Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Samanyolu | Samanyolu Gökadası – Samanyolu’nun Dönmesi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 18.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 985 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Samanyolu

Samanyolu, Dünya’nın yer aldığı GüneÅŸ Sistemi’ni de içinde barındıran galaksinin adıdır.


Samanyolu çubuk sarmal gökada sınıfındadır. Mahalli grupta, Virgo Süperkümesinde yer alır. Ä°lk kez Democritus (M.Ö. 450- M.Ö 370) galaksinin varlığını iddia etmiÅŸtir. Galaksinin merkezi yaklaşık 80.000 – 100.000 ışık yılı olarak hesaplanmıştır. Yaklaşık olarak 400 milyar yıldız barındırdığı varsayılmaktadır.

Samanyolu Gökadası


Gözlem verisi: J2000 devri
Takımyıldız: Sagittarius (takımyıldız)
Sağ açıklık: 17h 45m 40.04s
Dik açıklık: −29° 00′ 28.1″
Mesafe: 2.48 ± 0.07 milyon ışık yılı
Gökada sınıfı: Sbc
Açısal çap (v): 360°

Bulutsuz gecelerde gökyü­züne baktığımızda boydan boya uzanan geniÅŸ, soluk ve buluta benzer bir ışık kuÅŸağı görürüz; bu Samanyolu Gökadası’dır. KuÅŸağın kenar sınırları çok düzensizdir ve bazı kesimleri çok daha aydınlıktır. Gökadanın Güneyhaçı ta­kımyıldızına yakın kesimi o kadar karanlıktır ki, bu bölgeye Kömürçuvalı adı verilmiÅŸtir.

1609’da Ä°talyan astronom Galileo Galilei, o sırada yeni bulunmuÅŸ bir alet olan teleskopla gökyüzünü incelemeye giriÅŸti ve sonunda Samanyolu’nun milyonlarca ayrı yıldızdan oluÅŸtuÄŸunu keÅŸfetti. Bizim GüneÅŸ’imiz de bu yıldızlardan biridir. Çıplak gözle bakıldığında Samanyolu bir bulutmuÅŸ gibi gözükür, çünkü gökadanın yıldızları çıplak gözle tek tek ayırt edilemeyecek kadar uzaktadır.

Milyonlarca, hatta milyarlarca yıldızın bir araya toplandıkları büyük yıldız kümelerine gökada ya da galaksi denir . GüneÅŸ sisteminin de içinde bulunduÄŸu Sa­manyolu, iÅŸte bu tür gökadalardan biridir. Samanyolu, gökadaların “sarmal gökada” de­nen sınıfına girer; çünkü bu gökadadaki yıldızların dağılım düzeni, ortası ÅŸiÅŸkin (yani dışbükey) bir disk ve bu diskten çıkan sarmal kollar biçimindedir. Dünya’mızın da içinde yer aldığı GüneÅŸ sistemi , diskin kenarına yakın bir yerde bulunmakta­dır. Buradan Samanyolu’na baktığımızda, bu diski kenarından görmüş oluruz; bu nedenle de Samanyolu bize bir ışık diski olarak deÄŸil bir ışık kuÅŸağıymış gibi gözükür. Kömürçuvalı denen karanlık kesimler yıldızlar arasında kalan boÅŸluklar deÄŸil, yıldızlar arası uzayda uzayıp giden dev toz ve gaz bulutlarıdır ve bunlar arkalarında kalan yıldızlardan gelen ışığı perdelerler.

Astronomlar Samanyolu Gökadasının 100 milyarın üzerinde yıldız içerdiÄŸini sanmakta­dırlar. Bu çok büyük bir rakamdır ve Saman­yolu bilinen en büyük gökadalardan biridir. Gökadalar o kadar büyüktür ki, astronomlar bunların iki ucu arasındaki uzaklığı kilomet­reyle deÄŸil ışık yılıyla ölçerler. Bir ışık yılı, ışığın bir yılda alacağı yolun uzunluÄŸudur ve yaklaşık 10 trilyon kilometreye eÅŸittir. Sa­manyolu bir uçtan öbürüne yaklaşık 100 bin ışık yılıdır ve GüneÅŸ bu gökadanın merkezin­den yaklaşık 30 bin ışık yılı uzaktadır. Saman­yolu sistemi “yöresel küme” ya da “yerel grup” denen bir gökadalar grubunda yer alır.

Samanyolu galaksisinin güneş sisteminden görünümünün 360 derece panaromik fotoğrafı.


(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 18.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 985 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Samanyolu | Samanyolu Gökadası - Samanyolu\'nun Dönmesi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleUzaktan Algılama | Uzaktan Algılama Özellikleri - Aktif - Pasif Algılama - Kullanım Alanları - Hidrolojik - Jeolojik - Ormancılık - Zirai - Ha.. Sonraki MakalePeygamber Efendimizin Hayatı | Hazret-i Zeyneb bint-i CahÅŸ (r.a.)

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz