Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Yıldızların Işıkları Gece Niçin Kırpışıyor? | Gezegenlerin Yıldızlardan Farkları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 03.06.2012 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 70 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Yıldızların Işıkları Gece Niçin Kırpışıyor?

Yıldızların birçoğu bizim güneşimizden de büyüktürler.


Geceleri gökyüzünde gördüğümüz yıldızların birçoğu bizim güneşimizden de büyüktürler ama o kadar uzaktadırlar ki, ancak birer nokta olarak gözükürler.

Gezegenlerin yıldızlardan farkları, güneÅŸ sistemimiz içinde bizimle beraber güneÅŸin etrafında dönüyor olmalarıdır. Bu nedenle çok uzak olan yıldızlar gökyüzünde ‘sabit’ dururken, gezegenler sürekli yer deÄŸiÅŸtirirler.


Bu gezegenler güneÅŸe yakınlık sırası ile Merkür, Venüs, dünyamız. Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüto‘dur.

Dünyamıza 8 dakikada gelen güneÅŸ ışığı, Neptün’e ancak 4 saatte ulaşır.

GüneÅŸ sistemimizde bile mesafeler o kadar büyüktür ki dünyamıza 8 dakikada gelen güneÅŸ ışığı, Neptün’e ancak 4 saatte ulaşır. Zaten güneÅŸ sistemimizde bulunmalarına raÄŸmen Neptün ve Plüto teleskop kullanmadan dünyamızdan görülemezler. GüneÅŸ Neptün’e o kadar uzaktır ki, bu gezegenden bakıldığında görünümü parlak bir yıldızdan farksızdır. GüneÅŸ ışıklarının dünyamıza gelmek için 8 dakikada aldığı bu yolu, saatte 1000 kilometre hızla giden modern bir jet uçağı ancak 17 yıl civarında gidebilirdi.

Andromeda galaksisinin ışığı dünyaya 2.2 milyon yılda ulaşmaktadır.

Güneş sistemimizin dışındaki mesafeler ise inanılmaz. Örneğin, Andromeda galaksisinin ışığı dünyaya 2.2 milyon yılda ulaşmaktadır. Yani biz bu galaksiyi bu kadar yıl evvelki hali ile görüyoruz. Şimdi ne yapıyorlar acaba?


Aysız berrak bir gecede gökyüzünde gözle görülebilen yıldız sayısı 7000’dir. Küçük bir teleskopla 25 milyon yıldız görülebilir. Ama örneÄŸin ABD’deki Mount Palomar gözlem evindeki teleskopla tüm gökyüzü taranabilse 2 milyar yıldız görülebilir. Halbuki sadece Samanyolu galaksisinde 100 milyar yıldız olduÄŸu tahmin edilmektedir.

Kırpışmasının sebebi, çok uzaktan geliyor olmaları ve atmosferimizdir.

Yıldızların göz kırpıyormuş gibi ışıklarının kırpışmasının sebebi, çok uzaktan geliyor olmaları ve atmosferimizdir. Yeryüzünde nispeten ılınan hava devamlı olarak yükselme meylindedir. Bu durum gece de devam eder. Yıldızların zayıf ışıkları bu yükselen hava dalgası içinde kırılırlar. Bazen gözümüze tam olarak ulaşamazlar, yani kesik kesik gelirler.

Bu evimizdeki sıcak radyatörün veya bir ateşin ya da yazın çok sıcak yolların üzerindeki yükselen havanın arkasındaki şekillerin görüntüsünü dalgalandırmasına benzer. Gerçi görülebilir gezegenlerden gelen ışıklar da yükselen hava dalgaları ile kırılır ama onların ışıkları daha güçlü olduklarından gözümüze ulaşmada kesinti olmaz ve göz kırpmazlar.

Kaynak: Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi -1 / Tamer Korugan

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 03.06.2012 tarihinde Hale tarafından, Dünya CoÄŸrafyası | Ä°catlar ve KeÅŸifler bölümünde paylaşılmıştır ve 70 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Yıldızların Işıkları Gece Niçin Kırpışıyor? | Gezegenlerin Yıldızlardan Farkları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOrdular Ä°lk Hedefiniz Akdeniz'dir Ä°leri... | 5 Eylül 1922 Günlü "Tevhid-i Efkar" Gazetesi Sonraki MakaleOsmanlı AntlaÅŸmaları - Kale-Ä° Sultaniye AntlaÅŸması - Çanakkale AntlaÅŸması | Osmanlı-Büyük Britanya Savaşı'nın Sonucu Olan 5 Ocak 1809

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz