Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Yüksek Rakım Ve Kalp Hastalıkları | Yüksek Rakım Nedir? Yüksek Rakımın Kalp Hastalıklarına Etkisi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 11.12.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 1367 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Yüksek Rakım Ve Kalp Hastalıkları

Son yıllarda gezi amaçlı aktivitelerin ve hava taşımacılığının da artmasıyla her yere kolayca gidilebiliyor. Artık her yıl binlerce kiÅŸi Alplere, Himalaya DaÄŸlarına, Nepal’e veya Kuzey Amerika’da kayalık daÄŸlara spor, gezi veya yürüyüş amaçlı gidiyor. Bu saydığım yerlerin denizden yükseklikleri 4000-9000 metre arasındadır (Batı Avrupa’da Mont Blanc 4808 metre, Afrika’da Kilimanjaro 5895, Everest ise 8848 metre). Bunun sonucu olarak da yüksek rakımlarda saÄŸlıklı ve kalp hastası olanlarda yüksek rakımın oluÅŸturabileceÄŸi etkiler daha da önem kazanmaya baÅŸladı.


Deniz seviyesinden 1500 metre ve üzeri yüksek rakım olarak kabul edilir. Yüksek rakımda bir takım önemli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıkların oluÅŸması, kiÅŸide hastalık olup olmadığına (özellikle kalp ve/veya akciÄŸer hastalığı), çıkma (tırmanma) hızına ve kiÅŸinin devamlı yaÅŸadığı yerin rakımına baÄŸlıdır. Bununla birlikte dünya üzerinde 140 milyon insanın yaÅŸadığı topraklar 2500 metrenin üzerindedir (Bolivya’nın baÅŸkenti La Paz deniz seviyesinden yaklaşık 4000 metre yüksektedir.).


Dünyanın en yüksek dağı: Everest (8848 m)

Peki yüksek rakım ne yapıyor da bu problemler ortaya çıkıyor? Konuya girmeden önce hava, oksijen basıncı ve yükseklik arasındaki iliÅŸkiyi inceleyelim. Havanın da bir ağırlığının olduÄŸu 1644 yılında Toricelli tarafından bulunmuÅŸ ve “Biz, havadan oluÅŸan bir okyanusun en dibinde yaşıyoruz” demiÅŸti. Böylece hava sıkıştırılabilir bir madde olduÄŸu için havanın ağırlığının deniz sevisinde maksimum olduÄŸu, yükseÄŸe doÄŸru çıkıldıkça da basıncının azaldığı anlaşılmıştır. Şöyle ki; deniz seviyesinde hava basıncı 760 mm cıva (Hg)’dır. 1500 metrede basınç 641 mmHg, 8000 metrede ise 284 mmHg ‘ya düşer. Dolayısıyla biz yeryüzünde kilometrelerce kalınlığında atmosferin ağırlığı (belli bir basıncı) ve yoÄŸunluÄŸu altında yaşıyoruz. Deniz seviyesinde iken atmosferin üzerimizde oluÅŸturduÄŸu ağırlık (basınç) 10 metre deniz altında üzerimize etki eden basınç kadardır.

Havanın bir basıncı olduğunu ve böylece barometreyi bulan İtalyan bilim adamı Evangelista Torricelli (1608-1647)

Yukarılara doÄŸru çıktıkça üzerimizde bulunan hava miktarı ve dolayısıyla ağırlığı (basıncı) azalıyor ve bununla birlikte de yoÄŸunluÄŸu azalıyor, hava daha gevÅŸek yani daha “ince” hale geliyor. Aynı zamanda hava yoÄŸunluÄŸunun azalmasıyla sıcaklık da azalıyor. Öyle ki her 150 metrede bir sıcaklık 1 derece santigrat azalıyor. Tabii bizi ilgilendiren, bizim için hayati öneme sahip olan oksijenin durumu. Oksijen havada %21 oranında bulunur. Yükseklikle birlikte oksijenin bu yüzdesi deÄŸiÅŸmez, fakat hava “inceldiÄŸi” için onun da basıncı düşer, böylece belli bir hacimdeki oksijen molekül sayısı azalır ve böylece yükseklikle orantılı olarak solunan havadaki oksijen azalır.

Yükseklikte yaÅŸanan bütün problemler iÅŸte bu oksijen azlığı ile ilgilidir. Belli yüksekliklere belli sürelerde çıkılırsa yani organizmamıza uyum saÄŸlanması için yeterli süre verilirse (aklimatizasyon) belli bir yüksekliÄŸe kadar sorun çıkmayabilir. Ancak bu da belli bir yüksekliÄŸe kadardır. 1500 metreye kadar çoÄŸu insanda bir ÅŸikayet olmaz. Fakat bu yükseklikten sonra hareketle çabuk yorulmalar baÅŸlar. 2000 metreden sonra oksijen seviyesi deniz seviyesinin %79’una iner. Nefes ve kalp atım sayısı hızlanır. 2500 metreden sonra sorunlar artar. Vücut alıştırılmazsa “ani geliÅŸen daÄŸ hastalığı” baÅŸlayabilir. 3000 metreden sonra normalin 2 katı sıklıkta nefes alınmaya baÅŸlanır. Uyum saÄŸlamamış (aklimatize olmamış) kiÅŸilerde aÅŸağıda belirttiÄŸim ciddi tablolar geliÅŸebilir ve bunlar ölümcül olabilir. DaÄŸcılık sporu ile uÄŸraÅŸan birçok kiÅŸi, bu yüksekliÄŸe veya daha üzerine çıkar. Gebe kadınların, çocukların ve akciÄŸer ve kalp hastası olanların bu yükseklik üzerine çıkmamaları uygun olur. 4000 metrenin üzerinde deneyimli daÄŸcılar bile zorlanır. 3500 metrede 5500 metre civarında çok iyi alıştırılırsa insan bir kaç hafta yaÅŸayabilir. Ama normal egzersiz yapamaz. Bu yükseklikte oksijen, deniz seviyesinin %50’si kadardır. 5500 metrenin üzeri ise ölüm bölgesi olarak isimlendirilir. Oksijen maskeleri ile bile uzun süre yaÅŸam mümkün deÄŸildir. 7000 metrenin üzerine ise insanın alışması mümkün deÄŸildir. Bu yükseklikte sıcaklık deniz seviyesinde 50 derece santigrat daha düşüktür. Bu yüksekliklerde insan çok kısa sürelerde ve oksijen soluyarak kalabilir. 9000 metre üzerinde ise yaÅŸam mümkün deÄŸildir.

Deniz seviyesinde yaşayanların 2000 metrenin üzerine kısa sürede çıkanlarda rahatsızlıklar sıklıkla gelişir. 2500 metre üzerine günde 300 metreden fazla tırmanılmamalıdır.


Yüksek rakımda kısa süreli kalma: Normal bir insanda havadaki oksijen azaldıkça solunum sayısı, kalp hızı artar. Egzersiz ile solunum ve kalp hızı deniz seviyesine göre çok daha fazla artar ve çok daha geç egzersiz öncesi sayıya döner. Organizmamız kanı daha hayati organlara göndermek için deri, kas ve iç organlardaki akımı azalır ve kalp damarlarını genişletir ve kalbin koroner dolaşımını artırır. Beyin kan akımı sabit kalır.

Yüksek rakımda uzun süreli kalma: 3-4 gün aynı yükseklikte kalınırsa vücut ortama uyum sağlar (aklimatizasyon) ve şikayetlerin çoğu kaybolur.

Yüksek seviyelerde gelişen ve bazen ölümcül olabilen rahatsızlıklar;

* Ani gelişen dağ hastalığı

* Yüksek rakım akciğer ödemi

* Yüksek rakım beyin ödemi

* Yüksek rakım retina (gözün en iç tabakası olan ağ tabakası) kanaması

Ani geliÅŸen daÄŸ hastalığının sık ÅŸikayetleri iÅŸtah kaybı veya azalması, bulantı, kusma, yorgunluk, ileri halsizlik uykusuzluk ve baÅŸ dönmesi, sersemlik olarak karşımıza çıkar. HAPE; akciÄŸerler içine sıvı sızması, HACE ise beyine sıvı sızması (ödem)’dır.

Kalp damar hastalığı olanlarda ise yüksek rakımda kalmanın sonuçları ciddi olabilir.

(Visited 17 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 11.12.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 1367 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Yüksek Rakım Ve Kalp Hastalıkları | Yüksek Rakım Nedir? Yüksek Rakımın Kalp Hastalıklarına Etkisi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleStaj-Otomotiv Sonraki MakaleTübitak Ä°nternet Sitesinde Halkın SorduÄŸu En Ä°lginç Sorular ve Soruların Cevapları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz