Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Dünya Nehirleri – Orinoco Nehri – Venezuella Brezilya Sınırı | Güney Amerika’nın En Uzun Nehirlerinden Biri – Orinoco’nun KeÅŸfi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 01.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 1243 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Dünya Nehirleri – Orinoco Nehri

Orinoco, 2140 km uzunluÄŸuyla Güney Amerika’nın en uzun nehirlerinden biri. Nehir yatağının tümü Venezuela mülkiyetindeki topraklardadır.


Orinoco’nun kaynağı Venezula- Brezilya sınırı yakınlarında Parima civarında bulunur. Buradan baÅŸlayarak geniÅŸ ve batıya doÄŸru oluÅŸan bir kavisle kuzeye doÄŸru Atlas Okyanusu’na akar. Bu esnada ilk olarak Venezuela ve Kolombiya arasındaki sınır boyunca ilerleyip, akabinde alt kısımlarında Venezula’yı boydan boya kateder. Deltası 41.000 km²’lik büyük bir hayvan zenginliÄŸi olan bataklık coÄŸrafyası oluÅŸturur. Brazo Casiquiare ile Orinoco Nehri ve Rio Negro birbirlerine baÄŸlanırlar.

Orinoco üzerinde, Ciudad Bolívar’da köprü, Venezuela (2004)


Orinoco’nun KeÅŸfi

Ãœzerinde Orinoco’nun gösterildiÄŸi ilk harita 1529 yılından gelir ve Diego Ribero’ya dayanır.
Ancak ilk büyük keÅŸif 18. yüzyılda José Solano önderliÄŸinde yapılmıştır. KeÅŸif gezisi Yukarı Orinoco Vadisi’nden Rio Negro’ya kadar ilerler. 1800 yılında Alman araÅŸtırmacı Alexander von Humboldt ve Fransız botanik Aimé Bonpland, Rio Apure aÄŸzından baÅŸlayan ve Yukarı Orinico Vadisi’ne kadar süren bir keÅŸif gezisine giriÅŸirler ve nehrin flora ile faunasıyla ilgili önemli veriler toplarlar.

Buna karşın Orinoco’nun kaynağı, henüz Kasımm 1951’de Venezuellalı araÅŸtırmacılar tarafından Brezilya sınırı yakınındaki Sierra Parima’da keÅŸfedilir.

Bifurkation

Orinoco haritası 1897

Orinoco’nun bir özelliÄŸi, çok ender doÄŸal fenomen bifurkationdur. Bifurkation bir nehir yolunun çatallanıp kollara ayrılmasının bilimsel tabiridir. Orinoco’nun bir kolu Brazo Casiquiare Nehri, yüksek su seviyesindeyken, Amazonlara açılan Rio Negro’ya da akar. Orinoco kaynağından doÄŸan su, belli ÅŸartlar altında Orinoco Deltası üzerinden Karayib Denizi’ne dökülmeyip, bilakis çok daha güney doÄŸudaki Atlas Okyanusu’na dökülür.


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 01.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 1243 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Dünya Nehirleri - Orinoco Nehri - Venezuella Brezilya Sınırı | Güney Amerika\'nın En Uzun Nehirlerinden Biri - Orinoco\'nun Keşfi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÖzdemir Asaf | Alfa Sonraki MakaleHarita Projeksiyonu Nedir? | Projeksiyon Seçimi Nasıl Olmalıdır? Harita Projeksiyonu ÇeÅŸitleri - Resimli Anlatım

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz