Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Uçak Yolculuğu Ve Kalp Hastalığı | Kalp Hastaları Uçak Yolculuklarında Nelere Dikkat Etmeli! Ekonomi Sınıfı Sendromu Nedir?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 11.12.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 367 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Uçak Yolculuğu Ve Kalp Hastalığı


Uçak Yolculukları ve Kalp Damar Hastalıkları


Uçaklar genelde 6700-13500 metre yüksekliğinde seyretmekle birlikte kabin içi basıncı 1500-2000 metredeki basınca göre ayarlanır. Bu yüksekliklerdeki basınç ve oksijen insanda olumsuz bir değişiklik oluşturmaz. Ancak uçuşun getirdiği başka stresler de vardır: hareketsizlik, jet lag (uçakla seyahat esnasında değişik zaman dilimlerine sahip başka ülkelere seyahatlerde insan vücudunun bu hızlı zaman değişimine adapte olamaması), sarsıntı, gürültü, düşük nem vb.

Genel olarak deÄŸerlendirildiÄŸinde uçuÅŸlarda kalp damar problemleri ve nörolojik olaylar sık görülür. Özellikle kalp damar hastalığı olanlarda angina pectoris ve miyokart infarktüsü sıklığı bu yolculuklarda artar. Özellikle 2500 km’yi geçen uçuÅŸlarda (Fikir vermesi için; Ä°stanbul – Kars arası 1200 km, Ä°stanbul-Dubai arası ise 3000 km’dir) ayak toplardamarlarında pıhtı (venöz tromboz) geliÅŸebilir ve bu pıhtı yerinden koparak ölümcül sonuçları olabilen akciÄŸer damar yatağında tıkanıklara neden olabilir (akciÄŸer embolisi veya pulmoner emboli). Uçaklarda bu durum, genellikle koltuk aralıkları daha dar olan ekonomi sınıfında seyahat edenlerde sık görüldüğü için “ekonomi sınıfı sendromu” olarak isimlendirilmiÅŸtir.


Hava yolculuklarında kalp damar hastaları için öneriler

Kalp hastalığı kontrol altında olan hastaların uçak seyahati problem oluşturmaz. Ancak kararsız (stabil olmayan) angina, kompleks ventriküler aritmi, miyokard infarkütüsü sonrası ilk 3 hafta içinde, kontrol altında olmayan kalp yetmezliği veya kontrol altında olmayan yüksek tansiyonu olan, akciğere giden atardamar basıncının çok artmış olduğu kişilerde (Eisenmenger sendromu) hastaların uçak seyahati sakıncalıdır. Koroner bypass ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası 2-3 hafta uçak seyahati yapmamaları önerilir.

Uzun uçuşlarda venöz tromboz ve pulmoner emboli riskini azaltmak için neler yapılmalıdır:

* Gevşek, sıkmayan, rahat giysiler giyilmeli,

* Koltuğunuzun önüne ayaklarını uzatmanızı engelleyen eşya koyulmamalı,

* Kafeinli ve alkollü içeklerden mümkün olduğunca kaçınmalı bol sıvı (meyve suyu, su) almalı,


* 60-90 dakikada bir koridorda yürüyüş yapılmalı,

* Oturduğunuz yerde ayaklarınızı zaman zaman hareket ettirmelisiniz.

Bu öneriler uzun uçuş yapan herkes içindir. Gençler, çocuklar, atletik yapılılar ve hatta uçağı kullanan pilotlar bile uzun uçuşlarda bu riske maruz kalırlar ve yukarıdaki önlemlerin bütün herkes tarafından dikkate alınması gerekir.

(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 11.12.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 367 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Uçak Yolculuğu Ve Kalp Hastalığı | Kalp Hastaları Uçak Yolculuklarında Nelere Dikkat Etmeli! Ekonomi Sınıfı Sendromu Nedir? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Felsefe] Psikostazi - Psikostasya | Eski Mısır Tradisyonunda YaÅŸamsal Unsur Nefes, Süptil Beden Statis – Tartılma - Ölümden Sonraki Vicdani .. Sonraki MakaleAtatürk Osmanlı’nın Ä°ÅŸgal EdileceÄŸini Son Ana Kadar Israrla Anlatmaya Çalıştı | Atatürk’ün KurtuluÅŸ Savaşı Öncesi Kehanetleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz