Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Toprak Mahsulleri Ofisi – TMO | T. C. Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı’na Bağlı Resmi Kurum


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 24.06.2011 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1645 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Toprak Mahsulleri Ofisi – TMO

Dünden Bugüne TMO


1938 yılında kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), sermayesinin tamamı devlete ait, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe ve faaliyetlerinde özerkliğe sahip, sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir iktisadi devlet teşekkülüdür.

Toprak Mahsulleri Ofisi


TMO’nun hukuki dayanağı, 11/12/1984 tarihli ve 18602 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren TMO Ana Statüsüdür.

Teşekkülün amaç ve faaliyet konuları Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile değiştirilebilir.

Merkezi Ankara’da olan TMO, Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığının ilgili kuruluÅŸudur.

TMO’nun sermayesi 2.050.000.000 TL’dir.

TMO’nun, Bolvadin’de Afyon Alkaloidleri Fabrikası Ä°ÅŸletme Müdürlüğü bulunmaktadır. TMO, TaÅŸra teÅŸkilatında; ÅŸube müdürlükleri ve bunlara baÄŸlı olan ajans amirlikleri ÅŸeklinde bir örgüt yapısına sahiptir. Ayrıca, Ãœlkenin her bölgesinde bulunan tesisli ekipleri ve yoÄŸun alım dönemlerinde faaliyete geçirilen geçici alım merkezleriyle tarım sektörüne hizmet vermektedir.


TMO, lisanslı depoculuk uygulamalarına öncülük etmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yürüttüğü çalışmalar sonucu 26/2/2010 tarihinde kurulan TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde % 48 hisse ile iştirak sahibidir.

Tarihçe

Birinci Dünya Savaşı sonrasında sanayi tesislerinin büyük ölçüde yok olması dünyanın pek çok ülkesinde tarıma yönelmeyi zorunlu kılmış ve tarımsal üretimin hızla artması sonucu üretici ülkelerde bilhassa buÄŸday stokları büyük ölçüde çoÄŸalmıştır. BuÄŸday stoklarındaki bu artış dış piyasada rekabete, fiyatların düşmesine ve bunlardan kaynaklanan büyük krizlere neden olmuÅŸ, özellikle 1928 sonrasında birçok ülkede buÄŸday fiyatları hızla düşmeye baÅŸlamıştır. Bu geliÅŸme üzerine hükümet 10/7/1932 tarihinde yürürlüğe giren 2056 sayılı Kanunla Ziraat Bankasını buÄŸday alımıyla görevlendirmiÅŸtir. Ziraat Bankasına, depo ihtiyacını karşılamak üzere silo ve ambar inÅŸası hakkında çıkarılan 11/6/1933 tarihli ve 2303 sayılı Kanunla hububat muhafaza tesisleri kurma görevi de verilmiÅŸtir. Ziraat Bankası 1932/1933 yıllarında çoÄŸu Orta Anadolu’da olmak üzere alım merkezleri açmıştır.

Buğday üretiminin artması yanında İkinci Dünya Savaşı belirtilerinin gittikçe fazlalaşması Ziraat Bankasında Buğday Masası Şefliği adı altında yürütülen işlerin, oluşturulacak başka bir kuruluşa devredilmesini zorunlu kılmıştır.

13/7/1938 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 24/6/1938 tarihli ve 3491 sayılı Kanunla iktisadi devlet teÅŸekkülü niteliÄŸinde ve buÄŸday iÅŸleri ile iÅŸtigal etmek üzere Toprak Mahsulleri Ofisi kurulmuÅŸtur. Bu Kanunla, Toprak Mahsulleri Ofisine; buÄŸday fiyatlarının üreticiler bakımından normalin altına düşmesinin ve tüketici halk aleyhine yükselmesinin engellenmesi, buÄŸday piyasasının korunması ve düzenlenmesi, gerektiÄŸinde buÄŸday ithalatı ve ihracatı yapması, dünya buÄŸday üretimi ve hareketlerini takip etmesi, gerekli görülecek yerlerde un ve ekmek fabrikaları kurması, uyuÅŸturucu maddelerle ilgili devlet tekelini yürütmesi ve benzeri görevler verilmiÅŸtir.

Ofis’e, 27 Ekim 1939 tarihinde arpa ve yulaf, 28 Kasım 1940 tarihinde çavdar, 25 Nisan 1941 tarihinde mısır, 13 AÄŸustos 1941 tarihinde de baÅŸta pirinç olmak üzere; bitkisel ve hayvansal yaÄŸlar, et ve balık, yonca tohumu ve bakliyat alımı görevleri verilmiÅŸtir. Ä°kinci Dünya Savaşının hüküm sürdüğü yıllarda ve sonrasında Ofis, benzin, otomobil lastiÄŸi, et kavurması, margarin ve kahve gibi maddelerin tedarik ve dağıtımını yürütmüş, 3 AÄŸustos 1943’de nohut, akdarı, fasulye, mercimek, bakla ve börülce, 31 Ekim 1947’de susam alımı ile görevlendirilmiÅŸtir.

Toprak Mahsulleri Ofisi, Ãœlkemizin her bölgesinde, limanlar ve yoÄŸun üretim alanları dikkate alınarak çeÅŸitli cins ve tonajlarda depolar yapmıştır. TMO’nun toplam depo kapasitesi 4 milyon tondur.

8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu Ä°ktisadi TeÅŸebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 18/6/1984 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiÅŸ, söz konusu Kanun Hükmünde Kararname uyarınca hazırlanan TMO Ana Statüsü 11 Aralık 1984 tarihli ve 18602 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

TMO, 28/8/2006 tarihli ve 2006/10865 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile fındık alımıyla görevlendirilmiş, bu Kararın 14/7/2009 tarihli ve 2009/15202 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlükten kaldırılmasıyla Ofisin fındık alımı görevi sona ermiştir.

Toprak Mahsulleri Ofisi, faaliyet alanındaki ürün piyasalarını düzenleme görevini başarıyla yürüten, ülkemizin büyük ölçekli kuruluşlarından birisidir.

Bakınız, T. C. Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı | Osmanlı İmparatorluğu Ve Tanzimat-ı Hayriye’nin İlanı İle Cumhuriyet Dönemine Kadar İsim Değiştirerek Gelen Bakanlık

TMO web sitesi

(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 24.06.2011 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1645 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 5 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Toprak Mahsulleri Ofisi – TMO | T. C. Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı’na Bağlı Resmi Kurum orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAma En Önce Ve Ä°lla Ki SaÄŸlık Olsun! | Can Yücel Sonraki MakaleBehçet Hastalığı Nedir? | Epidemiyolojisi - Behçet Hastalığı Ve Genetik EÄŸilim, Göz, Dermatoloji, Otoimmünite – Belirtileri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz