Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Sanayi Devrimi (1760 – 1829) | Ä°ngiltere’de Ortaya Çıkması


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.10.2007 tarihinde Erkan tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 6767 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


18. yüzyılın ikinci yarısıyla 19. yüzyılın ilk yılları arasında bir seri buluÅŸun, enerji, tekstil, demir, çelik ve ulaÅŸtırma üretimlerini etkilemek yoluyla Ä°ngiltere’nin üretim karakterinde meydana getirdiÄŸi yapısal deÄŸiÅŸmedir. Kesin tarih vermek mümkün olmamakla beraber 1760 ile 1829 arasındaki dönemi kapsadığı kabul edilmektedir.

1769 tarihine kadar olan dönemde, ekonomik faaliyet, iki ana akım üzerinde toplanmış bulunmaktaydı: Tarım ve ticaret. Bu tarihe kadar iktisadi hayatın ana faktörleri, köylü, tüccar, lonca mensubu gibi kimselerdi. Fabrika işçisi yoktu. Sanayi kapitalisti de iktisat sahnesine çıkmış değildi. Zenginlerin çoğu servetini bir şey imal etmekle değil, ticaret, nakliyat ya da borç para vermekle yapmışlardı.


Sanayi Devrimi’nin Kara Avrupası’nda deÄŸil de Ä°ngiltere’de baÅŸlamasının nedenlerini anlayabilmek için Ä°ngiltere’yi Avrupa’nın birçok ülkesinden ayıran farkları incelemeliyiz. Bunlardan birincisi, Ä°ngiltere’nin bu ülkelere göre daha zengin oluÅŸudur. Bir yüzyıl süren keÅŸifler, esir ticareti, korsanlık, ticaret ve savaÅŸlar, Ä°ngiltere’yi dünyanın en zengin devleti haline getirmiÅŸtir. Ä°ngiltere’deki zenginlik, yalnız asillerin elinde deÄŸildi; ortanın üstünde geniÅŸ bir ticaret burjuvazisine yayılmış bulunmaktaydı.

Ä°kincisi, Ä°ngiltere, feodal toplumdan ticari topluma baÅŸarılı bir geçiÅŸe sahne oldu. TopraÄŸa dayanan eski kuvvetle, paraya dayanan yeni kuvvet arasında çıkar çatışmaları olmasına karşılık, Ä°ngiltere’yi yönetenler, piyasa ekonomisine karşı çıkmak yerine, oradan gelen taleplere uyma yolunu seçmiÅŸlerdi.

Üçüncüsü, Ä°ngiltere’nin fen ve mühendislik alanındaki çalışmaların en büyük destek ve teÅŸvik bulduÄŸu yer olmasıdır. Bunlardan baÅŸka, kömür ve demir yataklarının zenginliÄŸi, icatları tespit eden ve koruyan milli bir patent sisteminin kurulmuÅŸ olması gibi nedenler de sayılabilir. Ancak bütün bu faktörleri harekete geçiren, bir grup yeni insanın iktisat sahnesine çıkmasıydı. Yeni insanlar her ÅŸeyden önce müteÅŸebbisti.


Sanayi Devrimi’nin etkileri, üretimi arttırması ve uzun dönemde iktisadi refahı geliÅŸtirmesidir. Sanayi Devrimi, fiziki sermayenin geniÅŸlemesine ve emek verimliliÄŸinin geniÅŸ çapta artmasına yol açan bir süreçti.

(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.10.2007 tarihinde Erkan tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 6767 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Sanayi Devrimi (1760 - 1829) | İngiltere\'de Ortaya Çıkması orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[ Fizik ] Işığın Renklerine Ayrılması Sonraki MakaleOrhan Pamuk - Benim Adım Kırmızı | Özet - Konu - Ana Fikir - Karakterler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz