Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kadınların EÄŸitimi | Ä°lk Ve Orta Dereceli Okullar – Meslekî EÄŸitim – Yüksek Öğretim


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 01.09.2011 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 1845 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kadınların Eğitimi

Osmanlı döneminde kadınlar, sadece sıbyan mekteblerinden yararlanabilmekte, daha fazla bir eğitime ihtiyaç duyulmamaktaydı. İdareci ve aydın kesimden kimselerin kızları, ailelerinin desteği ile özel dersler alabilmekteydi.


Tanzimat’la birlikte Batı’nın her konudaki etkisi, eÄŸitim alanında da kendini göstermiÅŸtir. Fransa’nın Duruy Kanunu (1867)’ndan yararlanılarak hazırlanan 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnâmesi (1) ile kızlar için öğretmen okulu açılması ve rüşdiye sayısının artırılması kararlaÅŸtırılmış, (2) kadınların saÄŸlığı düşünülerek ebe mektebi açılmıştı. Devlet eliyle gerçekleÅŸtirilen bu düzenlemelerle kadınların kültürel bakımdan geliÅŸtirilmesine çalışılmıştır.

II. Abdülhamid zamanında bu okulların sayısı hızla artırılmıştır. Kız Öğretmen Okulu bir tane kalmışsa da, kız rüşdiyelerinin taşraya da götürülmesiyle sayıları üç katına ulaşmıştır. Buna ek olarak, kızları üretime katmak amacıyla sanayi mektebi açılması da gerçekleşmiştir.
Ancak, Meşrutiyet döneminde, bu okulların kalitesinin çok düşük olduğu tartışılmış ve kalitenin yükseltilmesine çalışılmıştır. Meşrutiyet aydınları, kadının eğitimini savunmaktadır. Onların tartıştığı konu, bu eğitimin hangi amaçla, nereye kadar ve hangi programla verilmesi gerektiğidir. İslâmcılar, ev hanımlarına yönelik, iyi çocuk yetiştirebilecek anneler için liseye kadar eğitime taraftar iken, Batıcılar ve Türkçüler, kadının sosyal hayata girmesini kolaylaştıracak sınırsız bir eğitimden yanadırlar. Onlar, kadına yüksek öğrenimin kapılarının da açılmasını savunurlar. Bu tartışmalar, konuya hükümetin de sıcak yaklaşması sayesinde olumlu sonuç vermiş, kadınlara yüksek öğrenim yanında birçok alanda eğitim imkânları sağlanmıştır (3).


Osmanlı döneminde kadınların eÄŸitimi alanındaki geliÅŸmeleri, “ilk ve orta dereceli okullar, meslekî eÄŸitim, yüksek öğretim ve kadınların eÄŸitim alanında istihdamı” baÅŸlıkları altında inceleyelim.

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 01.09.2011 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 1845 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 7 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kadınların Eğitimi | İlk Ve Orta Dereceli Okullar - Meslekî Eğitim - Yüksek Öğretim orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTürk Harflerinin Kabul Ve Tatbiki Kanunu | 01 Kasım 1928 Sonraki MakaleDünya Dilleri - Felemenkçe – Flamanca- Vlaams | Hint-Avrupa Dil Ailesinin Cermen Dilleri Grubundan Dil - Flemenkçe’nin KonuÅŸulduÄŸu Ãœlkeler - Felemenk..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz