Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Fatih Sultan Mehmed’in Halkının Ä°mtihanı


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 30.05.2009 tarihinde Esesli tarafından, Öykü Paylaşımları | Mevlana Hikayeleri bölümünde paylaşılmıştır ve 361 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Fatih Sultan Mehmed’in Halkının Ä°mtihanı

Hazreti Fatih Sultan Mehmet istanbul’u fethetme plânları yapıyordu. Daha henüz 21 yaşında bulunan hükümdar, Ä°stanbul’un fethine giriÅŸmeden önce, halkını imtihan etmek istemiÅŸti. Sabahın erken saatlerinde tebdili kıyafet ederek, Osmanlı’nın baÅŸÅŸehri olan Edirne’de çarşıya çıktı.


Çarşının bir tarafından girip, alış veriÅŸ yapmaya baÅŸladı. Birinci dükkâna varıp birÅŸey aldı. Ä°kinci bir ÅŸey istediÄŸinde dükkân sahibi vermedi. Fatih’i tanımıyordu dükkân sahibi. Fatih Hazretleri mal olduÄŸu halde neden vermediÄŸini sordu.

Adam:

-Ben sana bir şey satmakla sabah siftahımı yapmış oldum, ikinci alacağını da karşıdaki dükkândan al. Çünkü o henüz siftah etmemiştir, dedi.


Fatih memnun olmuştu. Öbürüne vardı, bir miktar mal aldı. İkincisini istediğinde o da vermeyip komşu dükkâna gönderdi. Böylece Hazreti Fatih koca çarşıyı baştan sona kadar dolaştı. Hepsinde aynı mukabele ile karşılaşmıştı.

Aldıkları erzakı, medresede ilim tahsil eden talebelere gönderdi, kendisi de saraya gelip Allah’a şükür secdesine kapandı ve şöyle dedi:

Ya Rabbi sana hamdolsun. Bana böyle birbirini düşünen millet ihsan ettin. Ben bu milletimle deÄŸil Bizans’ı, dünyayı bile fethederim, dedi ve istanbul’un Fetih planlarını hazırlamaya baÅŸladı.

51 gün süren muhasaradan sonra Bizans, AkÅŸemseddin Hazretlerinin de bizzat iÅŸtirakiyle fetholunmuÅŸtu. Ä°stanbul fetholunduktan sonra, Osmanlı imparatorluÄŸunun merkezi Edirne’den Ä°stanbul’a taşındı.

kaynak:Ä°slam ansiklopedisi

(Visited 9 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 30.05.2009 tarihinde Esesli tarafından, Öykü Paylaşımları | Mevlana Hikayeleri bölümünde paylaşılmıştır ve 361 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Fatih Sultan Mehmed\'in Halkının İmtihanı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSBS - Ortaöğretime GeçiÅŸ Sistemi | SBS Hakkında Merak Edilenler - SBS Neden Kaldırıldı? Ortaöğretime GeçiÅŸ Sistemi Nedir? Seviye Belirleme.. Sonraki MakaleSibernetik - Yönetimbilim - Güdümbilim | Bir Ä°nsanın Veya Otomatik Bir Makinenin Modern TekniÄŸin Kaynakları Çerçevesinde Herhangi Bir Ä°ÅŸi Y..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz