Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Stratejik Silahların Sınırlandırılma Görüşmeleri – SALT I – SALT II | Sovyetler BirliÄŸi Ä°le ABD Arasında Ä°ki Bölümden OluÅŸan Uluslarara..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 04.10.2009 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 898 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Stratejik Silahların Sınırlandırılma Görüşmeleri

Stratejik Silahların Sınırlandırılma Görüşmeleri, Sovyetler BirliÄŸi ile ABD arasında iki bölümden oluÅŸan uluslararası antlaÅŸmalara uymak için yapılan karşılıklı görüşmelerdir. SoÄŸuk SavaÅŸ’ın iki büyük gücü silahlanma kontrolü için ilki SALT I ikincisi SALT II olan iki görüşme yaptılar. SALT II daha sonra START oldu.


SALT I

17 Kasım 1969’da, Sovyet Rusya ile A. B. D. arasında baÅŸlayan Stratejik Silahların Sınırlandırılması (SALT) görüşmeleri iki buçuk yıl kadar sürdü.

Bu süre içinde tartışmaların ağırlık noktasını, “Stratejik Füzeler” denen, kıtalararası Balistik Füzeler ile Denizaltılardan atılan Balistik Füzeler (SLBM) teÅŸkil etti. Bunlara saldırgan füzeler denilmekteydi ve bilhassa kıtalararası füzeler (ICBM) içinde MIRV denen çok baÅŸlıklı ve her nükleer baÅŸlığın aynı hedefe yöneltilebildiÄŸi füzeler vardı. Bu saldırgan füzeler konusunda kesin bir antlaÅŸma yapılmayıp, ancak bir “geçici” antlaÅŸma gerçekleÅŸtirilebildi. Buna karşılık, füze-savar füzeler denen savunma füzelerinin sınırlandırılmasında kesin bir antlaÅŸmaya varılabildi.


Bu iki çeÅŸit füzeleri kapsayan SALT-I AntlaÅŸması, 26 Mayıs 1972’de Moskova’da A. B. D. CumhurbaÅŸkanı Richard Nixon ile Sovyetler BirliÄŸi Komünist Partisi Genel Sekreteri Leonid Brejhnev arasında imzalandı.

Füze-Savar-Füzeler konusundaki anlaşmaya göre; taraflar, kendi başkentlerinin 150 kilometrelik bir alanı içinde 100 adetten fazla füze-savar-füzeye sahip olmayacaklardır. Keza, bu füzelerle ilgili radarların sayısı da iki büyük ve 8 küçük radar olarak sınırlandırılacaktır. Süresiz olan 16 maddelik bu anlaşmaya göre, taraflar, başka devletlere bu füzelerden vermeyecekleri gibi, başka ülkelerde bu füzelerin rampalarından kurmayacaklardır.

“Saldırgan” olarak ifade edilen kıtalararası füzeler (ICBM ve (SLBM) konusunda ise, beÅŸ yıl süreli 8 maddelik bir “geçici anlaÅŸma” imzalanmıştır. Bu anlaÅŸma ile taraflar, l Temmuz 1972’den itibaren, ICBM olsun, SLBM olsun, yeni kıtalararası füze yapmamayı taahhüt ediyorlardı. Bununla birlikte, bu füzelerin de kesin olarak sınırlandırılması hususunda bir anlaÅŸma yapmak için müzakerelere aktif olarak devam edeceklerdi.

SALT II

Leonid Brejnev ve Gerald Ford Vladivostok’ta ortak bildirgeyi imzalarken, 23 Kasım 1974

SALT-II AnlaÅŸması, SoÄŸuk SavaÅŸ sırasında SSCB ile ABD arasında imzalanan nükleer silahların kontrolü anlaÅŸması. 21 Kasım 1972’de Cenevre’de baÅŸlayan SALT-II görüşmeleri, oldukça zor dönemlerden ve tartışmalardan geçtikten sonra 18 Haziran 1979’da Viyana’da Jimmy Carter ile Leonid Brejnev arasında imzalandı.


SALT-I’in devamı ve tamamlayıcısı olan SALT-II anlaÅŸmasında hem ABD hem de Sovyetler BirliÄŸi, 1 Kasım 1978 tarihi itibarıyla sahip bulundukları bütün stratejik füzelerle, uzun menzilli yani stratejik bombardıman uçaklarının miktarlarını bir memorandumda ortaya koydular. Stratejik uçaklarda birinci planda gelenler, Amerika için B-52 ve B-1 uçakları ile, Sovyetler için Backfıre denen Tu 22 M ağır bombardıman uçakları idi. DiÄŸer taraftan tüm bu antlaÅŸması, hem kıtalararası füzelerin (ICBM), hem denizaltılardan atılan füzelerin (SLBM) ve hem de çok baÅŸlıklı olup her baÅŸlığın bağımsız olarak ayrı hedefe gidebildiÄŸi füzelerin (MIRV) tarifleri yapılmış, özellikleri belirtilmiÅŸ ve her çeÅŸit füzenin de miktar sınırlaması yapılmıştır.

SALT-II AnlaÅŸmaları, 1922 Washington ve 1930 Londra deniz silahsızlanmaları anlaÅŸmalarından ile SALT-I AnlaÅŸması’ndan beri, son 50 yıl içinde gerçekleÅŸtirilmiÅŸ ilk silahsızlanma anlaÅŸması idi. Asıl önemli tarafı ise, stratejik ve dolayısıyla uzun menzilli nükleer silahlan sınırlaması idi. Fakat, SALT-II AntlaÅŸması yürürlüğe giremedi. SALT-II Amerikan kamu oyunda ağır tenkitlere uÄŸradı. Bu tenkitler gerek Kongre’den ve gerekse uzman çevrelerden gelmekteydi. Bu tenkit ve geliÅŸmeler sonunda, Amerika, stratejik üstünlüğü Sovyetlere kaptırdı. GeliÅŸmeler öyle bir duruma geldi ki, Kongre’nin SALT-II’yi tasdik etmesi şüpheli bir görünüm kazandı.

Bu sırada, Sovyetler bir hata yaptılar ve 1979 Aralık ayı sonundan itibaren Afganistan’ı iÅŸgal etmeye baÅŸladılar. Ä°ÅŸgal hadisesi üzerine, Amerika SALT-II AntlaÅŸmasını tasdik etmekten vazgeçti. Çünkü Afganistan’ın Sovyetler tarafından iÅŸgali, Orta DoÄŸu’da, en az stratejik silahlar anlaÅŸması kadar önemli bir stratejik deÄŸiÅŸiklik yapmaktaydı. Kaldı ki, Sovyetlerin Afganistan’ı iÅŸgali Amerikan kamuoyunda, detant ve silahsızlanma konusunda Sovyetler’in samimi olmadığı ve yumuÅŸamayı kendi yayılma ve geniÅŸleme tasarıları için müsait bir fırsat olarak gördüğü ÅŸeklinde deÄŸerlendirildi. Netice olarak, SALT-II doÄŸmadan deÄŸil, ama doÄŸduktan biraz sonra, çok kısa bir ömürle sona erdi.

SALT-II AntlaÅŸması, Amerikan kongresi tarafından onaylanmayınca, yürürlüğe konulamadı. Bununla birlikte, iki ülke arasındaki görüşmeler 1982 yılından itibaren tekrar gündeme geldi. Bu sırada nükleer silahsızlanma konusunda Helsinki’de de benzer görüşmeler baÅŸlatıldı.

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 04.10.2009 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 898 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Stratejik Silahların Sınırlandırılma Görüşmeleri - SALT I - SALT II | Sovyetler Birliği İle ABD Arasında İki Bölümden Oluşan Uluslararası Antlaşmalara Uymak İçin Yapılan Karşılıklı Görüşmeler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÄ°ÅŸ GüvenliÄŸi Mevzuatı | İşçi SaÄŸlığı Ve Ä°ÅŸ GüvenliÄŸi Konusundaki GeliÅŸmeler Sonraki MakaleOsmanlı Kültür ve Medeniyeti | Ahilik TeÅŸkilatı

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz