Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Osmanlı Devleti | Doğuşu


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 23.11.2007 tarihinde hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 261 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Osmanlı Devleti Doğuşu

Anadolu Türk‘lüğünü yeniden birliÄŸe kavuÅŸturan, yayılmasını ve güçlenmesini saÄŸlayan Osmanlıların ortaya çıkışı meselesi, Batı Anadolu’nun uc bölgesinde yeni bir Türkiye’nin doÄŸuÅŸu ile sıkı sıkıya baÄŸlıdır. Osmanlı hânedanının mensup bulunduÄŸu, OÄŸuzların saÄŸ kolu olan Günhan kolunun Kayı boyu, dokuzuncu yüzyıldan itibaren, Selçuklularla beraber Ceyhun nehrini geçerek Ä°ran’a geldi. Rivayetlere göre, Horasan’da Merv ve Mahan tarafına yerleÅŸen Kayılar, MoÄŸolların tecavüzleri üzerine, yerlerini bırakarak Azerbaycan’a ve DoÄŸu Anadolu’ya göç ettiler. Bir rivayete göre, Ahlat’a yerleÅŸen Kayılar, oradan Erzurum ve Erzincan’a, daha sonra Amasya’ya gelerek, oradan Halep taraflarına göç ettiler. Bir kısmı Caber Kalesi civarında kalırken, diÄŸer bir kısmı Çukurova’ya gitti. Çukurova’ya gelenler, daha sonra Erzurum civarında Sürmeliçukur’a vardılar. Aralarında çıkan ihtilaf üzerine, bir kısmı asıl yurtlarına dönerken, ErtuÄŸrul ile kardeÅŸi Dündar’ın emrindekiler, bir müddet Sürmeliçukur’da kaldıktan sonra, MoÄŸolların batıya akınları üzerine, Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubad‘a müracaat ederek KaracadaÄŸ taraflarındaki Rum (Bizans) hududuna yerleÅŸtirildikleri söylenirse de bu, tarihî gerçeklere pek uygun düşmemektedir.


Gündüz Alp‘i ErtuÄŸrul Gazi‘nin babası olarak gösteren ve bugün ilim âleminde kabul edilen diÄŸer bir rivayete göre ise, Gündüz Alp’in Ahlat’ta vefatından sonra oymağın başına geçen oÄŸlu ErtuÄŸrul Gazi, buradan hareketle Erzincan’a oradan da Bizans sınırına yakın olmak gayesiyle, KaracadaÄŸ mıntıkasına gelmiÅŸtir. Kesin olan bir ÅŸey varsa o da ErtuÄŸrul Gazi liderliÄŸindeki Kayıların, on üçüncü yüzyıl ortalarında Ankara’nın batısında bulunmalarıdır. Sonraları, tahminen 1231 yılında, Sultan Alâaddin’in kendilerine ıkta (arazi) olarak verdiÄŸi Söğüt ve Domaniç’e gelip yerleÅŸmiÅŸlerdir.

DiÄŸer taraftan MoÄŸollar, Orta Asya Türklüğünü ve medeniyetini imha ederken, istilânın dehÅŸeti karşısında, onların kılıcından kurtulan büyük göçebe kitleleri, ÅŸehirli âlim, tâcir, edebiyatçı ve sanatkârlar da Anadolu’ya sığınıyordu. Göç dalgaları, Selçuklu hududunda eskiden beri mevcut göçebelerle yeni Türk boylarını biribirine karıştırıyor ve uclardaki yoÄŸunluÄŸu süratli bir ÅŸekilde arttırıyordu. Kaynakların kayıt ve tasvirine göre, Azerbaycan ve Arran (KaradaÄŸ) ovaları ile vadileri, karıncalar gibi kaynaşıyor ve göç dalgaları buradan Anadolu’ya akıyordu. Böylece, MoÄŸollardan kaçan Türkmenler, Anadolu’ya nüfus ve hayatiyet getiriyor ve siyasi parçalanmaya raÄŸmen bu ülke yeni bir kudret kazanıyordu. 1261’den itibaren, MoÄŸol kontrolünün nispeten zayıf bulunduÄŸu ve Türkmen nüfusunun gittikçe kuvvetlendiÄŸi Kızılırmak’ın batısındaki bölgede (Kastamonu-Ankara-AkÅŸehir-Antalya hattının batısında) uc beylikleri ortaya çıktı. EskiÅŸehir, Kütahya, Afyon ve Denizli, Selçuklu-Ä°slâm kültürünün yerleÅŸtiÄŸi uc merkezleri olarak yükselip Gazi Türkmenlerin faaliyette bulunduÄŸu en ileri uc bölgesiyle Selçuklu uc bölgesi arasında bir ara bölge haline geldiler. Uc bölgelerinde ortaya çıkan Türkmen beylikleri arasında Konya’ya hakim olan KaramanoÄŸulları en kuvvetlisi görünüyor ve Selçukluların varisi olduÄŸunu iddia ediyordu. Batı Anadolu’da AydınoÄŸulları devrin ÅŸartlarına göre mükemmel bir donanma gücüne sahip bulunuyordu.Göçebe bir kavmin süratle denizci olması ve Adalar (Ege) Denizini alt üst eden gazalarıyla hayranlık uyandırması, ÅŸaşılacak bir geliÅŸmeydi. Bu devir Anadolu’sunda yine mühim sayılabilecek bir güce sahip bulunan GermiyanoÄŸulları, KaresioÄŸuları, MenteÅŸeoÄŸulları, SaruhanoÄŸulları, HamidoÄŸulları ve CandaroÄŸulları beyliklerinden her biri, kendi hesabına yayılma mücadelesine giriÅŸti. Bunlar arasında Söğüt‘te kurulan Osmanlı BeyliÄŸi en mütevazı bir durumda bulunuyordu.


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 23.11.2007 tarihinde hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 261 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Osmanlı Devleti | Doğuşu orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Hakkında Söylenenler | Franklin D. Roosevelt Sonraki MakaleEÄŸer | Can Dündar

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz