Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Türk Dillerinin Tarihsel GeliÅŸimi | Türk Dilinin GeliÅŸim Tarihi – Türk Dilinin GeliÅŸim Süreci – Türkçe Tarihi Hakkında Ä°lginç Notlar


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 14.06.2009 tarihinde Hale tarafından, Güzel Türkçe'miz | Türkçe Dilbilgisi bölümünde paylaşılmıştır ve 2268 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Türk Dillerinin Tarihsel Gelişimi

Türk diliyle uğraşan bilim adamları Türk dillerinin ve lehçelerinin tarihsel gelişimini yedi döneme ayırmaktadırlar:


1. Altay dönemi;
2. En Eski Türkçe dönemi
3. İlk Türkçe dönemi
4. Eski Türkçe dönemi
5. Orta Türkçe dönemi
6. Yeni Türkçe dönemi
7. Çağdaş Türkçe dönemi

Bu sınıflamanın ilk üç dönemiyle ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir belge bulunama¬mıştır.

Eski Türkçe dönemi (6.-10. yüzyıllar arası)


Göktürkçe’nin ve Uygurca’nın kullanıldığı dönemi kapsar. Orhun ve Yenisey yazıtları ilk yazılı belgeler olması bakımından büyük önem taşır.

Orta Türkçe dönemi (11.-15. yüzyıllar arası)

İslam dini ve kültürüyle ilişki kurulduğu, Türk boylarının İslam dinini benimsediği dö¬nemi içine alır. Bu dönemde özellikle yazı dili Arap ve Fars dillerinin büyük ölçüde etkisin¬de kalmış, yapay bir dil oluşmuştur. Bu dönem de kendi içinde iki evreye ayrılır:

A) Ortak Orta Asya Türkçe’si
B) Çağatay, Kıpçak ve Oğuz lehçelerine dayalı Türk yazı dillerinin oluştuğu dönem
Yeni Türkçe dönemi (13.-20. yüzyıllar arası)

Orta Asya Türk lehçelerinin oluÅŸumlarını tamamladıkları (Özbekçe, Kıpçakça), batıda da Türkmence ve Azerice ile Anadolu’da Türkçe, Arapça ve Farsça’nın karışımı yapay bir dil olan Osmanlıca’nın egemen olduÄŸu dönemi kapsar.

Çağdaş Türkçe

20. yüzyılda dünyanın çeşitli yörelerinde konuşulmakta ve yazılmakta olan bütün Türk dillerini ve lehçelerini kapsamına alır.


Türkçe Konuşulan Ülkeler

Bakınız, Türkiye Türkçesi | Türkiye Türkçesi Kültürü – Türkçenin Özellikleri – KonuÅŸulduÄŸu Ãœlkeler – Tarihsel GeliÅŸimi – Orta Asya’dan, Anadolu’ya – Yabancı Dillerle EtkileÅŸimi – Türkçe’den DiÄŸer Dillere Geçen Sözcükler

(Visited 30 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 14.06.2009 tarihinde Hale tarafından, Güzel Türkçe'miz | Türkçe Dilbilgisi bölümünde paylaşılmıştır ve 2268 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Türk Dillerinin Tarihsel Gelişimi | Türk Dilinin Gelişim Tarihi - Türk Dilinin Gelişim Süreci - Türkçe Tarihi Hakkında İlginç Notlar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÇerkez Ethem Ayaklanması | I. Ä°nönü Savaşı Sırasında Bastırılmış Olan Çerkez Ethem’in Yunan Ordusuna Teslim OlduÄŸu TBMM Tarafından Vatan Haini Olarak .. Sonraki MakaleGökada Merkezine Lazer Saldırısı | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 31 Aralık 2013

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz