Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Osmanlı AntlaÅŸmaları – Kale-Ä° Sultaniye AntlaÅŸması – Çanakkale AntlaÅŸması | Osmanlı-Büyük Britanya Savaşı’nın Sonucu Olan 5 Ocak 1809


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 15.09.2010 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 70 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kale-i Sultaniye AntlaÅŸması – Çanakkale AntlaÅŸması

Osmanlı Antlaşmaları


Kale-i Sultaniye AntlaÅŸması – Çanakkale AntlaÅŸması, 1807-1809 Osmanlı-Büyük Britanya Savaşı’nın sonucu olarak 5 Ocak 1809 tarihinde, Osmanlı Devleti ile Büyük Britanya ve Kuzey Ä°rlanda BirleÅŸik Krallığı arasında imzalanmış bir antlaÅŸmadır. AntlaÅŸmaya Osmanlı tarafını temsilen niÅŸancı Mehmet Emin Vahat Efendi, BirleÅŸik Krallık tarafını temsilen Robert Adair imza koymuÅŸtur.

On iki maddeden oluÅŸan bu antlaÅŸmaya göre Büyük Britanya’nın iÅŸgal etmiÅŸ olduÄŸu Osmanlı toprakları Osmanlı Devleti’ne geri verilecekti. Osmanlı topraklarında bulunan Britanyalı tüccarların savaÅŸ sırasında Osmanlı Devleti tarafından el konulmuÅŸ olan malları sahiplerine iade edilecekti.


AntlaÅŸmanın 4. maddesi, Eylül 1675’te Büyük Britanya ile Osmanlı arasında imzalanmış olan ve daha önceki Britanya imtiyaz ve kapitülasyonlarının bir özeti niteliÄŸinde olan antlaÅŸmanın geçerli olduÄŸunu bildiriyordu. Buna ek olarak, 5. maddede, BirleÅŸik Krallık’ın da kendi sınırları içinde ticaret yapacak olan Osmanlı gemilerine ve tüccarlarına elveriÅŸli koÅŸullar saÄŸlayacağı belirtiliyordu. Altıncı maddede, Osmanlı Devleti’nin belirlemiÅŸ olduÄŸu gümrük haddinie Britanyalı tüccarların kabul edileceÄŸi bildiriliyordu.
Yedinci, sekizinci ve dokuzuncu maddeler, diplomatik temsil konusunda düzenlemeler getiriyordu. Elçilere karşılıklı olarak saygı gösterilecek, Osmanlı Devleti kendi tebasının haklarını korumak için Malta dahil olmak üzere BirleÅŸik Krallık yönetimindeki topraklarda ÅŸehbender (konsolos) görevlendirebilecekti. Büyük Britanya’nın Osmanlı topraklarındaki diplomatik temsilciliklerinde tercüman görevlendirilmesi, Osmanlı Devleti tarafından verilecek beratlarla mümkün olacaktı. Tüccar ve zanaatkârlara tercüman beratı verilmeyecekti. Osmanlı Devleti tebasından kiÅŸiler BirleÅŸik Krallık konsolosu olarak görevlendirilemeyecekti. Onuncu maddede, Osmanlı tebasından kiÅŸilerin Büyük Britanya himayesine alınamayacağı belirtiliyordu. AntlaÅŸmanın en önemli maddesi olan on birinci maddeyle, savaÅŸ gemilerinin Çanakkale ve Ä°stanbul boÄŸazlarından geçmelerinin önceki dönemlerde her zaman yasak olmuÅŸ olduÄŸu hatırlatılıyor, bu eski kurala tüm devletlerin barış döneminde de uyması isteniyordu. Büyük Britanya tarafı, bu kurala uyacağını belirtiyordu. Son maddede antlaÅŸmanın yürürlüğe giriÅŸ süreci düzenlenmiÅŸti.

Ayrıca bu antlaÅŸmanın bazı gizli maddelerinde BirleÅŸik Krallık’ın Osmanlı Devleti’ne Fransa’ya karşı bir savaÅŸ halinde destek vereceÄŸi hükümleri bulunmaktaydı.

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 15.09.2010 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 70 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Osmanlı Antlaşmaları - Kale-İ Sultaniye Antlaşması - Çanakkale Antlaşması | Osmanlı-Büyük Britanya Savaşı\'nın Sonucu Olan 5 Ocak 1809’da Osmanlı Devleti - Büyük Britanya Ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında İmzalanmış Antlaşma orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleYıldızların Işıkları Gece Niçin Kırpışıyor? | Gezegenlerin Yıldızlardan Farkları Sonraki MakaleOsmanlı AntlaÅŸmaları - Trablus AntlaÅŸması - ABD - Osmanlı SözleÅŸmesi | 4 Kasım 1796'te ABD Ä°le Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu Arasında Ä°mzalana..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz