Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Åžifaiye Medresesi – Sivas | Selçuklu Sultanı I. Ä°zzettin Keykavus Tarafından 1217 M. Yılında Ä°nÅŸaa EttirilmiÅŸtir


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 15.05.2009 tarihinde Esesli tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 636 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Åžifaiye Medresesi -SÄ°VAS

Taç kapısı üzerinde yer alan kitabesinde Selçuklu Sultanı I. İzzettin Keykavus tarafından 1217 M. yılında inşa ettirildiği yazmaktadır.


Anadolu’daki Selçuklu tıp sitelerinin ve hastanelerin en büyük boyutlusudur. Hastane 48×68 m. ölçülerinde olup üzeri açık, iç avlusu 22×32 m. ölçülerindedir.

1768 yılında çıkarılan bir fermanla medreseye çevrilmiÅŸ, I. Dünya Savaşı esnasında levazım ambarı olarak kullanılmıştır. Genç yaÅŸta hastalanan Ä°zzettin Kevkavus vasiyeti üzerine çok sevdiÄŸi Sivas’a yaptırdığı Åžifaiye’deki türbeye getirilerek 1220 yılında defnedilmiÅŸtir.
I. Izzettin Keykavus; bilgin, iyi huylu, ÅŸair bir insandı. Genç yaÅŸta hastalanması sebebiyle tıbba ve hekimlere çok önem vermiÅŸtir. Babası III. Gıyasettin Keyhüsrev, hocası Mecdeddin Ishak, halası Gevher Nesibe, karısı Mengücekli Behram Åžah’ın kızı Selçuk Hatundur.


Binada taş ve tuğla malzeme karışık olarak kullanılmıştır. Selçuklu yapılarında olduğu gibi taç kapısı süslemelerine önem verilmiştir. Dışarı doğru taşıntılı taç kapı alınlığının sağında ve solunda aslan ve boğa kabartmaları yapılmıştır. Taç kapı da; pencere bordürlerinde, ana eyvan cephesinde Rumi tezyinata önem verilmiştir. Dikkatle incelendiğinde stilize çift başlı kartal ve kuş motifleri olduğu ortaya çıkar. Ana eyvanın sağında ay sembolünün içinde örgülü saçları olan bir hanım başı ve çevresinde kelime-i şahadet yazılıdır. Ana eyvanın solunda ise; bir güneş sembolü ve ortada bir erkek başı figürü yer almaktadır. Bugün bu figürler tanınmayacak haldedir. Gerek taç kapı cephesi, gerek pencereler, gerekse ana eyvan cephesi iç içe geçmiş yıldız biçiminde zarif motiflerle kaplıdır.

Darüşşifa’nın güney eyvanı I. Ä°zzettin Keykavus’a türbe olarak ayrılmış ve inÅŸa edilmiÅŸtir. Türbe kare bir plana sahip olup ongen tuÄŸla örgülü bir kasnaÄŸa sahip kubbe ile örtülü ve sivri külahlıdır.

1220 yılında vefat eden I. Ä°zzettin Keykavus’un sandukasından baÅŸka, hanedanına mensup on iki mezar sandukası daha yer almaktadır. Türbe cephesi, Selçuklu sanatının zengin çini süslemelerine sahiptir. Süslemede geometrik geçmeler, yıldızlar, kufi yazılar, mavi, lacivert, firuze ve beyaz renkleri ile ÅŸifa hanenin en önemli bölümünü oluÅŸturmaktadır. Bu çini süslemeyi yapanın Ahmed Bekirül Marendi olduÄŸu saÄŸ pencere üzerindeki alınlıkta yazılıdır. Ãœstteki büyük çini kabartma kitabede; “Biz geniÅŸ saraylardan dar kabirlere çıkarıldık. Malın mülkün bana fayda vermedi, saltanatım mahvoldu.” Fani dünyadan ahrete yolculuk günü 617 Åževvalin dördü anlamına gelen bir yazı kuÅŸağı yer almaktadır.1220 tarihli en eski vakfiyeye de sahip olan ve dönemin tıp öğrenimi yapılması yanında hastane olarak hizmet veren Åžifaiye Medresesi Selçuklu döneminin ÅŸaheserlerinden birisidir.


(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 15.05.2009 tarihinde Esesli tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 636 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Şifaiye Medresesi - Sivas | Selçuklu Sultanı I. İzzettin Keykavus Tarafından 1217 M. Yılında İnşaa Ettirilmiştir orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 14 Kasım | (1950) - Åžair Orhan Veli, Ankara'da Yol Yapım Çukuruna Düştükten Ä°ki Gün Sonra Ä°stanbul'da Öldü Sonraki MakaleKutsal Emanetlerimiz | Mescid-i Kudüs - Mescid-i Nebevi - Sahabe-i Kiram'in (R.A.) Kılıçları - Sakal-ı Åžerif - Hırka-i Åžerif

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz