Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Vefa Lisesi | 1872’de Kurulan Anadolu Lisesi Statüsündeki Ortaöğretim Kurumu


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 23.12.2011 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1411 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Vefa Lisesi

Vefa Lisesi 1872 yılında kurulan, Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.


Vefa Lisesi logosu

Vefa Lisesi’nde yüz kontenjanlı bir kız yurdu, 500 metrekarelik kapalı spor salonu, 440 kiÅŸilik konferans salonu ve yetmiÅŸ kiÅŸilik sinevizyon salonu, iki bilgisayar, bir fizik, bir kimya, bir biyoloji olmak üzere toplam beÅŸ laboratuvar ile müzik ve resim atölyeleri bulunmaktadır.


Türkiye’nin en eski okullarından birisi olan ve Türkiye’de ilk Türkçe eÄŸitim yapan lise olma özelliÄŸini taşıyan Vefa Lisesi, tarihi boyunca pek çok ünlü kiÅŸiye de eÄŸitim vermiÅŸtir.

Tarihçesi

1872: Vefa Lisesi, yüksek okullara öğrenci yetiÅŸtirmek üzere, bugün Eminönü Halk EÄŸitim Merkezi olarak kullanılan binada “Dersaadet Ä°dadi-i Mülkiye-i Şâhâne” adıyla öğretime baÅŸladı.
1881: Okul, Maarif Nezareti’nce satın alınan Mütercim Rüştü PaÅŸa’ya ait üç katlı konaÄŸa taşındı ve Ä°stanbul’un Türkçe eÄŸitim veren ilk mülkiye idadisi olarak eÄŸitim ve öğretime devam etti. Bu arada ismi bulunduÄŸu semtin adını alarak “Vefa Ä°dadisi” oldu.
1908: Okulun adı “Vefa Sultanisi”ne çevrildi.
1910: Ä°stanbul’daki büyük yangın sonrası Mütercim Rüştü PaÅŸa Konağı ailelere verildiÄŸinden, okul Vezneciler’deki Saffet PaÅŸa Konağı’na taşındı.
1912: Balkan Savaşı sırasında birçok öğrenci ve öğretmen gönüllü olarak cepheye gitti ve geri dönmedi. Bu sırada Mütercim Rüştü Paşa Konağı Hilâl-i Ahmer (Kızılay) Hastanesi olarak kullanıldı.
1914: Okul geçici olarak önce CaÄŸaloÄŸlu’ndaki CaÄŸaloÄŸlu Anadolu Lisesi’nin bulunduÄŸu binaya, daha sonra CaÄŸaloÄŸlu Anadolu Kız Meslek Lisesi’nin bulunduÄŸu binaya taşındı.
1917: Okul, tekrar Mütercim Rüştü PaÅŸa Konağı’na döndü.
1924: Okul “Vefa Lisesi” ismini aldı.
1925: Okulun lise kısmı kapatıldı ve Kadırga’da bir binaya taşınarak “Vefa Orta Mektebi” adıyla öğretimine devam etti.
1933: Vefa Lisesi mezunlarının ısrarlı çalışmaları sonucu lise kısmı tekrar açıldı ve okul tekrar eski binasına bir daha geri dönmemek üzere taşındı.
1949: Bugün pansiyon olarak kullanılan bina, Yüksek Öğretmen Okulu’nun kapatılması üzerine Vefa Lisesi’ne devredildi.
1958: Vefa Lisesi bünyesinde Ä°stanbul’un ilk akÅŸam lisesi açıldı. Bu okul, 1976 yılından sonra sırasıyla Pertevniyal Lisesi, Åžehremini Lisesi, Vatan Lisesi ve DavutpaÅŸa Lisesi’ne nakledildi.
1959: Okulda yatılılık uygulaması baÅŸladı ve pansiyona erkek öğrenci alındı. 12 Eylül 1980’den sonra pansiyona kız öğrenci alınmaya baÅŸlandı.
1971: 1968 yılında temeli atılan Ana Bina hizmete girdi.
1984: Orta Bina Vefa Lions Kulübü’nce onartılarak hizmete sokuldu.
1990-1991: Okul bünyesinde Ä°ngilizce eÄŸitim veren “Vefa Anadolu Lisesi” açıldı.
1995-1996: Okul tamamen Anadolu Lisesi statüsüne kavuştu.
1999: 17 AÄŸustos Depremi’nde Pansiyon ve Orta Bina hasar görerek kapatıldı. 2000-2001 öğretim yılında Pansiyon Binası, 2001-2002 öğretim yılında Orta Bina, Ä°MKB ve MEB imkânlarıyla onarılarak tekrar hizmete sokuldu.
2001: 6 Kasım’da okulun statüsü deÄŸiÅŸtirilmeden adı, MEB tarafından tarihi adı olan Vefa Lisesi’ne dönüştürüldü. Okulun bütün birimleri mezunlarca modernize edildi ve donatıldı.
2006: Okul Ä°stanbul’da 1 yıl hazırlık olmak üzere toplam 5 yıl lise eÄŸitimi veren 6 liseden biri olmuÅŸtur.

Vefa Marşı

Vefa Marşı, 1953 yılında okulun edebiyat öğretmeni merhume Behice Kaplan tarafından yazılmış, okulun müzik öğretmeni merhum Şahap Öktem tarafından bestelenmiştir.

Vefa Marşı

Biz Vefa Lisesi öğrencileri
Bilgi ordusunun gönüllü eri
Kalbi sevgi dolu, fikri ileri
Aydınlatacağız yurtta her yeri


Senin için ilim, irfan, şeref, şan
Senin için her şey, ey güzel vatan

Kalbimizde bu hür, mukaddes toprak
Elimizde ecdat, ruhu al bayrak
Nesil nesil, alev alev yanarak
Vefalılar sana geliyorlar bak

Senin için ilim, irfan, şeref, şan
Senin için her şey, ey güzel vatan

Boza Günü

1876 yılından bu yana Vefa semtinde meÅŸhur Vefa Bozası’nı üreten Vefa Bozacısı, Vefa Lisesi’nin oldukça yakınında bulunmaktadır. Vefa Lisesi mezunları da, öğrencilik dönemlerini anmak için okullarında toplanmak üzere belirledikleri geleneksel mezunlar gününe Boza Günü adını vermiÅŸlerdir. Boza Günü’nde ziyaretçilere Vefa Bozası ikram edilir. Boza Günü, her Mayıs ayının ilk pazar günü düzenlenir.
Vefa Lisesi Bahar Festivali

2003 yılından bu yana düzenlenmekte olan Vefa Lisesi Bahar Festivali, her eÄŸitim – öğretim yılının son haftalarında, öğrencilerin yaÅŸadığı sınav stresini üzerlerinden atmak, sevdikleri sanatçı ve gruplarla bir araya gelmelerini saÄŸlamak, katıldıkları kültürel etkinliklerin sayısını ve çeÅŸitliliÄŸini artırmak ve en önemlisi, tüm öğrencilerin koÅŸulsuz eÄŸlenmelerini saÄŸlamak amacıyla düzenlenmektedir. Festival boyunca Vefa Lisesi çeÅŸitli müzik, kültür – sanat ve spor etkinliklerine ev sahipliÄŸi yapar.

Vefa Lisesi içerisinde düzenlenen festival etkinliklerine, Vefa Lisesi öğrencileri başta olmak üzere tüm öğrenciler festival bileti alarak katılabilmektedir. Festival haftası boyunca okulda ders işlenmemekte, böylece öğrencilerin istedikleri tüm etkinliklere katılabilmesi sağlanmaktadır.

Vefa Lisesi Resmi Sitesi

(Visited 9 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 23.12.2011 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 1411 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Vefa Lisesi | 1872’de Kurulan Anadolu Lisesi Statüsündeki Ortaöğretim Kurumu orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleLevantenler - Tatlı Su Frenkleri | Osmanlı Döneminde Ä°stanbul'a Kalıcı Olarak YerleÅŸmiÅŸ Avrupalılar - 19. Yüzyılda Pera Ve Galata’daki Levantenler.. Sonraki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 28 Mart - March

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz