Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Teknoloji Nedir? | Teknolojinin Uygulamaları Nelerdir? Eğitim Teknolojisi Nedir? Eğitimde Teknolojinin Rolü Nedir? Teknolojinin Uygulama Alanları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 04.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 7254 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Teknoloji Nedir?

Aşağıda teknolojinin ne olduğunu tam karşılamaya çalışan bazı tanımlar yer almaktadır; bazıları bu tanımlamaları özellikle eğitim açısından ele almaktadır.


1. Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir.

(Simon, 1983, s.173)

2. Teknoloji somut ve deneysel anlamda temel olarak teknik yönden yeterli küçük bir grubun örgütlü bir hiyerarşi yardımıyla bütünün geri kalanı (insanlar, olaylar, makineler vb.) üzerinde denetimi sağlamasıdır.


(McDermott, 1981, s.142)

3. Öğretim teknolojileri tarihi konusunda önemli bir isim olan Paul Saetller teknolojiyi şöyle tanımlamaktadır: “Teknoloji (Latince texere fiilinden türetilmiÅŸtir; örmek, oluÅŸturmak (construct) anlamına gelir) birçoklarının düşündüğü gibi makine kullanmak deÄŸildir. Teknoloji, bilimin uygulamalı bir sanat dalı haline dönüşmesidir. Uygulamalı sanat terimi Fransız sosyolog Jackques Ellul tarafından kullanılmış ve kısaca technique olarak isimlendirilmiÅŸtir. O, teknolojiyi bir technique uyarınca yapılmış bir makine olarak görmüş ve bu technique’nin ancak küçük bir bölümünün makine tarafından ifade edilebildiÄŸinden bahsetmiÅŸtir. Belirli bir teknik sayesinde sadece makinenin deÄŸil, bu makineye ait öğretimsel uygulamalarında gerçekleÅŸtirilebileceÄŸinden söz etmiÅŸtir. Sonuç olarak davranış bilimi ile öğretim teknolojileri arasındaki iliÅŸki, doÄŸal bilimlerle mühendislik teknolojisi arasındaki ya da biyoloji ile saÄŸlık teknolojisi arasındaki iliÅŸkiyle benzer hatta aynıdır” .

(Saettler, 1968, ss. 5-6)

4. Ãœnlü bir eÄŸitim teknoloÄŸu olan James Finn teknolojiyi tanımlarken şöyle demektedir: “Makine kullanımının yanı sıra teknoloji, sistemler, iÅŸlemler, yönetim ve kontrol mekanizmalarıyla hem insandan hem de eÅŸyadan kaynaklanan sorunlara, bu sorunların zorluk derecesine, teknik çözüm olasılıklarına, ve ekonomik deÄŸerlerine uygun çözüm üretebilmek için bir bakış açısıdır”.

(Finn, 1960, s.10)

5. Bilim ve teknolojinin farklılığını belirtmek için ilk nükleer denizaltıyı yapan ve serbest bir eÄŸitim eleÅŸtirmeni olan Amiral Hyman Rickover şöyle söylüyor: “Bilim ve teknoloji birbirine karıştırılmamalıdır. Bilim doÄŸadaki görüngülerin (fenomenlerin) gözlenerek, zaten var olan doÄŸru ve gerçeklerin ortaya çıkarılması ve bu gözlemler sonucunda elde edilen verilerin düzenlenerek gerçeklerin ve bunlar arasındaki iliÅŸkilerin ortaya konulduÄŸu teorilerin oluÅŸturulmasıdır. Teknoloji asla bilim için bir otorite olamaz. Teknoloji insan aklını ve vücudunu güçlendirmek, üstün kılmak için geliÅŸtirilecek aletler, teknikler, ve yöntemler üzerinde durur. Bilimsel yöntem insan faktörünün tamamen dışlanmasını gerektirir, şöyle ki; gerçeÄŸi arayan kimse, kendinin ya da diÄŸer insanların hoÅŸlanacağı veya sevmeyeceÄŸi ÅŸeylerle, popülist deÄŸerlerle ve herhangi bir çıkar uÄŸruna çalışmaz. DiÄŸer yandan teknoloji fikir (bilim) deÄŸil de hareket olduÄŸundan, eÄŸer insani deÄŸerler göz ardı edilirse tamamıyla tehlikeli bir sonuca da yol açabilir.

(Knezevich & Eye, 1970, s.17)


Teknolojinin uygulama alanları

Teknolojinin Uygulamaları Nelerdir?

Çeşitli seviyelerdeki kullanışlı uygulamaları ve bu uygulamaların vaat ettiklerini incelerken, düşünce ve yorumlar da kötümserlikten sıyrılıp iyimserliğe doğru kayıyor.

1. Engler 1972’de eÄŸitim teknolojilerinin durumunu şöyle anlatıyor: “ÅŸu anki öğretim yöntemlerimiz hakkında söylenebilecek en doÄŸru söz eski teknoloji ürünü olduklarıdır. Kitap, tebeÅŸir, öğretmen gibi temel öğretim araçları ve yöntemleri çok uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Bugün öğretmenler daha iyi hazırlanmakta, kitaplar daha iyi tasarlanıp daha iyi yazılmakta, ve renkli tebeÅŸirler kullanılmaktadır; ama bu araçların iÅŸlevleri ve öğrenci için anlamları yüzyılı aÅŸkın bir süredir hiç deÄŸiÅŸmeden kalmıştır. Ayrıca bu süre zarfında öğretimin nasıl uygulanacağına iliÅŸkin her hangi bir temel deÄŸiÅŸiklik de yapılmamıştır. Öğretim halâ, öğretmen merkezli, gruba yönelik ve ders kitabı tabanlı hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Bu yöntem 19.yy’da Ä°ngiltere ve Amerika’da baÅŸlayıp yayılan Lancastrian modelinin devamı niteliÄŸindedir Birbuçuk yüzyıldır birçok deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸramasına raÄŸmen bu model endüstriyel üretim mantığının sonucu olan eÄŸitimde seri üretimi geleneÄŸine sıkı sıkıya baÄŸlı durmaktadır (The Impact of an Industrial Society on the Role and Methods of Education adlı makaleden derlenmiÅŸtir) (Engler, 1972, s.61).

2. U.S. Agency for International Development’dan Clifford H. Block, Ä°ngiliz Hükümetinin gerçekleÅŸtirdiÄŸi çok büyük ölçekli uzaktan eÄŸitim denemesini ÅŸu ÅŸekilde yorumluyor: “Televizyon, radyo ve posta gibi iletiÅŸim araçlarının etkin kullanımı, BBC’nin üretim yetenekleri, öğretim tasarımları için görevlendirilmiÅŸ eÄŸitim teknolojisi grubunun mükemmel baÅŸarısı, ve normal bir üniversiteden farklı olmayan ders/konu içeriÄŸiyle 65.000 öğrencisi olan Ä°ngiliz Açık Öğretim Ãœniversitesi (British Open University) Ä°ngiltere’nin en büyük üniversitesi ve dünyanın sayılı üniversitelerinden birisidir. Mezunlarının iyi yetiÅŸmiÅŸ ve entelektüel açıdan yeterli olması sebebiyle bu fakülteden derece almak Ä°ngiliz sosyo-kültürel hayatında önemli bir yere sahip olmak demektir” (Block, 1981, s.73).

3. Teknoloji ve deÄŸiÅŸimle ilgili olarak Block şöyle demektedir: “birkaç yıl içerisinde gerçek olacak bazı teknolojik geliÅŸmelerle ilgili yorumlarda bulunmak gerçekten çekici bir iÅŸi bütün bir kütüphanenin bir disk içine sığabilmesi, internet ve uydu teknolojileri aracılığı ile evinizden dışarı çıkmak zorunda kalmaksızın tüm dünyadaki eÄŸitim merkezlerine istediÄŸiniz her an ulaÅŸabilmek, ve bunların dışında sayısallaÅŸtırılmış her türlü bilgiye sahip olma ÅŸansı bunlar hakkında konuÅŸmak gerçekten çok çekici; fakat ben de, bu konuda çalışan diÄŸer insanlar gibi, böylesine temelden deÄŸiÅŸimlerin ancak aÅŸama aÅŸama ve evrimsel bir süreç içerisinde gerçekleÅŸeceÄŸine inanıyorum. EÄŸitim kurumlarının, öğrenci, öğretmen ve yöneticileri, bu yeni öğrenme yöntemlerini bireysel, toplumsal ve ekonomik yönden hayatlarına adapte edebilmek için mutlaka zamana ihtiyaç duyacaklardır” (Block, 1981, s.72).

Teknolojinin Uygulama Alanları

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 04.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 7254 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Teknoloji Nedir? | Teknolojinin Uygulamaları Nelerdir? Eğitim Teknolojisi Nedir? Eğitimde Teknolojinin Rolü Nedir? Teknolojinin Uygulama Alanları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAyaklanmalar - Ä°syanlar | Anzavur Ä°syanı - Afyon Ayaklanması - Ali Batı Ä°syanı - Bolu Ve Düzce Ä°syanları - Çerkez Ethem Ayaklanması - Koç.. Sonraki MakaleÖSS’de DoÄŸru Tercih Yapımı Nasıl Olmalı? | En SaÄŸlıklı Tercih Nasıl Yapılır? DoÄŸru Tercihin Yapmanın 7 Åžifresi - Tercih Yapılırken ..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz