Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Stenografi Nedir? | Stenografi Sistemleri – Modern Stenografi’nin DoÄŸuÅŸu


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 16.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Türk Edebiyatı ve Edebi KiÅŸilikler bölümünde paylaşılmıştır ve 1384 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Stenografi

Stenografi, alfabenin harfleri, noktalama işaretleri, kelimeleri yerine semboller ve kısaltmalar kullanan çabuk yazma sistemidir.


Yazılar yakın, küçük ve dar yazıldığı için bu adı almıştır. Stenografi, meclis oturumlarında, mahkeme duruÅŸmalarında, iÅŸ görüşmelerinde oldukça yaygın bir ÅŸekilde kullanılmaktadır. Stenografinin ilk kullanılmasının Romalılar zamanında olduÄŸu sanılmaktadır. Cicero‘nun senatodaki konuÅŸmalarının Marcus Tullius Tiro tarafından bulunan nota ve kısa yazma usulüyle kaydedildiÄŸi söylenmektedir.

Stenografi Sistemleri


Modern stenografinin doÄŸuÅŸ yeri Ä°ngiltere‘dir. Isaac Pitman 1837 senesinde fonetik sistemi geliÅŸtirdi. Fonetik iÅŸaretin bir yazılış ÅŸekli vardır. 1888 senesinde John Robert Gregg tarafından geliÅŸtirilen ve Pitman sistemi gibi fonetik olan fonografi de stenografi olarak Ä°ngiltere’de çıktı ve Amerika’da yayılarak okullarda öğretilmeye baÅŸlandı. Stenografide kullanılan diÄŸer bir sistem de, hızlı yazma sistemidir. 1923 senesinde Emma Dearborn geliÅŸtirmiÅŸtir.

Fonetik hece, kelime, cümle ve çeşitli imla işaretlerinden meydana gelen mektup türü yazıların makinayla yazılması stenograf denilen steno daktilosuyla mümkündür. Steno daktilo makinası genellikle işyerlerinde, mahkeme salonlarında, konferanslarda sessiz olarak çalışması ve dakikada 250 kelime yazılabilmesi sebebiyle tercih edilir. Bu daktilonun toplam yirmi iki harfinden dört çift sessiz harf sol tarafta, beş çift sessiz harf sağ tarafta ve dört sesli harf ise ortadadır. Diğer tuşlar, noktalama işaretleriyle boşluk bırakma içindir. Daktilo çift elle aynı anda birkaç harfe basılmak suretiyle kullanılabildiği için sürat çok artar. Steno daktilo ile yazılan yazıları ancak stenografi bilen kişiler okuyabilirler.

(Visited 18 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 16.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Türk Edebiyatı ve Edebi KiÅŸilikler bölümünde paylaşılmıştır ve 1384 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Stenografi Nedir? | Stenografi Sistemleri - Modern Stenografi\'nin Doğuşu orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Çocuk Hastalıkları] Orta Kulak Ä°ltihabı (Ottitis Media-Ottit) Sonraki MakaleOsman Nizami PaÅŸa’nın Atatürk’e SöylediÄŸi Kehanet | Mustafa Kemal Atatürk İçin Yapılan Kehanetler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz