Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Peygamber Efendimizin Hayatı |Hazret-i Hafsa (r.a)


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 08.01.2008 tarihinde Sema tarafından, Hanım Sahabiler Özel Bölümü bölümünde paylaşılmıştır ve 2260 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Hazret-i Hafsa (r.a) | Müminlerin annesi…


Hz.Peygamberimiz’in risaletinden beÅŸ sene önce doÄŸdu.

Hz.Ömer r.a. kızı. Annesi büyük sahabi Osman b. Mazun kızkardeşi Zeynep.

İslamı ne zaman kabul ettiği bilinmemektedir.


Hz.Ömer’in Ä°slam’ı kabülünden sonra bütün aile ve yakınlarının müslüman olduÄŸu bilgisinden yola çıkılarak onun da babasıyla birlikte müslüman olduÄŸu söylenebilinir

Ä°lk evliliÄŸi

Müminlerin annesi Hz.Hafsa daha önce Huneys b.Huzafe es Sehmi ile evlenmiÅŸti. Huzfe HabeÅŸistan’a hicret eden müslümanlardandır. Hz.Hafsa’nın da bu hicrete katıldığı yolunda rivayetler bulunmaktadır. HabeÅŸistan’dan dönen Huzafe daha sonra eÅŸi Hz.Hafsa ile birlikte Medine’ye hicret etti. Hz.Huneys b.Huzafe Uhud savaşına katılmış ve ciddi biçimde yaralanmıştı. Bu yara sonucu Medine’de ÅŸehit oldu.

Zatı Saadetleriyle Evliliği

Hz.Hafsa beyinin yarasını bizzat kendisi tedavi etmeye çalışmıştır. Beyinin vefatına çok üzülür ve yas tutar. Nihayet Hz.Ömer dul kalan kızını Hz.Ebubekir’e nikahlamak ister cevapsız kalır, bu kez o günlerde eÅŸi Resulullah’ın kızı Rukiye’nin vefatı ile yalnız kalan Hz.Osman r.a. nikahlamak istersede, Resulullah’ın kızı Ãœmmü Gülsüm ile evlenmeyi uman Hz.Osman bire süre düşündükten sonra:
– Åžu günlerde evlenme doÄŸru deÄŸil, diyerek özür diler.
Gerçek bir mümüne yakışacak ÅŸekilde kızını salih bir mümine nikahlamak için çaba harcayan Hz.Ömer, neticeye ulaÅŸamayınca büyük bir üzüntüyle Hz.Peygamber’e gider. Söz sırasında:
– Ya Resulullah, Osman’a ÅŸaşıyorum. Hafsayı nikahlamayı teklif ettim yanaÅŸmadı, diye dert yanınca.
Hz.Peygamberimiz:
– Sana Osman’dan daha hayırlı bir damat, Osman’a da senden daha hayırlı bir kaynata tavsiye edeyim mi?
Hz.Ömer:
– Evet ya Resulullah.
Hz.Peygamberimiz buyururlar:
– Sen kızın Hafsa’yı bana nikahlarsın, ben de kızım Ãœmmü Gülsüm’ü Osman’a nikahlarım.
Bu teklif karşısında bütün dünyalar Hz.Ömer r.a. olmuÅŸtu. Allah Resulu ile akrabalık kurmak hususunda büyük bir istek duymasına raÄŸmen teklif etmek cesaretini gösteremiyordu. Çünkü Hz.Hafsa, Hz.AyÅŸe’nin deyimiyle, “Tam babasının kızı” yani biraz sert idi. Resulullah bu teklifi ile Hz.Ömer’in duyduÄŸu ÅŸiddetli arzuyu gerçekleÅŸtirerek hem aralarındaki yakınlığı pekiÅŸtirmek, hem de onun Ä°slam’a yaptığı hizmetleri ödüllendirmek istemiÅŸti.

Resulullah ile Hz.Hafsa’nın düğünü hicri üçüncü yılını ortalarında yapıldı. Dörtyüz dirhem mehir verildi.
Zatı Saadetleri bir ara Hafsa’yı boÅŸamak istemiÅŸ ancak Cebrail’in ” O çok oruç tutan çok namaz kılandır. Senin cennette de zevcendir” emriyle talaktan geri dönmüştür.

Tahrim Hadisesi

Hz.Peygamber’in eÅŸleri içersinde birbiriyle en iyi anlaÅŸanları Hz.Hafsa ile Hz.AyÅŸe idi. Hatta ikisinin sebeb oldukları bir takım olaylar üzerine Tahrim Sûresi gelmiÅŸti.
Zatı Risaletpenahileri helvayı ve balı çok severlerdi. Ä°kindi nemazından sonra hanımlarının yanına gelirlerdi. Bir ara Hz.Hafsa’nın yanlarına gelmiÅŸlerdi. Her zamankinden fazla evde kalınca, kadınlık tabiatının bir eseri olarak, Hz.AyÅŸe’nin içine bir kurt düşer, iÅŸi kurcalmaÄŸa kalkar. Anlaşılıki, bir kadın Hz.Hafsa r.a. bir mikdar bal hgediye göndermiÅŸtir. Zatı Saadetleride oturup balı yemiÅŸlerdir. Hz.AyÅŸe meseleyi Hz.Sude’ye anlatır ve kendisinede ÅŸunu öğretir:
– Zatı Saadetleri senin yanına geleceklerdir, geldiÄŸi zaman, söyle” Ye resulullah siz Magafir mi *yediniz?
Hz.Sude r.a. bu soruyu Resulullah’a sorunca, buyurdular:
– Hafsa’nın evinde bir az bal yedim.
– YediÄŸiniz bal muhtemlen yabani arı balı idi.
Resulullah, bir ara yine Hz.Hafsa’nın evine geldiklerinde kendine bal ikram edilmek istendiÄŸinde:
-Canım bal yemek istemiyor, bundan böyle de bal yemeyeceğim, buyurdular.
Zatı Saadetleri bal yememeğe karar verince, Vahy gelip aşağıdaki Ayeti Kerime nazil olur:
“Ey Peygamber! EÅŸlerinin rızasını gözeterek Allah’ın sana helâl kıldığı ÅŸeyi niçin kendine haram ediyorsun?.” (Tahrim Sûresi/1)

Bu hadiseden sonra, Zatı Saadetleri Hz.Hafsa’ya tenbih edip kendisine açtığı gizli bir sırrı ** kimseye söylememesini tenbihler. Hakat Hz.Hafsa Hz.AyÅŸe’den gizleyemez. Bunun üzerine aÅŸağıdaki ayeti kerime nazil kılındı:
“Peygamber, eÅŸlerinden birine gizlice bir söz söylemiÅŸti. Fakat eÅŸi, o sözü baÅŸkalarına haber verip Allah da bunu Peygamber’e açıklayınca, Peygamber bir kısmını bildirmiÅŸ, bir kısmından da vazgeçmiÅŸti. Peygamber bunu ona haber verince eÅŸi: Bunu sana kim bildirdi? dedi. Peygamber: Bilen, her ÅŸeyden haberdar olan Allah bana haber verdi, dedi. ” (Tahrim/3)


Bu şekilde, Resulullah üzülünce, Hz.ayşe ve Hz.Hafsa ikisi birlikte bir çare aramağa başlarlar. bunun üzerine ikisi hakkında aşağıdaki ayet-i kerime nazil olur:
“EÄŸer ikiniz de Allah’a tevbe ederseniz, (yerinde olur). Çünkü kalpleriniz sapmıştı. Ve eÄŸer Peygamber’e karşı birbirinize arka verirseniz bilesiniz ki onun dostu ve yardımcısı Allah, Cebrail ve müminlerin iyileridir. Bunların ardından melekler de (ona) yardımcıdır” (Tahrim/4)

Ahlak ve Adetleri

Hz.Hafsa r.a. dini hususlara kuvvetli baÄŸlı idi, çok geceleri ibadetle geçirir, gündüzleri oruç tutardı. Ömrünün sonuna kadar orucunu bırakmadı. Biraz hiddetli, çabuk kızardı. Bazen, Zatı saadetleriyle çekiÅŸmeÄŸe bile cesaret ederlerdi. Sahih-i Buhari’de Hz.Ömer’den Hz.Hafsa hakkında bir rivayet nakl edilmiÅŸtir:
Cahiliye devrinde kadına pek önem verilmezdi. Bir ara benim bir işim oldu, karım bu konuda konuşmak isteyince bağırarak:
– Sana ne oluyor, bu iÅŸe sen nasıl karışırsın? Karım:
– Sen bana söz söyletmek istemiyorsun, halbuki senin kızın Resulullah’a karşı söz söyleyip cevap bile veriyor.
Bende bu sözü duyduktan sonraHafsa’ya gittim ve sorup, mesele nedir diye anlamak istedim.
– Annen böyle söylediÄŸine göre, demek sen Resulullah’a karşı geliyormuÅŸsun? Sakın bundan böyle bunun gibi hareket yapayım demeyesin. Yoksa azabı Ä°lahi’den kurtulamazsın, diye kendisini korkuttum.

Vefatı

Hz.Hafsa hicri 45 yılında Medine’de vefat etmiÅŸtir.

KAYNAK:
1) Kadın Sahabiler, Mevlana Niyaz, Tercüme: Prof Ali Genceli, Toker Yayınları
2) Åžamil Ä°slam Ansiklopedisi
3) Elmalı Tefsiri

(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 08.01.2008 tarihinde Sema tarafından, Hanım Sahabiler Özel Bölümü bölümünde paylaşılmıştır ve 2260 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Peygamber Efendimizin Hayatı |Hazret-i Hafsa (r.a) orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Biyoloji] Ãœreme Sonraki MakaleSayıların Sembolizmi | Rakamların Sembolik Manada Karşılıkları - Anlamları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz