Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Usturaya Jilet Olan Tarihimiz! | Çanakkale Savaşı’nın Yıldızı Olan Gemilerimiz Yok Oldular – Yavuz Zırhlısı – Muavenet-i Milliye – Nusrat (Nusret) Ma..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 26.12.2008 tarihinde patriot34 tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1608 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Usturaya Jilet Olan Tarihimiz!

Çanakkale Savaşı’nın yıldızı Muavenet-i Milliye ve 1. Dünya Savaşı’nın simgesi Yavuz’dan KurtuluÅŸ’un bayrağı Bandırma’ya kadar Türk tarihinde önemli yeri olan 10 geminin 8’i artık yok. Tarihimizle övünmeyi genellikle seviyoruz ama ona saygı göstermeyi nedense pek beceremiyoruz. Bunun en iyi örneÄŸi tarihimize mal olmuÅŸ gemiler…


Kırım Savaşı’na katılan Mahmudiye’den KurtuluÅŸ’un simgesi Bandırma’ya, Çanakkale Savaşı’nda ünlü Ä°ngiliz gemisi Goliath’ı batıran Muavenet-i Milliye’den 1. Dünya Savaşı’nın simgesi haline gelmiÅŸ Yavuz’a kadar tarihte çok önemli görevler üstlenmiÅŸ 10 gemiden 8’inden geriye hiçbir ÅŸey kalmadı. Çanakkale Deniz Savaşı’nı kazandıran Nusrat (Nusret) mayın gemisinin ise orijinal parçalarından sadece kaburga kısmı kaldı.

Onlar müze yaptı

Türkiye tarihe mal olmuÅŸ bu efsane gemilerin yok olmasına göz yumarken, birçok ülke böylesi manevi deÄŸerlerine sahip çıkıyor. Yunanlılar, Yavuz gibi Dünya Savaşı’nda görev yapmış olan ünlü gemileri Averof Zırhlısı’nı, Bulgaristan da Hamidiye kruvazörünü bir torpido ile yaralayan Drutsky torpidosunu müze-gemi yaptı. Rusya’da Aurora, Ä°ngiltere’de Victory, Belfast ve Cutty Sark, ABD’de Texas, Intrepid, Constitution ve sayılamayacak daha niceleri günümüzde birer müze-gemi olarak hizmet vermeye devam ediyor.


Tarihi gemilerle ilgili çeÅŸitli araÅŸtırmalarını kitaplaÅŸtıran yazarlar Eser Tutel ve Ahmet Güleryüz, Türkiye’nin kendi manevi deÄŸerlerine sahip çıkamadığını belirterek, “Åžimdi Nusrat ve Bandırma gemilerinin sadece benzerlerini yapıp sergiliyoruz. Ama orijinalleri yok oldu. Elimizde müze gemi yapabileceÄŸimiz bir tek Savarona kaldı. Ama onu özel bir ÅŸirkete kiraladık. Hiç olmazsa elimizdeki bu son geminin bir an evvel müze gemiye dönüştürülmesi gerekiyor” dediler.

Yavuz İtalyanlara satıldı

Yavuz, “Goeben” adıyla 1911’de Almanya’da yapıldı. 186 metre boyundaki gemi, dönemin en büyük savaÅŸ gemilerinden biriydi. Ä°ngiliz Kraliyet Donanması Komutanı Winston Churchill, bu geminin ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesini istemiÅŸ, Goeben, yanında Breslau kruvazörüyle birlikte Kraliyet Donanması’nı Ä°stanbul açıklarına kadar peÅŸine takmıştı.

Burada beÅŸ milyon Osmanlı altını karşılığı satın alınan gemi, Osmanlı Donanması’na geçti. Goeben, “Yavuz”; Breslau da “Midilli” adlarını alıp Rusya’nın Sivastopol ve Odessa kentlerini bombalayarak, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun 1. Dünya Savaşı’na girmelerine sebep oldular.

Yavuz, 1925-30 arasında büyük çapta onarım gördü. Bu onarım yüzünden bir bakan Yüce Divan’da yargılandı ve hüküm giydi. 1930’da tekrar sefere çıktı. Atatürk’ün naaşını taşıdı. 1950’de kadro dışı kalarak Gölcük’e çekildi. 1969’da Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) satıldı. 1975’te satışa çıkarıldı. Hurdaya ayrılan gemiyi, Ä°talyanlar sökmek üzere satın aldı.

Kardeş yatların sonu

1890’da Japonya’da batan ErtuÄŸrul Firkateyni’nin adını alan ErtuÄŸrul yatı, 1903’te Ä°ngiltere’de inÅŸa edildi. 1904’te Ä°stanbul’a geldi. 1926’da Donanma kadrosundan çıkarılarak, CumhurbaÅŸkanlığı yatı olarak tahsis edildi. 1926’dan 1937’ye kadar Atatürk tarafından kullanıldı.


Genç Türk devletinin konukları, krallar, cumhurbaÅŸkanları ve prensler, Atatürk tarafından hep, imparatorluÄŸun son, cumhuriyetin ilk yatı olan ErtuÄŸrul’da ağırlandı. 1937’de hizmetten çıkarılan yat, 1939’da sökülmek üzere Bozmacı Ä°lhami Söker’e verildi. Haliç’te yıllarca bekledikten sonra 1959’da söküldü.
ErtuÄŸrul’un kardeÅŸi Söğütlü, 1908’de Ä°ngiltere’de inÅŸa edildi. ErtuÄŸrul yatından önce devlet erkânı tarafından kullanılıyordu. Atatürk bu yatı bir süre kullandı. Marmara’da geziler yaptı. Yat 1933’te hizmetten çıkarılarak söküldü.

Åžanlı Nusrat’ın dramı

Osmanlı Donanması’nda 1913’te göreve baÅŸlayan Alman yapımı mayın gemisi, 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Savaşı’nın kazanılmasına büyük rol oynadı.DöşediÄŸi mayınlarla birçok savaÅŸ gemisinin batmasına neden oldu. 1937’de dalgıç gemisi oldu. 1939’da tekrar “Nusrat” ismini aldı. 1962’de Kalkavan ve KaptanoÄŸlu’na satıldı.

1962-66 yıllarında büyük bir tadilat ile kargo gemisi oldu ve “Kaptan Nusrat” adını aldı. 1979’da A. Tombul ve 1980’de Mustafa Okan KardeÅŸler Kollektif Åžirketi’ne satıldı. 1990’da Mersin Limanı’ndan çıkarken battı. 1999’da çıkarıldı ve yüzdürüldü. 2004’te bu gemi tekrar aslına uygun hale döndürülüp Tarsus’ta bir parkta “Nusrat” olarak ziyarete açıldı. Ancak geminin orijinal parçalarından sadece kaburga kısmı kaldı.

Mahmudiye odun oldu

Haliç’te 1829’da yapılan üç ambarlı kalyon tekne olan Mahmudiye, Kırım Savaşı’na katıldı. Savaşın ardından Gazi sanı ile anıldı. Görkemli duruÅŸu ile çağının en büyük savaÅŸ gemisiydi. 1879’da hurdaya çıkarıldı. Parasızlık nedeniyle tersane çalışanlarının ödenemeyen maaÅŸlarının yerine kışlık odun olarak dağıtıldı.
Akıncı Hamidiye söküldü

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı donanmasının savaÅŸ gemilerinden biri olan 112 metre uzunluÄŸundaki Hamidiye kruvazörü, 1903’de Ä°ngiltere’de inÅŸa edildi. Balkan Savaşı baÅŸlayınca Karadeniz’de görevlendirildi. Aralık 1912’de Varna’yı ve öteki Bulgar limanlarını bombaladı. Aynı yıl bir Bulgar torpil gemisince vuruldu. Ä°stanbul’a gelmeyi baÅŸardı ve Haliç’te onarıma alındı. Balkan Savaşı sırasında Yunanistan’ın Osmanlı donanması üzerindeki baskısını hafifletmek üzere Ege ve Akdeniz’de Yunan hedeflerine yönelik ‘Akın Harekâtı’ adı verilen 7.5 aylık bir taarruz gerçekleÅŸtirdi. Unutulmazlar arasında yerini alan gemi, 1966’da söküldü.
‘KurtuluÅŸ’un simgesi

Atatürk’ü Samsun’a götüren Bandırma Vapuru, 1878’de Glasgow kentinde yolcu ve yük vapuru olarak inÅŸa edildi. Ä°lk sahibi Yunanistan’da bir firmaya sattı. 12 Aralık 1891’de kaza sonucu battı, aynı yıl yüzdürüldü. Daha sonra Ä°stanbul’daki Rama Derasimo firmasına satıldı. Adı “Panderma” olarak deÄŸiÅŸtirilen gemi, Türk bayrağı çekilerek yük ve yolcu seferleri yaptı. 1910’da Osmanlı Seyrüsefain Ä°daresi, adını “Bandırma” olarak deÄŸiÅŸtirdi ve posta vapuru yaptı. 19 Mayıs 1919’da Atatürk ve arkadaÅŸlarını Samsun’a getirdikten sonra yine posta hizmetine devam etti. 1924’te hizmet dışı bırakıldı. 1925’te Bozmacı Ä°lhami Söker’e satıldı ve 4 ayda parçalandı.

Ä°lk transatlantiÄŸimiz

Gülcemal, 1875’te Ä°ngiltere’de Atlantik Okyanusu’nu geçmek üzere inÅŸa edilen iki transatlantikten biriydi. 1900’lerin baÅŸlarında bir Kanada ÅŸirketi Avrupa’dan göçmen taşımada kullandı. 1911’de Sultan ReÅŸat satın aldı. Gemiye, Sultan’ın annesinin adı olan Gülcemal ismi verildi. Ekonomik ömrünü doldurmuÅŸ olmasına raÄŸmen onarıma alındı ve 1937’ye kadar kullanıldı. Türk deniz yollarının amiral gemisi oldu. Atatürk’ün de bindiÄŸi ve seyahat etmekten büyük keyif aldığı gemi, 1930’lu yılların sonunda Haliç’e çekilip depo olarak kullanıldı. 1945’te sökülmek üzere Ä°talya’ya götürüldü.

Goliath fatihi

1910’da Almanya’dan satın alınan Muavenet-i Milliye adlı torpido bot, Binbaşı Ahmet Bey komutasında, Çanakkale Savaşı’nda 12 Mayıs 1915’i 13 Mayıs’a baÄŸlayan gece Ä°ngiliz gemisi Goliath’ı batırdı ve savaşın kaderini etkiledi. Nusret’le birlikte savaÅŸta çok kritik bir rol oynayan iki savaÅŸ gemisinden biri oldu. Bu torpido, 1923’de hizmet dışı kaldıktan sonra 1953’te hurdaya ayrılarak söküldü.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 26.12.2008 tarihinde patriot34 tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1608 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Usturaya Jilet Olan Tarihimiz! | Çanakkale Savaşı\'nın Yıldızı Olan Gemilerimiz Yok Oldular - Yavuz Zırhlısı - Muavenet-i Milliye - Nusrat (Nusret) Mayın Gemisi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAmerikan Bağımsızlık Bildirisi - Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi - 4 Temmuz 1776 | Onüç Koloni'nin Büyük Britanya Krallığı'ndan Ayrı Olarak Bağımsı.. Sonraki MakaleKaratay Medresesi - Konya | Sultan 2.Ä°zzeddin Keykavus Devrinde Konya Emiri Celaleddin Karatay Tarafından, 649 Hicri (1251 Miladi) Yılında Yaptırılmış..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz