Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem’den Gen Tabancası | “Yenilenebilen Aşı” Çalışmaları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 04.01.2008 tarihinde Erkan tarafından, Bilimsel Gelişmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 1706 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem’den Gen Tabancası | “Yenilenebilen Aşı” Çalışmaları Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem’den Gen Tabancası | “Yenilenebilen Aşı” Çalışmaları Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem’den Gen Tabancası | “Yenilenebilen Aşı” Çalışmaları Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem’den Gen Tabancası | “Yenilenebilen Aşı” Çalışmaları Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem’den Gen Tabancası | “Yenilenebilen Aşı” Çalışmaları Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem’den Gen Tabancası | “Yenilenebilen Aşı” Çalışmaları Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem’den Gen Tabancası | “Yenilenebilen Aşı” Çalışmaları
Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem’den Gen Tabancası | “Yenilenebilen Aşı” Çalışmaları

Türk bilim adamları, dünyada sadece birkaç üreticisi bulunan bitki ve hayvan biyoteknolojisi çalışmalarında kullanılacak son teknoloji ürünü ”gen tabancası” üretti.


ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, projelerinin üç yıl önce başladığını ve TÜBİTAK-TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) ve KOSGEB tarafından da desteklendiğini söyledi.
Yeni teknoloji, bitkilere ve hayvanlara gen transferi yoluyla direnç kazandırmaktan, “yenilebilen aşı” çalışmalarına kadar pek çok çalışmada kullanılacak.
Gen silahının, canlı hücrelere gen aktarabilmeye yaradığı, silahın tek ya da çok hücreli organizmalarda başarıya ulaştığını bildirildi.

Gen tabancasının dünyada sadece bir kaç firma tarafından, Türkiye’de ise ilk kez ODTÜ ve BİOLAB şirketi ortaklığı ile üretildiğini ifade edilirken, başlandıktan 6 ay içerisinde ilk prototip ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Normal aşılar yerine ‘yenilebilir aşılar’ın da yakın gelecekte kullanıma sunulabilecek. Çok çeşitli kullanım alanına sahip gen tabancasıyla geliştirilebilecek muzu yiyen çocuklar, sabah kalktıklarında örneğin Hepatit-B aşısı olmuş olacaklar. Çocuklar için iğne kâbus olmaktan çıkacak. Ya da ineklerin süt sağlayan hücreleri gen tabancasıyla mutasyona uğratılarak aşılı ya da bol proteinli-vitaminli süt elde edilebilecek. Büyükbaş hayvanların yediği yoncalara şap aşısı enjekte edilecek, onu yiyen hayvanlar otomatik olarak aşılanmış olacak.


Cihaz nasıl çalışıyor?

Gen tabancası, bir kontrol ünitesi ve atış kutusundan oluşuyor. Aşılanacak hücre plakaya yerleştiriliyor ve elektronik kontrol ünitesine gerekli atış bilgiler giriliyor.

Üzeri istenilen genlerle kaplanmış olan mikron boyutundaki altın veya tungsten parçacıklar atış başlığına yüklenmekte ve sıkıştırılmış azot veya helyum gazı ile hızlandırılarak hedef dokulara püskürtülüyor.

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 04.01.2008 tarihinde Erkan tarafından, Bilimsel Gelişmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 1706 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem\'den Gen Tabancası | \"Yenilenebilen Aşı\" Çalışmaları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Hukuk] Uzman Jandarma Kanunu | Hizmete Alınma – Görev- Yetki Ve Sorumluluklar Sonraki MakaleYalnızlığa Sone | Ümit Yaşar Oğuzcan

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz