Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Türk Kardiyoloji Derneği – TKD | Halkın Kalp Ve Damar Sağlığını Korumak Amacıyla Etkinlik Gösteren Sivil Toplum Kuruluşu


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 26.02.2013 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 37 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Türk Kardiyoloji Derneği – TKD

Tarihçe


Türk Kardiyoloji Derneği, 27 kurucu üyenin bir araya gelmesiyle kuruldu ve ilk tüzüğünün 21 Mayıs 1963 günü İstanbul Postası gazetesinde yayınlanmasıyla kuruluşu resmiyet kazandı.


Merkezi Ä°stanbul’da bulunan TKD’nin kamu yararına çalışan dernek sayılması da 3/563 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kararlaÅŸtırıldı ve CumhurbaÅŸkanı’nca onaylanarak 5 Nisan 1980 tarih ve 16951 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

1976, 1984, 1988, 1994,1997, 1998 ve 2002 yıllarında değişikliğe uğramış olan TKD Tüzüğü, en son 9 Haziran 2007 tarihli Olağanüstü Genel Kurulda ve 25.04.2010 Genel Kurulunda kabul edilen değişikliklerle son şeklini aldı.

Halen sayısı 8 olan TKD Çalışma Gruplarına iliÅŸkin Yönetmelik Yönetim Kurulunun 13 Aralık 2002 tarihli toplantısında kabul edilerek TKD Haber Bülteni’nin Ekim 2002 sayısında yayınlandı. 2010 yılında GiriÅŸimsel Kardiyoloji alanındaki geliÅŸmeler göz önüne alınarak GiriÅŸimsel Kardiyoloji, EriÅŸkin Konjenital ve Periterik Vasküler GiriÅŸim Çalışma Grupları birleÅŸtirilip daha geniÅŸ kapsamlı bir yapı olarak Türk Kardiyoloji DerneÄŸi GiriÅŸimsel Kardiyoloji BirliÄŸi kuruldu. 2000 yılında, Türkiye’de ilk Ä°leri Kardiyak YaÅŸam DesteÄŸi Kursu baÅŸlatıldı. Bu kurs kesintisiz olarak, Acil Tıp Uzmanları DerneÄŸi ile birlikte hala sürdürülmektedir. SaÄŸlık Bakanlığı da bu kursa 2007 yılında çıkardığı bir genelgeyle resmiyet kazandırmıştır.

TKD’nin ilk -kurucu- baÅŸkanı Prot. Dr. Muzaffer Esat Güçhan’dır. 1963 yılı sonunda vetat eden Güçhan “Åžeret BaÅŸkanı” kabul edildi ve yerine Prot. Dr. ReÅŸat Garan seçildi. 1964 yılından itibaren 20 yıl Prot. Dr. ReÅŸat Garan, 1984 yılından itibaren 10 yıl Prot. Dr. Remzi Özcan, sonraki 8 yıl Prot. Dr. Altan Onat, 2002-2006 döneminde Prof. Dr. M. Ali Oto ve 2006-2010 döneminde Prof. Dr. Çetin Erol TKD BaÅŸkanlığını yürüttü. Dernek Genel SekreterliÄŸi görevini 1964 yılından itibaren 10 yıl Prof. Dr. Nihat Dorken, sonraki 4yıl Prof. Dr. Ali Ekmekçi, 1978 yılından sonra 16 yıl Prof. Dr. Altan Onat, dörder yıl da Prof. Dr. Muzaffer Öztürk, Prof. Dr. M. Ali Oto, Prof. Dr. Oktay Ergene ve Prof. Dr. Ömer Kozan yaptı.

13 Nisan 2008 genel kurulunda Prof. Dr. Oktay Ergene ilk kez açılan Gelecek BaÅŸkanlık konumuna seçildi. 25 Nisan 2010’da ise Prof. Dr. Ergene BaÅŸkanlığı devralırken Gelecek BaÅŸkanlığı Prof. Dr. Ömer Kozan’a bıraktı; Genel SekreterliÄŸe Prof. Dr. Mehmet Aksoy seçildi.
27 Kasım 2004’te Türk Kardiyoloji Yeterlilik Kurulu (TKYK)’nun ilk Genel Kurulu toplanıp İç Yönerge’yi kabul etti ve dört yıllık bir süre için görev yapacak kurullarını oluÅŸturdu; BaÅŸkanlığa Prof. Dr. Faruk Erzengin’i, Genel SekreterliÄŸe Prof. Dr. Haldun MüderrisoÄŸlu’nu getirdi. TKYK ilk Bilgi DeÄŸerlendirme Sınavı’nı 28 Kasım 2005’te gerçekleÅŸtirdi. 2008 Genel Kurulunda TKYK BaÅŸkanlığına Prof. Dr. Nail ÇaÄŸlar, Genel SekreterliÄŸine Prof. Dr. ArmaÄŸan Altun seçildiler. KuruluÅŸundan bugüne dek 9 Yazılı Bilgi Yeterlilik Sınavı ile 23 Sözlü Beceri Yeterlilik Sınavı gerçekleÅŸtiren Yeterlilik Kurulumuz 624 Kardiyoloji Uzmanına Yeterlilik Belgesi verdi. 2010’da baÅŸlattığı Uzmanlık EÄŸitim Kurumları Yeterlilik Programına baÅŸvuran BaÅŸkent, Gazi, Kocaeli ve Trakya Ãœ. Tıp Fakülteleri Kardiyoloji Anabilim Dalları 2010’da; Ankara, Karaelmas, Ondokuz Mayıs ve UludaÄŸ Ãœ. Tıp Fakülteleri Kardiyoloji Anabilim Dalları 2011 ‘de; Harran Ãœ. Tıp F. Kardiyoloji Anabilim Dalı 2012’de belirlenmiÅŸ olan kapsamlı standartlara uygunlukları inceleme ziyaretleri, her kademeden öğretim üyeleri ve öğrencilerle görüşmeler ve denetlemeler sonucunda “Kardiyoloji Uzmanlık EÄŸitim Kurumu Yeterlilik” belgelerini almaya hak kazandılar.
Ä°lk kez 21. Ulusal Kardiyoloji Kongresi ile EBAC akreditasyonu alan TKD, Türk kardiyologlarının ve kardiyoloji ile ilgili öteki uzmanlık alanlarından hekimlerin, pratisyen hekimlerin, hemÅŸire ve teknisyenlerin mezuniyet sonrası sürekli tıp eÄŸitimi konusunda kapsamlı programlar oluÅŸturup uygular. TKD Mezuniyet Sonrası EÄŸitim Programlarına katılan toplam hekim sayısı 2004’te 4000’i, 2005’te 6000’i buldu; 2007’den beri de 8000 düzeyinde sürüyor.

TKD, 2005 yılında son bilimsel geliÅŸmeleri de içeren Ulusal Kardiyoloji Çekirdek EÄŸitim Programı Taslağını tamamladı. 2006’da geliÅŸtirilen bu program 2007’de son ÅŸekli verilerek SaÄŸlık Bakanlığına teslim edildi. Bu program ve Asistan Kayıt Defteri önerimiz web sitemize yerleÅŸtirilerek kardiyoloji eÄŸitim kurumlarımızın kullanımına açıldı. Ne yazık ki, Türkiye’de kardiyoloji uzmanlık eÄŸitiminin çağın bilimsel ve teknolojik gereklerine uygun düzeye ve süreye çıkarılması çabalarımıza karşın Bakanlık tarafından uzmanlık eÄŸitimi süresi dört yıla indirildi. GiriÅŸimsel Kardiyoloji ve Aritmi-Elektrofizyoloji alanlarındaki zaten bir zorunluluk olan yan dal uzmanlığı bir yana, müfredatıyla birlikte önerdiÄŸimiz birer yıllık sertifikasyon programları da bir türlü yürürlüğe sokulamadı.

2005 Haziran’ında Lüksemburg’da toplanan Avrupa Kalp SaÄŸlığı Konferansı’na katılan TKD, 29 Haziran 2005’te SaÄŸlık Bakanlığı ile birlikte “Lüksemburg Bildirgesini imzaladı. 2006 yılında da enerjik biçimde sürdürülen bu çabalar ESC-EHN ortaklığıyla EuroHeart Proje Grubu’na dönüştürüldü. TKD de bu proje grubunun katılabileceÄŸi tüm modüllerinde yer aldı. 2007-2010 döneminde Türkiye de dahil Avrupa’da baÅŸarıyla tamamlandı. Proje çerçevesinde baÅŸlatılmış olan çalışmaları TKD hala sürdürüyor.


TKD Avrupa Kardiyoloji DerneÄŸi (ESC) ile Dünya Kalp Federasyonu (WHF)’nun 1964’ten beri üyesidir. Bu uzmanlık örgütlerinin yönetim kurullarında ve çeÅŸitli çalışma gruplarında çok sayıda üyesi baÅŸarıyla görev yaptı; yapıyor. WHF’nin Dünya Kalp Günü programına 2004’ten beri geniÅŸ çaplı programlarla katılan TKD’nin bu çalışmaları 2006’da WHF tarafından “En BaÅŸarılı Uygulama ÖrneÄŸi” olarak seçildi ve Genel Kurul Toplantısında sunuldu.

2004-2006’da TKD öncülük ve koordinatörlüğünde hazırlanarak SaÄŸlık Bakanlığına ve TBMM’ye sunulan “Ulusal Kalp SaÄŸlığı Politikası” 2007’de Bakanlık tarafından benimsenip “Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Stratejik Plan ve Programı” hazırlandı. Avrupa Kalp SaÄŸlığı SözleÅŸmesinin 25 Aralık 2007’de Ankara’da imzalanması sırasında SaÄŸlık Bakanınca açıklanan bu Stratejik Plan ve Program, 2008’de Ä°ngilizceye de çevrilerek yayınlandı. Ulusal Kalp SaÄŸlığı Politikası’nda önerilen ve hazırlanma sürecine TKD’nin de aktif biçimde katıldığı “Tütün ve Tütün Ãœrünleriyle Mücadele ve Kontrol Programı” 2009’da, “Türkiye Obezite (ÅžiÅŸmanlık) ile Mücadele ve Kontrol Programı” 2010’da tamamlanıp SaÄŸlık Bakanlığınca açıklandı ve yürürlüğe kondu. TKD’nin ve ilgili uzmanlık derneklerinin katılımıyla hazırlanmakta olan Diyabet 2020 projesi kalp ve damar hastalıklarını önleme ve kontrol politikasını bütünleyecek.

TKD’nin 2005’te baÅŸlatıp hala sürdürdüğü “12/8 Hipertansiyon Farkındalık Kampanyası” ve sonrasındaki “Kalbini Koru, İçinde Sevdiklerin Var”, “Kalbini sev, kırmızı giy”, “Kalbini sev, deÄŸerini bil”, “Kalp Yaşı” kampanyaları da aynı amaç doÄŸrultusunda toplumu bilinçlendirip saÄŸlıklı yaÅŸam tarzlarının benimsenmesi için davranış deÄŸiÅŸikliÄŸi oluÅŸturmayı amaçlıyor. Bu çalışmalar ve alınan sonuçlar 2009 Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nde “Bir BaÅŸarı ÖrneÄŸi” olarak sunuldu ve “Türk Modeli” olarak adlandın Ä°di.

199S’de TKD’nin ve Kırgızistan Kardiyoloji DerneÄŸi BaÅŸkanı Prot. Dr. Mirsaid Mirrakhimov’un giriÅŸimleriyle Türk Dünyası Kardiyoloji BirliÄŸi (TDKB) kuruldu. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türk ve Türkmenistan Kardiyoloji Derneklerinin asil üye olduÄŸu TDKB’ye aralarında KKTC Kardiyoloji DerneÄŸi de olmak üzere çok sayıda Balkan, Katkas ve Asya ülkesi Kardiyoloji Dernekleri de gözlemci üye. 200S’de Türkmenistan’da 6. Türk Dünyası Kardiyoloji Kongresi sırasında yapılan genel kurulda Prot. Dr. Çetin Erol BaÅŸkanlığa, Prot. Dr. Mahmut Åžahin Genel SekreterliÄŸe seçildi. TDKB’nin daimi sekreteryasını da TKD yürütüyor. TDKB’nin 7. Bilimsel Kongresi

22-25 Ekim 2010’da Ä°stanbul’da gerçekleÅŸtirildi.

2010’da American College ot Cardiology (ACC)’nin üyesi olan Türk ve çevre ülkeler kardiyologlarını bir çatı altında toplayan ACC Ä°stanbul Consortium Chapter kuruldu. 3 kiÅŸilik Ä°stanbul Chapter Yönetim Kurulu’nda bir TKD temsilcisi, bir TDKB temsilcisi ve diÄŸer ülke kardiyologlarından bir üyenin yer alıyor. 24 Ekim 2010’da yapılan ilk ACC Ä°stanbul Chapter Genel Kurulu’nda TKD temsilcisi Prot. Dr. Lale TokgözoÄŸlu, TDKB temsilcisi Prot. Dr. Çetin Erol’un yanına Makedonya Kardiyoloji DerneÄŸi BaÅŸkanı Prot. Dr. Sasko Kedev seçildi.
TKD 1 Aralık 2004’te bir ilki daha gerçekleÅŸtirip Türk tıp uzmanlık dernekleri arasında “protesyonel yönetim anlayışı”nı yaÅŸama geçiren ilk kuruluÅŸ oldu. Ä°ÅŸletme Yönetimi ve Ä°letiÅŸim eÄŸitim ve deneyimine sahip olan Ahmet Ãœnver genel müdürlüğe atandı.

Şu anda TKD Genel Merkezi 6 kişilik profesyonel kadrosu yanında Yeminli Mali Müşaviri, Mali Müşaviri ve Hukuk Müşaviri ile hizmet vermektedir.

TKD amblem-logotipi 2005’te Sadık Karamustafa tarafından geliÅŸtirilip tüm kullanım yerleriyle ilgili Kurum KimliÄŸi El Kitabı hazırlandı. TKD ismi ve amblem-logotipinin marka tescili 2006’da yapıldı ve yasal güvence altına alındı.

Türk Kardiyoloji Derneği – TKD web sitesi

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 26.02.2013 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 37 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Türk Kardiyoloji Derneği – TKD | Halkın Kalp Ve Damar Sağlığını Korumak Amacıyla Etkinlik Gösteren Sivil Toplum Kuruluşu orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Ä°catlar ve KeÅŸifler] Tekerlek | TekerleÄŸin Ä°cadı - Bugüne Kadar GerçekleÅŸtirilen En Önemli BuluÅŸ Sonraki MakaleDiÅŸ Hastalıkları | DiÅŸ Ä°ltihabı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz