ve sancaklar, ulusların moral ve övünç kaynağı olduğu gibi, özgürlüğün de simgesi olmuştur.

Orta Asya’dan dünyanın dört bir tarafına yayılan Türk boyları, bayraklarının gölgesinde toplanarak zaferden zafere koşmuşlar ve dünyanın çeşitli bölgelerinde pek çok beylik, atabeylik, hanlık, devlet ve imparatorluk kurmuşlardır.


Bayrak, eski Türk devletlerinin her şeyi idi. Bağımsızlık bayrakla belirirdi. Komutanların ve boy beylerinin Türk halkları içindeki itibarı ve saygıları da yine bayraklarının şekline ve sayısına göre tayin edilirdi. Uğur ve başarı, ancak onun dalgalanan saçaklarında görülürdü.

Rengini kanımızdan, ay-yıldızını göklerden almış olan bayrağımız uğruna nice Türk evlâdı canlarını savaş meydanlarında feda etmiştir. Atalarımız al bayrağımızı üç kıt’a üzerinde şerefle dalgalandırmışlardır. Genç kızlar göz nuru dökerek ay-yıldızını işlemiş; genç erkekler, kahramanlar onu akından akına taşımışlardır.

Şairler bayrağımızı en içli mısralarla dillendirmişlerdir. Bayrağa büyük bir içtenlikle seslenen ve bu seslenişi ile nesiller boyunca bayrak şairi diye anılmaya hak kazanan Arif Nihat Asya onu gönülden kopan bir dille deyimlendirmiştir:

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü!
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

ATATÜRK, “Bayrak bir milletin özgürlük alâmetidir. Düşmanın da olsa hürmet lâzımdır.” sözleri ile bayrağın kutsallığını dile getirmiştir. Bunun en anlamlı örneğini İzmir’deki davranışı ile göstermiştir. ATATÜRK, İzmir’in kurtuluşundan sonra geldiği İzmir’de önüne bir yol halısı gibi serilen Yunan bayrağını görünce sebebini sormuş; kendisini karşılayanlardan birinin “Yunan bayrağı paşam!…Yunan Kralı Konstantin buraya ilk girerken Türk bayrağını çiğneyerek geçmişti.” cevabını vermesi üzerine “Hata etmiş! Ben bu hatayı tekrar edemem. Bayrak, milletlerin şerefidir. Ne olursa olsun yere serilemez ve çiğnenemez.” diyerek Yunan bayrağını çiğneyerek geçmeyi reddetmiştir.


Türk bayrağı; Türk Devleti’nin, Türk milletinin onurunu temsil ettiğinden onu korumak her Türk’ün vazifesidir. Dolayısıyla Türk bayrağı sökük, yırtık, kirli bir hâlde bırakılmaz ve kullanılmaz; oturulacak veya basılacak bir yere serilmez. Bayraktan örtü, perde vs. yapılmaz.

Vatanın tüm topraklarında dalgalanan Türk bayrağını halkımızın gözbebeği gibi korumaları, subay ve erlerimizin Türk sancağını canından aziz bilerek son erine kadar şehit olmadıkça düşmana bırakmayacağına dair ant içmeleri, bayrak ve sancağın paha biçilmezliğinin kanıtıdır.

Ay yıldızlı bayrağım
Dalgalansın göklerde
Büyük küçük her insan
Huzur bulur gölgende

Seni benden hiç kimse
Alamaz ey bayrağım
Sonsuza dek dalgalan
Nöbette ben de varım.

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 17.08.2008 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Şehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 24178 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Bayrak Sevgisi | Ey Mavi Göklerin Beyaz Ve Kızıl Süsü!.... orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOne often sports larger Hermes Belt Replica than life Sonraki MakaleShortly after 0730 hrs I made it to the ridgeline and was

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz