Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Toprağın Teri Çanakkale Seramikleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 19.04.2009 tarihinde Esesli tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 405 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Toprağın Teri Çanakkale Seramikleri


DoÄŸa ve insanoÄŸlunun iÅŸbirliÄŸiyle ortaya çıkan olaÄŸanüstü Çanakkale seramiklerinin deÄŸeri, sanat camiasında bile yeni yeni anlaşılıyor…

Anadolu topraklarından tüm dünyaya yayılan bir kültürdür seramik.
MÖ 5 bin yıllarına kadar dayanan bu kültürün içinde de Çanakkale seramiklerinin ayrı bir öneme sahip olduÄŸu kuÅŸkusuz. Her ne kadar deÄŸeri yeni yeni anlaşılmaya baÅŸlansa da… Son zamanlarda gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında yapılan müzayedelerde yıldızı parlayan, yüksek fiyatlarla görücüye çıkan Çanakkale seramikleri, yakın bir zamana kadar kimsenin ilgisini çekmiyordu… Sanat tarihi yayınlarında dahi ‘geç devir’, ‘kötü kalite’, ‘köylü iÅŸi’ yakıştırması yapılarak hak ettiÄŸi deÄŸeri göremeyen bu eÅŸsiz sanat eserleri, birkaç satırla geçiÅŸtirilmiÅŸ, bazen de tamamen atlanmıştır maalesef.


PROF. ÖNEY’İN KATKISI
Oysa bu geç devir Çanakkale seramikleri, alışılmışın dışında formları ve desenleri ile modern çağın Pop Art örneklerini hatırlatıyor. Hatta ÅŸu bile söylenebilir; sanat eleÅŸtirmenleri, özellikle Avrupa ve Amerika’daki sanatkârlardan ve eserlerinden söz ederken, Çanakkale’deki Pop Art tarzında eserler veren ustalardan haberdar bile deÄŸillerdi…

Çanakkale seramikleri üzerine etraflıca araştırma yapan ilk kişi Prof. Dr. Gönül Öney’dir. 1971 yılında ‘Türk Devri Çanakkale Seramikleri’ adlı kitabını çıkaran, seramikler hakkında geniş bilgi ve örnekler sunan Prof. Dr. Öney, böylece bilim dünyasının dikkatini çekmeyi başarmıştır. Çanakkale seramiklerinin değerinin anlaşılmasına yönelik bir çalışma da, 1985 yılında İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açılan geniş kapsamlı Çanakkale Seramikleri sergisiydi. Bu etkinlikte, müzelerden ve çeşitlik koleksiyonlardan toplanan 200 parçanın üzerinde örnek sergilenmişti.

HAMMADDESÄ° KÄ°L

18. yüzyılın ortasından 20. yüzyılın başına kadar önemli bir seramik merkezi olan ve adının da çanak-çömlekten geldiği kanısına varılan Çanakkale’de, seramik yapımcılığı hâlâ süregelen bir gelenek. Peki tabaktan şamdana, gemi biçimli lambadan fincana, kapaklı sahandan vazoya kadar çeşitlilik gösteren Çanakkale seramiklerinin yapımında neler kullanılıyor, form nasıl elde ediliyor?

Seramik yapımında asırlardan bu yana kullanılan hammadde ‘kil’. Bu hammaddenin bölgede çokça bulunmasının nedeni ise, yüzyıllardır süregelen erozyon, su baskınları ve nehir yataklarındaki alüvyonlu toprak yığılmaları. İşte doğada gerçekleşen bu olaylar, kilin rahatlıkla bölgede birikmesini sağlıyor. Seramik yapımında daha çok kaba kırmızı renkli kil kullanılır. Demir oranı yüksek olan bu kil çeşidinden kaliteli ve güzel seramikler yapılır. Ender olarak kullanılan bej renkli hamur ise, seramik ustaları tarafından pek de dayanıklı bulunmuyor.

SIR’IN SIRRI


Birbirinden canlı renk ve desene sahip seramiklerin şekillendirilmesinde ise üç teknik kullanılıyor: ‘Döner çark’, ‘sucuk’ ve ‘kalıp’. Döner çark, kilin ayakla döndürülen bir çark üzerinde, merkezkaç kuvveti yardımıyla elle çekilerek biçimlendirmesi; sucuk, kil hamurun çubuk ya da şeritler halinde bir kalıp üzerine üst üste gelecek şekilde tutturularak form verilmesi; kalıp ise alçıdan modeli alınacak malzeme üzerinden ilk biçimin alınması için teksir kalıbının çıkarılması ve döküm kalıplarının hazırlanması esası üzerine kurulmuş teknikler.

Bu tekniklerden herhangi biri kullanılarak ortaya çıkarılan şeklin sert bir form kazanması için fırınlanması şart. Geleneksel atölyelerde bu uygulama odun fırınlarda, modern atölyelerde ise elektrikli fırınlarda yapılıyor. Ve son aşama: Sırlama. Yani, kilden yapılan eşyanın, camsı bir tabaka ile kaplanması işi. Sırlamanın yapılmasındaki amaç, elde edilen tabak, vazo gibi eşyanın sıvıyı sızdırmasını engellemek.

Ana maddesi kum olan sırın akışkan hale gelmesi için kurşun ve çinko kullanılıyor, renk kazanması için de maden oksitleri.

(Visited 6 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 19.04.2009 tarihinde Esesli tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 405 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Toprağın Teri Çanakkale Seramikleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Ä°catlar ve KeÅŸifler] Ä°ÅŸte dünyanın ilk bilgisayarı ve nasıl yapıldığı.. Sonraki MakaleAtatürk'ün Çalışma ArkadaÅŸları | RuÅŸen EÅŸref Ãœnaydın (1892-1959)

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz