Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Tomografi Yöntemi İle Yer Altı İncelemeleri | İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimadamları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 27.12.2007 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 2195 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Tomografi Yöntemi İle Yer Altı İncelemeleri

Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi’ne (Ä°TÃœ) baÄŸlı bir grup bilim adamının üzerinde çalıştıkları tomografi yöntemiyle yerin altındaki mayın, maden, petrol rezervi ya da binalardaki kolon tahribatı gibi unsurlar rahatlıkla görüntülenebilecek.


AA muhabirine çalışmalarına ilişkin bilgi veren İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektrik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Akduman, tomografinin dünyada önemli bir araştırma alanı olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, bu konuda çalışan önemli gruplardan birinin de kendileri olduğunu ve çalışmaları sürdürmek için üniversite bünyesinde bir laboratuvar kurduklarını hatırlattı.

Projeyle öncelikli hedeflerinin Türkiye’nin bilimsel geliÅŸimine katkıda bulunmak olduÄŸunu dile getiren Akduman, ”Bilimsel geliÅŸime katkıda bulunurken de teknolojik olarak Türkiye’nin öncülük etmesini saÄŸlamak istiyoruz. Sonuçta geliÅŸtirdiÄŸiniz her yöntem, Türkiye’nin dışardaki bilimsel düzeyinin geliÅŸimine bir katkıdır” dedi.

Temelde uygulama yaptıkları alanın tomografi olduğunu belirten Akduman, tomografinin genelde insan vücuduna uygulanan yanının bilindiğini söyledi.


Akduman, mevcut kullanılan tomografi aletinin silindirik bir yapısı olduğunu belirterek, ölçüm yapmak istenilen şeyin aletin içine yerleştirildiğini ve ışınların her taraftan gönderilerek verilerin elde edilmeye çalışıldığını anlattı.

Yer altında gömülü bir şeyin ölçümünün bu şekilde yapılamayacağına dikkati çeken Akduman, ölçümün ancak atmosferden yani tek yönden gönderilen ışınlarla yapılabileceğini ifade etti.

”Yerin altında ne varsa bilgisayar ekranında görmek istiyoruz” diyen Akduman, engebenin ışınların dağılımında önemli bir parametre olduÄŸunu, bu nedenle modelleme yaparken yerin engebeli yapısını dikkate aldıklarını söyledi.

İbrahim Akduman, genelde dışarda yapılan çalışmalarda yerin düz kabul edildiğini söyleyerek, o şekilde kabul edildiğinde bazı şeylerin basitleştiğini, gerçek hayatın düz olmadığını, bu nedenle o engebeli yapının çalışmanın bir yerine yerleştirilmesi gerektiğini anlattı.

Akduman, mevcut bilgisayar tomografi siteminde görüntülerden konunun uzmanları tarafından yorumlanarak gerçeğe yakın bilgiler elde edilmeye çalışıldığını belirterek, kendi geliştirdikleri yöntemde ise tüm bilgilerin uzmana gerek kalmadan bilgisayar ekranına aktarılacağını kaydetti.

Asıl çalışma alanının gömülü cisimler olduÄŸunu belirten Akduman, ”Gömülü cisimlerin bir problemi var. Siz ışınları yukardan gönderip yukardan ölçebilirsiniz. Dünyanın altına doÄŸru giden ÅŸeyleri toplayamazsınız. O noktada dolayısıyla data eksiktir. Yani çoÄŸu yöntemle çalışmayabilir. Bunun temel uygulama alanlarına baktığınız zaman mayın dedeksiyonundan yer altındaki bir boru hattının veya yer altındaki bir maden kütlesinin tespitine kadar çok geniÅŸ bir uygulama alanına sahiptir” ÅŸeklinde onuÅŸtu. Akduman, çalışma tamamlandığında askeri alanda bu bilgilerin alete dönüştürülme ÅŸansı olacağına iÅŸaret ederek, mayınların bu noktada önemli bir çalışma alanı olduÄŸunu dile getirdi.

Mayınların ikiye ayrıldığını ifade eden Akduman, ”Birisi metalik yapıda olanlar. Onlar kolay çünkü herhangi bir dedektörle kolayca ulabilirsiniz. Bir de plastik mayın türleri vardır. Bunları o elde dolaÅŸan dedektörler yakalayamaz. Aslında öyle bir alette henüz yapılmış durumda deÄŸil. Mayından kaynaklanan ölümlerin de bir kısmı bu nedenle olabilir” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Akduman, plastik mayının parametrelerinin topraÄŸa yakın olduÄŸunu aktararak, dolayısıyla bunların herhangi bir aletle kolay kolay bulanamayacağını söyledi.


Akduman, yalnızca mayınları araÅŸtırmak için bu çalışmayı yapmadıklarına da iÅŸaret ederek, çok daha geniÅŸ spektrumu olan bir proje olduÄŸunu vurguladı.Yerin altını görüntülemek istediklerini belirterek, ”O zaman yerin altında ne var ne yok göreceksiniz. Mayın, boru, boruda bir çatlak ya da bir petrol rezervi… Ne varsa onu göreceksiniz. Daha da önemlisi bir oda düşünün. Duvarın arkasını görüntülemek istiyorsunuz ama buradan göremiyorsunuz. Arkada ne var ne yok, insan, masa, masanın ÅŸekli nasıl, masanın neresi demir, neresi tahta, insanın tüm yapısı nasıl gibi. Bütün bunları görüntülediÄŸiniz zaman zaten aradığınız her türlü bilgiyi çıkarmış olursunuz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AA

(Visited 6 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 27.12.2007 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 2195 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Tomografi Yöntemi İle Yer Altı İncelemeleri | İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimadamları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDeyimler Sözlüğü | [K] Kaçın kur`ası: Aldatılması güç, kurnaz; gün görmüş, geçirmiÅŸ; tecrübeli. Sonraki MakaleTarihte Bugün: 16 AÄŸustos | (1997) - Ä°lköğretimin 8 Yıl Zorunlu Ve Kesintisiz Olmasını Öngören Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda Kabul ..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz