Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Peygamber Efendimizin Hayatı | Hazret-i Zeyneb bint-i Huzeyme (r.a)


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 21.01.2008 tarihinde Sema tarafından, Hanım Sahabiler Özel Bölümü bölümünde paylaşılmıştır ve 362 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Hazret-i Zeyneb bint-i Huzeyme (r.a)


Ä°smi Zeyneb. Lakabı Ãœmmül-Mesakin (fakirler anası).Ä°lk evliliÄŸi Abdullah Ibn-i cuhuÅŸ ile olmuÅŸ. Hicretin 3. yılında Uhud gazasında beyi ÅŸahit olunca, aynı sene Resulullah ile nikahlanlandı. Ancak bu birliktelik üç ay sürdü. ahiret seferine çıktı. Hz.Zeyneb, Hz.Hatice’den sonra Resulullah’ın hayatta iken vefat eden ilk hanımıdır. Vefat ettikleri zaman, 30 yaÅŸlarındaydı.

Cenaze namazını bizzat Zatı Risaletpenahileri kıldırdı. Bakıy mezarlığına defnedildi.
Gerek Cahilliye, gerekse İslami dönmede fakirlere çok acıdığı, onlara karşı merhametlive şefkatli davrandığı, karınlarını doyurup sadaka verdiği için Ümmül-Mesakin diye isimlendirilmişti

Ä°slam’ın belki de hicretin üçüncü yılından itibaren yayılmasında oynadığı küçümsenmeyecek bir rolü bulunmaktadır. Hz.Zeyneb’in kabilesi Amir b.Sas’a, o dönem Arabistan’ın en kuvvetli kabilelerinden biri idi. Bu kabilenin Ä°slam ile olan münasebetleri, hicretinüçüncü senesinde, müslüman tebliÄŸcilerin ÅŸehit edilmesi edilmesi ve bilahere bu kabileden iki müslümanın bir müslüman tarafından (islamı kabul ettiklerini bilmeden) öldürülmesi üzerine acıklı bir ÅŸekilde bozulmuÅŸtu. Bu büyük kabilenin Ä°slam’a karşı taşıdığı düşmanlığın devam etmemesi için bir ÅŸeyler yapmak gerekiyordu. Bu sebeple daha önve evlenip, dul kamış olan ve menvi tesiri herkes tarafından kabul edilen Zeyneb’le evlenen Resulullah bu düşmanlığı ortadan kaldırmayı hedeflemiÅŸti. Böylece o kabilenin, islam’a karşı olan kin ve düşmanlığı de bir ölçüde hafifletilmiÅŸ olacaktı.


Hz.Zeynep binti Hüzeyme hakkında pek fazla bir şey bulunmamaktadır. Hiç çocukları olmamıştır.

KAYNAK:

1) Kadın Sahabiler, Mevlana Niyaz, Tercüme: Prof Ali Genceli, Toker Yayınları
2) Åžamil Ä°slam Ansiklopedisi

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 21.01.2008 tarihinde Sema tarafından, Hanım Sahabiler Özel Bölümü bölümünde paylaşılmıştır ve 362 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Peygamber Efendimizin Hayatı | Hazret-i Zeyneb bint-i Huzeyme (r.a) orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleHep Güzel,Mutlu Ve Umutlu DeÄŸildir YaÅŸam... Sonraki MakaleTüketici Hakları Ve Yeni DeÄŸiÅŸiklikler...! | Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun - Yönetmelilkler Ve Düzenlemeler - Tüketici KuruluÅŸları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz