Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Reşat Nuri Güntekin l Acımak


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 19.09.2007 tarihinde hale tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 5371 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


• Kitabın Bölümleri:


SunuÅŸ
Başlangıç
Hatıra Defterim
İkinci Kısım
Sözlükçe

• Kitabın Özeti:

Zehra adında bir öğretmen çok acımasız bir karaktere sahipti. Öğrencilerine her zaman kötü davranıyordu. Bir gün babasının öldüğünü duydu. Babasının evine gitti. Fakat hiçbir şekilde üzülmüyordu. Babasının yanına gitmeden başka bir odaya geçti. Odada bulunan sandıktan babasının hatıra defterini buldu. Bu hatıra defterini okudukça babasına haksızlık ettiğini anlamaya başladı. Acıma duygusu olmayan Zehra öğretmen babasının geçmişte bulunduğu duruma acımaya başlamıştı. Annesinin babasına karşı haksızlık yaptığını anladı. Büyük bir üzüntüyle odadan çıkarak babasının bulunduğu odaya gitti. Ve onun yüzüne örtülü olan çarşafı kaldırarak onu öptü. Daha sonra Zehra öğretmen okuluna geri döndü ve bir süre sonra orada evlendi.


• Kitaptan Alıntılar:

Mebusa mütemadiyen maariften, mektepten ve talebesinden bahsetti. Bilhassa sevdiği çocukların sözü olurken küçük siyah gözleri canlanıyor, yüzü hemen hemen güzelleşiyordu. Nihayet asıl meseleye geldiler. Şerif Halil, izin meselesini açtı; Zehra’yı birden bire korkutmamak için:
— İstanbul’daki bir dostum bilhassa sizi görmemi rica etti. Galiba babanızı tanıyormuş, dedi.
Zehra ‘baba’ sözünü işitince vaziyetini değiştirdi, kaşlarını çattı; yüzü sert bir mana aldı:
— Yanlış olacak… Benim babam yok efendim…
— Nasıl olur?
— Belki başka bir Zehra olacak…
Maarif müdürü söze karıştı:
— Kasabada bir ikinci Zehra yok ki…
Mebus tamamladı:
— Hatta mektebini de söylediler… Demin beyefendiyle konuşurken aklıma gelmemişti. Fakat şimdi gayet iyi hatırlıyorum.
— Mademki size babam olmadığını söyledim efendim.
Zehra asabileşmişti. Gözleri karanlık, çehresi çatkın, başını önüne eğiyordu.

(…)

Çok tenha ve kasvetli olan birinci evimi değiştirdim. Müdürlerden birinin delaletiyle başka bir Ermeni evine yerleştim. Burası daha işlek bir cadde, daha temiz ve kalabalık bir evdi. Ev sahibinin kızı vardı. Bazen onlara komşulardan da üç beş kadın iltihak ediyor, evde, adeta cümbüş oluyordu. Odamda otururken onların gülüşüp itişmeleri, şarkı söylemelerini dinlemek zevkime gidiyordu.

(…)

Defterime kaydettiğim son hatıranın tarihine baktım. Aradan dört sene yetmiş beş gün geçmiş.
Dört sene yetmiş beş gün az zaman değil. Fakat bu müddet zarfında başımdan geçen vakaları düşünüyorum da: ‘Bunların hepsi bu kadar zamana nasıl sığdı?’ diye şaşırıyorum. Şark vilayetlerinde gezmediğim, görmediğim yer kalmadı. Birkaç defa azledildim. Bir defa iftiraya uğradım, ihtilasla itham ederek mahkemeye verildim. Bir defa mutaassıp bir kazada dinsiz diye beni taşla öldürüyorlardı. Bir kere yolda eşkıya tarafından soyuldum. Bir kere uçuruma yuvarlandım, hayvanım öldü. Ben mucize olarak hayatımı kurtardım. Şimdi bu vakaların sırasını bile karıştırıyorum.

• Kitabın Yazarının Dili ve Anlatımı:


Reşat Nuri, olayı akıcı ve gerçekçi bir dille anlatmıştır. Bazı kelimeler dışında dili sadedir ve tasvirler çok yerinde kullanılmıştır.

• Kitabın Türü Hakkında Bilgi:

Kitabın türü romandır ve romanda olması gereken olay, kişi, yer ve zaman unsurları tema etrafında birleşmiştir.

• Kitabın Yazarı:

Reşat Nuri Güntekin 1889’da İstanbul’da doğdu. Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Liselerde öğretmenlik, müdürlük, Milli Eğitim Müfettişliği, Paris Kültür Ataşeliği yaptı. UNESCO’da Türkiye’yi temsil etti.
Kanser tedavisi için gittiği Londra’da öldü. İstanbul’da Karacaahmet mezarlığına gömüldü.
Çalıkuşu, Yaprak dökümü, Dudaktan Kalbe ve Kavak Yelleri adlı eserleri bulunmaktadır. Romanları, hikâyeleri, tiyatro eserlerinin yanı sıra çeşitli çevirileri de vardır.

3- Kitapta Anlatılan

Roman, acıma duygusunu büyük derecede kaybetmiş bir öğretmenin bu duyguya yeniden kavuşmasını gözler önüne seriyor. Babasının onları terk ettiği düşüncesine kapılıp, onun hasta zamanında bile yanında olmayan öğretmen, babası öldükten sonra günlüğünü okuyup ona acıyor.

Kahramanlar:

Zehra Hanım : Acımak nedir bilmeyen dik başlı, çatık kaşlı, asabi bir insandır.
Tevfik Bey : Zehra Hanım için elinden gelen her şeyi yapmak isteyen fedakâr ve iyi bir insandır.
Mürşit Efendi : Zehra Hanım’ın babası. İyiliklerden yana ve fedakâr bir insandır.
Müşerref : Mürşit Efendi’nin karısıdır. Oldukça bencil ve para düşkünüdür.
Feriha : Mürşit Efendi’nin kızıdır. Veremden öldü.
Kayınvalide : Aşırı tutkuları olan ve bencil bir yaratılışa sahiptir.

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 19.09.2007 tarihinde hale tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 5371 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Reşat Nuri Güntekin l Acımak orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Kendini Test Et - Test Yourself] BaÅŸkaları Sizin Hakkınızda Ne Düşünüyor? Sonraki MakaleSevgiliye Mektup |Ä°smet Özberber

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz