Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Suikastler Tarihi | Abdi İpekçi Suikasti [ 1 Şubat 1979 ]


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 13.03.2008 tarihinde Sema tarafından, Yerli ve Yabancı Önemli Tarihi Suikastlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1883 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Suikastler Tarihi | Abdi İpekçi Suikasti


Abdi Ä°pekçi (d. 1929, Ä°stanbul – ö. 1979). Türk gazeteci, yazar.

12 Eylül öncesinin terör döneminde, birlik, beraberlik ve barış düşüncesini savunan yazılarıyla ön plana çıkan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve BaÅŸyazarı Abdi Ä°pekçi, 1 Åžubat 1979 akÅŸamı gazeteden NiÅŸantaşı’ndaki evine giderken otomobilinde uÄŸradığı silahlı saldırı sonucu yaÅŸamını yitirdi.

Suikastın sanığı Mehmet Ali AÄŸca, 11 Temmuz 1979′ da yakalandı. AÄŸca, 11 Ekim 1979’da yargılanmaya baÅŸladı. Ancak Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırılan AÄŸca, 28 Nisan 1980’de gıyabında idama mahkum edildi.


Daha sonra 13 Mayıs 1981’de Vatikan Meydanı’nda Papa II. Jean Paul’ü vuran AÄŸca, Ä°talyan mahkemesince ömür boyu hapse mahkum edildi.

AÄŸca’nın suç ortakları olarak Oral Çelik, Abdullah Çatlı, Mehmet Åžener, Yavuz Çaylan, Yalçın Özbey’in de aralarında bulunduÄŸu birçok kiÅŸinin adı ortaya atıldı. Oral Çelik, Fransa’da yargılandığı mahkemede suçunu kabul etmesine raÄŸmen, Ä°stanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada beraat etti.

17 yıl sonra ortaya çıkan tanık Abdullah Yavuz, Çelik’i mahkemede teÅŸhis edemedi. Abdullah Çatlı, Susurluk kazasında öldü. Cinayette adı geçen diÄŸer kiÅŸilerin izine bile rastlanmadı.

Ä°stanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ise trajikomik sahneler yaÅŸandı. Mahkeme, MÄ°T MüsteÅŸarlığı’ndan Ä°pekçi cinayetine karışan Yalçın Özbey’in Almanya’da iki MÄ°T görevlisince alınan ve yazılı tutanağı bulunmayan ifadesinin ses kayıtlarını istedi.

Müsteşarlık uzun süre mahkemeye yanıt vermedi. Ardından ise kasetlerin imha edildiğini bildirdi. Böylece dava zamanaşımıyla karşı karşıya kaldı.

MÄ°T MüsteÅŸarı Åženkal Atasagun, en sonunda MÄ°T görevlilerinin ifade vereceÄŸini açıkladı. Ancak dinlenen görevliler, Yalçın Özbey’in davayla ilgili arandığını bilemediklerini ve görüşmeyi anımsayamadıklarını öne sürdü.

Ä°pekçi davasında en son geliÅŸme, “yeni delil” diye sunulan ve gıyabi tutuklu olarak aranan Özbey’e ait ifade metninin üst yazısız, imzasız, nereden ve kimden geldiÄŸi belli olmayacak ÅŸekilde mahkemeye gönderilmesi oldu.


Ä°stanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi ise, Ä°pekçi’nin öldürülmesine azmettirdiÄŸi ve olaya iÅŸtirak ettiÄŸi gerekçesiyle aranan Mehmet Åžener’in gıyabi tutukluluÄŸunu, yasal zamanaşımı süresi dolduÄŸu gerekçesiyle kaldırdı.

Åžubat 2000’de Ãœnye Kapalı Cezaevi’nde gasp suçundan hükümlü Yusuf Çelikkaya’nın, Ä°stanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiÄŸi mektupta, Abdi Ä°pekçi cinayetiyle baÄŸlantısı olduÄŸunu iddia etmesi, zamanaşımına uÄŸrayan davada yeni bir umut oldu.

Çelikkaya, iÅŸadamı Kemal Derinkök’ün, cinayeti planlayan ülkücü gruba yardım etmek için Milliyet Gazetesi’ni satın alarak Ä°pekçi’nin önemli açıklamalarına engel olmak istediÄŸini öne sürdü.

Kemal Derinkök, Ä°pekçi’nin eÅŸi Sibel Ä°pekçi’ye “O dönemde gazetenin alınması giriÅŸimleri olmuÅŸtu, Yusuf Çelikkaya olayların içinde olmasaydı, bu durumu bilmezdi” açıklamasını yaptığı gerekçesiyle 5 milyar lira tazminat davası açtı.

İhbar üzerine soruşturma başlatılırken, İpekçi ailesi Avukatı Turgut Kazan, davanın zamanaşımına uğramasından sonra birçok delilin ortaya çıktığını savundu. Hukukçular ise davanın zamanaşımına uğramasına karşın, ek süreyle uzatılabileceği görüşünü belirtti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ise, Abdi Ä°pekçi davasında yargının saÄŸlıklı iÅŸlemesini engellediÄŸi gerekçesiyle İçiÅŸleri Bakanlığı ve MÄ°T MüsteÅŸarlığı görevlileri hakkında Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Ä°talya CumhurbaÅŸkanı Carlo Azeglio Ciampi, 1981 yılında Papa Ä°kinci Jean Paul’e suikast giriÅŸiminde bulunan terörist Mehmet Ali AÄŸca’nın affını 13 Haziran 2000’de imzaladı. AÄŸca, affı onaylanır onaylanmaz bir uçakla Türkiye’ye getirildi ve Kartal Cezaevi’ne kondu. Ancak Ä°pekçi davasının zaman aşımına uÄŸraması nedeniyle AÄŸca’nın tekrar aynı davadan yargılanmasının söz konusu olmadığı açıklandı.

AÄŸca, Türkiye’ye getiriliÅŸinin üçüncü gününde Kadıköy Adliyesi’nde gasp davasıyla ilgili mahkemeye çıkarılan AÄŸca, duruÅŸmadan önce “Ben Abdi Ä°pekçi’nin katili deÄŸilim. Ben sadece aktördüm” dedi.

Ä°pekçi’nin öldürülmesinin hemen ardından baÅŸlayan ve 21 yıl sürdükten sonra zamanaşımına uÄŸrayan davanın ardından, Yalçın Özbey ve Yusuf Çelikkaya hakkında “Taammüden adam öldürmek suçuna katılmak” suçundan 20 yıldan aÅŸağı olmamak üzere ağır hapis cezası istemiyle yeni bir dava açıldı. Ä°stanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruÅŸmasında tanık olarak mahkemeye çağırılan Mehmet Ali AÄŸca, tanıklık yapmayacağını söyleyerek yemin etmedi. Ä°fadesi “yeminsiz” alınan AÄŸca, “Yalçın Özbey, bazı yerlerde Ä°pekçi suikastına karıştığını anlatıp övünüyordu. Bu trajedide övünecek ne varsa? Ben bu karanlık suikastın en büyük maÄŸduruyum” dedi.


Abdi Ä°pekçi anıtı – Ä°stanbul

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 13.03.2008 tarihinde Sema tarafından, Yerli ve Yabancı Önemli Tarihi Suikastlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1883 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Suikastler Tarihi | Abdi İpekçi Suikasti [ 1 Şubat 1979 ] orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 11 Eylül | (1923) - Mustafa Kemal, Halk Fırkası BaÅŸkanlığı'na Seçildi Sonraki MakaleYeni Dönemde Ä°steyen Her Öğrenciye Kredi ve Burs

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz