Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

SI – Uluslararası Birimler Sistemi – Système International d’Unités | SI Birim Sistemi – Metre AntlaÅŸması – Metre Convention


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 21.12.2008 tarihinde Hale tarafından, Matematik ve Geometri Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2508 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


SI – Uluslararası Birimler Sistemi

Système International d’Unités


Birimleri gözlemlenebilen doğal olaylara veya fiziksel sabitlere bağlama gereksinimi ve ondalık bir sistem oluşturma çalışmaları düşünsel anlamda kökleri Fransız Devrimi öncesine kadar giden uzun bir serüvendir.

Önceleri uzunluk birimi metre için Paristen geçen boylamın kırk milyonda biri standard olarak düşünülmüş, bu amaçla Dünya çevresini ölçmek için yıllar süren, yorucu çalışmalar yapılmıştır. Platinden imal edilen metre ve kilogram standardları, 1799 yılında çıkarılan bir yasayla resmileÅŸtirilmiÅŸtir. Bu tarihe kadar bir çok bilimsel çalışma yapılmasına ve resmi kararlar alınmasına raÄŸmen Metrik sistemin zorunlu olarak tüm Fransada kullanılması ancak 1 Ocak 1840’a gelindiÄŸide mümkün olmuÅŸtur. Fransa hükemetinin 19. yüzyıl ortalarında yaptığı bir dizi tanıtım çalışması ve diplomatik giriÅŸimi takiben yapılan bilimsel çalışmaları onaylamak için Metre üzerine diplomatik bir koferans toplanmıştır. Nihayatinde Metre AntlaÅŸması (Metre Convention), 17 ülkeden delegelerin katılımı ile 20 Mayıs 1875’de Paris’te imzalanmıştır.
AntlaÅŸma sonucu, gerekli deÄŸiÅŸiklikleri onaylamak üzere Metre AntlaÅŸmasına üye ülkelerin delegelerinden oluÅŸan, Ölçü ve Tartılar Genel Konferansı (CGPM, Conférence Générale des Poids et Mesures) adında uluslararası bir örgüt oluÅŸturulmuÅŸ olup bugün örgüte Türkiye dahil 51 ülke üyedir. CGPM halen dört yılda bir toplanmaktadır ve son olarak Ekim 2003 de 22. CGPM toplanmıştır. CGPM’ye baÄŸlı olarak çalışan, Uluslararası Ölçü ve Tartılar Komitesi (CIPM, Comité International des Poids et Mesures) bulunur. Bu komite ve alt komiteler gereken deÄŸiÅŸikleri CGPM ye teklif eder. Ayrıca bu komiteye baÄŸlı, Paris yakınlarındaki Sévres kasabasında çalışan, metroloji ölçümlerin izlenmesi, birimlerin ilgili ülkelere iletimi, alınan kararların yayınlanması ve benzeri konularda sorumlu, Uluslararası Ölçü ve Tartılar Bürosu (BIPM, Bureau International des Poids et Mesures) adında bir kuruluÅŸ vardır. 2005 itibarıyla 70’ten fazla uluslararası çalışanı ve 10 milyon euro kadar bütçesi bulunmaktadır.

Uluslararası birimler sistemi (Système International d’Unités) ismi ve tüm dillerde geçerli olmak üzere SI kısaltması, 11. CGPM konferansında kabul edilmiÅŸtir (1960). SI sistemi CGPM tarafından alınan kararlar sonucu zaman içinde oluÅŸmuÅŸ olup bilimsel ve teknolojik geliÅŸmelere baÄŸlı olarak dinamik bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸmektedir.


Bu gün için SI; seçilen yedi adet temel birim ve bu birimlerinden türetilen çok sayıda birimden oluşmaktadır. İyi tanımlanmış bu temel birimler birbirinden karşılıklı olarak bağımsız kabul edilen niceliklerin birimleridir.

SI Temel birimler

Sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mole ve candela’ dır.

SI Türetilen birimler

Bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır. Yani 1’den baÅŸka sayısal faktör kullanmaksızın bu temel birimlerin çarpım ve bölümüyle elde edilir.

Örnek; 1 metre/saniye (m/s) = 1 metre (m) / 1 saniye (s)


Ayrıca ondalık bir sistem olduğundan birimlerin ondalık katlarını, astkatlarını temsil eden standart önekler (prefıxes) ve öneklerin sembolleri de tanımlanmıştır. SI sisteminin en pratik özelliklerinden biri ondalık bir sistem oluşudur. Birimin büyüklüğü 10 sayısının pozitif veya negatif tam sayı kuvvetlerini temsil eden çeşitli önekler kullanılılarak değiştirilebilmekte yani, yeni birimler üretilebilmektedir.

Örnek:

(Visited 619 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 21.12.2008 tarihinde Hale tarafından, Matematik ve Geometri Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2508 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

SI - Uluslararası Birimler Sistemi - Système International d\'Unités | SI Birim Sistemi - Metre Antlaşması - Metre Convention orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Kuram ve Teoriler] Newton'un Eylemsizlik Prensibi Sonraki MakaleAtatürk’ün Kafasının İçi Sarıklı Olanlar Hakkındaki Kehanetleri | KurtuluÅŸ Savaşı Sonrası Kehanetleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz