Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Sancak Nedir? | Ölçü Ve Renkleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 13.01.2008 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Åžehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 1127 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Sancak

Sancak, Silahlı Kuvvetlerin şeref timsalidir. Sancağın muhafazası Silahlı Kuvvetlerin mukaddes vazifesidir.


Sancak hiçbir sebep ve bahane ile terk edilemez. Kuruluşunda alay teşkilatı (hudut alayları hariç) bulunmayan her tugay ile her alaya bir sancak verilir. Sancak Cumhurbaşkanından başka kimseye tazim yapmaz, sancağı; kılıfından çıkarılmış ve açılmış iken herkes selâmlar.

Çanakkale Savaşı’nda son erine kadar ÅŸehit olan Kahraman 57nci Alay’ın Sancağı


Hâlen Melbourne-Avusturalya müzesinde sergilenmekte olan sancağın tanıtım plâketinde şöyle yazmaktadır:

“Bu Alay Sancağı Gelibolu savaÅŸ alanından getirtilmiÅŸtir, ama esir edilmemiÅŸtir. Türk Ordusu’nun geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak, sonuncu muhafızın da altında ölü olarak yattığı bir aÄŸacın dalına asılı olarak bulunmuÅŸtur. Kahramanlık timsali olarak karşınızda duran bu Türk Alayı Sancağını selâmlamadan geçmeyin”

57. Alay

Çanakkale’yi denizden geçemeyen Ä°tilaf Devletleri’nin 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’na ve Kumkale’ye asker çıkarmalarıyla Çanakkale kara savaÅŸları baÅŸlamıştı. 25-26 Nisan 1915 tarihlerinde Arıburnu’nda karaya çıkıp Conkbayırı’nda ilerleyen çıkarma kuvvetleri, 19. Tümen K.Kur.Yb. Mustafa Kemal’in 25 Nisan günü verdiÄŸi “Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize baÅŸka kuvvetler ve komutanlar geçebilir” emrini uygulayan Türk birliklerince durduruldu. Bu birliklerden biri Yb.Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 57. Alay’dı. 57. Alay’ın baÅŸta komutanları olmak üzere 628 kiÅŸilik mevcudunun tamamı 25-28 Nisan 1915 tarihleri arasında ÅŸehit düşmüştür.

57. Alay adına yaptırılan ÅŸehitlik, Gelibolu Yarımadası’nda Kanlısırt’tadır.

Ölçü ve Renkleri

Sancak kırmızı atlastandır. Atlas bezinin uzunluğu 150 cm. genişliği 100 cm. dir. Türk Bayrağı Kanunu’ndaki boyut ve oranlara uygun olarak yapılır. Ay-yıldız beyaz renkte suni ipektendir.


Sancak ışınında kullanılan pullar 3 mm. Çapında sarı yaldızlı pullardandır. Işınların üst uçları kenara kadar uzayarak, bir 1/4 daire teşkil eder. İki ucu kenar ışınlarına temas edecek olan bu 1/4 daire içinde bulunan ‘T.C.’ harfleri, şekildeki boyutta ve sarı renk altın yaldızlı ince tel sırma ile işlenir. Güneşin ışınları aynı kalınlıkta olmak üzere uzunlu ve kısalıdır.

‘T’ harfinin üst kenar ile arasındaki genişliği 3,5 cm. Den aşağı olmaz. Güneş ışınları aynı 1/4 dairesinden itibaren kısalı ve uzunludur. Aradaki aralıklar birbirinin aynı olup, en kısa ışın 25-30 ve en uzun ışın da 46-48 cm. dır. Işınlar ince ve sık olmak üzere, 3mm. Genişliğinde yedisi uzun 63 adettir.

Tugay ve alay numara veya isimleri sol alt köşede ve Sancağın yatay ve dikey kenarlarındaki sırmalardan 5 cm. aralıktadır. Numaraların dokunuşu düzgün ve kalınlığı 1 cm. dır. Tugay/alay isminin uzun olması halinde sancağın ana görüntüsünü bozmayacak şekilde Genelkurmay Başkanlığı’nın müsaadesi ile numara ve harflerin ebatlarında küçültme yapılabilir.

Kenar saçakları, 4,5 cm. ve sırma şeridi 3 cm. olup altın yaldızlıdır. Saçaklar Sancağın üç kenarına düzgün olarak dikilir.

Sancak gönderi fırınlanmış gürgenden yapılır. Hava indirme ve uçar birliklerde, uçak ve helikopterlerde nakil kolaylığı sağlamak, tatbikat ve manevralar ile seferde kullanılacak gönder, 2 parça (Üst parça 160 cm. alt parça 140 cm.) olarak hazırlanır.

Döküm maddesi kısmı 2 mm. Kalınlığında ve harici çapı 3 cm. dır. Ay, yıldız ve çamurlukla beraber gönder,n uzunluğu 300 cm., çapı 4 cm. dır. Çamurluk 15-17,5 cm. uzunluğunda pirinçtendir.

Nişan ve kordela bağlamak için alemin göndere geçtiği yerlerde boğumlar bulunur.

tuğlarda kullanılan tüyler beyaz ve kırmızı renkte olup uzunlukları 48 cm. dir. Madeni başlığın içine doldurulur. Tüyler sarı yaldızlı 100 cm. uzunluğunda kordona bağlanır.

Sancak askı kayışı (Sırması) 150-155 cm. uzunluğunda 8-8,5 cm. genişliğinde v e2-2,5 mm. Kalınlığında astarlı plastiktendir. Yüzü sancak astarındandır ve kenarları 1 cm. genişliğinde altın yaldızlı sırmadandır. Ayrıca ince meşin ile astar arasına tela konur. Askı kayışı ince meşinden 25 cm. uzunluğunda 2-2,5 cm. genişliğindedir. Dilli ve askılı toka kayışının her iki ucuna toka kayışları dikilir ve her toka kayışında 5 delik bulunur. Toka kayışı, askı kayışının tam ortasına ve ucundan itibaren 20 cm. içeriye dikilir. Sancak askı kayışı sırması, beyaz ince plastikten yapılmış bir kılıf içinde saklanır.

Askı kayışı tokalarına pirinçten bir de çamurluğun geçeceği kadar yuvalı özengi takılır. Özenginin taban genişliği 13 cm. (Ortası delikli) kenar uzunluğu 8 cm. uçlarındaki halka genişliği 3,5 cm. dir.

Kaynak: KKK.resmi web sitesi

(Visited 9 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 13.01.2008 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Åžehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 1127 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Sancak Nedir? | Ölçü Ve Renkleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale16. Yüzyıl Türk Edebiyatı Genel Özellikleri ve Sanatçıları.. Sonraki MakaleAtatürk'ün Yazdığı Åžiirler | BeÅŸike Hâdisesi İçin

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz