Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Suikastler Tarihi | Benazir Butto Suikastı [27 Aralık 2007]


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 13.03.2008 tarihinde Sema tarafından, Yerli ve Yabancı Önemli Tarihi Suikastlar bölümünde paylaşılmıştır ve 6043 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Suikastler Tarihi | Benazir Butto Suikastı


Benazir Butto (d. 21 Haziran 1953, Karaçi; ö. 27 Aralık 2007, Ravalpindi), eski Pakistan baÅŸbakanı ve eski devlet baÅŸkanı Zülfikar Ali Butto’nun kızıdır. 1999-2007 yılları arasında yurtdışında sürgünde yaÅŸadı. 18 Ekim 2007’de seçimlere katılmak üzere Pakistan’a geri döndü. Ravalpindi’de katıldığı bir seçim mitinginden ayrılırken uÄŸradığı bir suikast sonucu yaÅŸamını yitirdi.

Gençliği ve eğitimi

Benazir Butto 21 Haziran 1953 tarihinde Karaçi’de doÄŸdu. Babası Zülfikar Ali Butto Ä°ngiltere’nin Oxford Ãœniversitesi’nde hukuk eÄŸitimini yeni tamamlamıştı. Annesi ise Ä°ran kürtlerinden Begüm Nusret Butto’dur.


Benazir Butto Harvard Ãœniversitesi ve Oxford üniversitelerinde eÄŸitim gördü. 1973 yılında Harvard Ãœniversitesi’nde lisans eÄŸitimini tamamladı. 1977 yılında ise Oxford Ãœniversitesi’de Uluslararası Hukuk ve Diplomasi dallarında üst lisans eÄŸitimi gördü.

Politikaya giriÅŸ

Butto Oxford Ãœniversitesi’ni bitirdikten sonra Pakistan’a geri döndü. Babasının tutuklanıp idam edilmesinden sonra bir süre ev hapsinde kaldı. 1984 yılında yurt dışına çıkmasına izin verilmesiyle, Büyük Britanya’ya taşındı ve orada sürgünde babasının partisinin liderliÄŸini yaptı. 1987 yılında çimento fabrikatörü Asif Ali Zardari ile evlendi. Çiftin Bilaval, Bahtiyar ve Asife adlarında 3 çocukları oldu.
Askeri cuntanın ÅŸefi Ziya Ãœl Hak’ın 1988’de ölümünden sonra Pakistan’da 1977 yılından beri ilk kez serbest seçimler yapıldı. 19 Kasım 1988 tarihindeki bu seçimleri kazanan Butto, ilk kez bir müslüman ülkenin kadın baÅŸbakanı oldu. 2 Aralık’ta baÅŸbakan olarak göreve baÅŸladı. YoÄŸun yolsuzluk suçlamaları altında kalan hükümet 20 ay kadar sonra, askeri güçlerin desteÄŸindeki devlet baÅŸkanı Gulam Ä°shak Han tarafından, yeni seçimlere gidileceÄŸi gerekçesiyle devrildi. Ancak Butto aleyhindeki suçlamalar yargıya yansımadı. Yeni hükümeti Navaz Åžerif kurdu. 1993 yılında Butto yeniden seçildiyse de, 3 yıl sonra hükümet yine yolsuzluk suçlamaları altında, devlet baÅŸkanı Faruk Leghari tarafından düşürüldü. Yüksek mahkeme de devlet baÅŸkanının kararını onayladı. Ancak Butto ve eÅŸi Zardari hakkındaki suçlamaların doÄŸruluÄŸu kesinleÅŸmedi.

Butto‘ya yönelik eleÅŸtirilerin baÅŸlıca kaynağı Butto‘nun ulusal reformları sonucu politik güçlerini yitirmeye baÅŸlayan Pencap bölgesindeki zengin toprak sahipleri ve bu bölgenin seçkinleriydi. Butto eski feodal yapıya karşı mücadele etti ve bu yapıyı Pakistan’ın stabilizasyonu önündeki engel olarak niteledi.
1999 yılında, Pervez Müşerref’in liderliÄŸinde gerçekleÅŸen askeri darbe sonrasında Pakistan’ı terk etmek zorunda kaldı. BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentine yerleÅŸti. 2002 yılında Pervez Müşerref pratikte Benazir Butto‘nun tekrar baÅŸbakan seçilmesini önlemek amacıyla baÅŸbakanların en fazla iki dönem görev yapabilecekleri yolunda bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yaptı.
2007 yılında Pervez Müşerref, Benazir Butto’yla Pakistan’a geri dönmesine zemin hazırlamak üzere müzakerelere baÅŸladı. Böylece Butto‘nun Ocak 2008’de yapılacak olan baÅŸbakanlık seçimlerine katılma olasılığı doÄŸdu. Butto hakkında açılan davaların o zamana kadar sonuçlanması bekleniyordu.


1988 Yılına Ait Fotoğraf

Sürgünden dönüş ve suikast

Seçim çalışmalarına katılmak üzere Pakistan’a dönüş kararı alan Butto‘ya karşı, El Kaide örgütünün saldırı tehdidinde bulunması üzerine, Müşerref, Butto’nun dönüşünü ertelemesini ve yüksek mahkemenin kendisiyle ilgili af istemine iliÅŸkin kararını beklemesini istedi. Bu isteÄŸe uymayan Benazir Butto, 18 Ekim 2007 gecesi, 8 yıllık sürgünden sonra Pakistan’a geri döndü. Ancak yandaÅŸlarının sevgi gösterileriyle karşılanan Butto aynı gün bombalı bir suikast giriÅŸimine hedef oldu. Karaçi kenti yakınlarında gerçekleÅŸen ve Benazir Butto‘nun yara almadan kurtulduÄŸu bu saldırıda 138 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi, 248 kiÅŸi de yaralandı.


Ancak 27 Aralık 2007 tarihinde Ravalpindi’de gerçekleÅŸtirilen ikinci bir intihar saldırısında ensesinin arkasından ve göğsünden kurÅŸun yarası alan Butto, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 13.03.2008 tarihinde Sema tarafından, Yerli ve Yabancı Önemli Tarihi Suikastlar bölümünde paylaşılmıştır ve 6043 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Suikastler Tarihi | Benazir Butto Suikastı [27 Aralık 2007] orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'e Åžiirler : Yıkın Heykellerimi | Süleyman Apaydın.. Sonraki MakaleObezite - ÅžiÅŸmanlık Nedir? | ÅžiÅŸmanlığın Nedenleri - Tehlikeleri - Tedavileri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz