Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Orhan Pamuk – Masumiyet Müzesi | Nobel Ödüllü Türk Yazarın Ağzından Kendi Kitabı: Kemal’le Füsun’un Aşkı, Zengin-Yoksul İlişkisi Ve Eşyaların Teselli ..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 29.08.2008 tarihinde Erkan tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 2019 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Orhan Pamuk, 1975’te başlayıp günümüze kadar uzanan sarsıcı bir aşk hikayesini konu alan romanıyla ilgili şunları söylüyor:

“Gerçek bir aşk ilişkisinin olabilmesi için herkesin aşk ile ilgili her şeyi birbirinin gözünün içine bakarak konuşabilmesi lazım. Ama bekaret, yasaklar, kızla erkeğin katiyen yanyana gelmemesi, gelse bile ancak geliyormuş gibi yapması ya da bunların ancak yüzeysel bir batı taklitçiği düzeyinde kalması da bizim toplumumuzda aşk ilişkilerine bazı özellikler veriyor. Bu kitapta bunları da anlatmaya çalıştım.”


GENÇ AKRABASINA AŞIK OLAN ADAMIN HİKAYESİ

Kendinden genç akrabasına aşık olup tüm ömrünü onun peşinde gezerek geçiren bir adamın hikayesini anlatan romanın tanıtım yazısında şu ifadeler yer alıyor; “Yalnız aşk değil, evlilik, arkadaşlık, cinsellik, tutku, aile ve mutluluk hakkındaki düşüncelerinizi de derinden etkileyecek bir roman…”

Kitap okurla buluştu


Pamuk kitabındaki zengin yoksul ilişkisini şu sözlerle anlatıyor:

“Evet, zengin-yoksul ilişkisi bildiğimiz gibi Türk sinemasının melodromatik bir konusudur. Romanın bu melodramatik konuları son derece adım adım -yıllarımı buna verdim- çözümleyerek, anlamaya çalışarak, kaba-acele yargı vermeden… Kitapta hiçkimseyi kötü göstermek istemedim ama elbette ki aşk konusunda kapalı bir toplumda yaşadığımızı, bunun aslında siyasi düşünce özgürlüğü…”

Masumiyet Müzesi’ne ilk yorumlar

‘Kara Kitap’, ‘Cevdet Bey ve Oğulları’, ‘Benim Adım Kırmızı’, ‘Kar’ gibi önemli romanların yazarı Pamuk’un son kitabı ‘Masumiyet Müzesi’nin Almancası da Türkçe baskıdan iki hafta sonra çıkacak.

TEKRARI PAZAR 20.55’TE

Özel röportajın tekrarı ise Pazar akşamı saat 20.55’te ekrana gelecek.

DIŞ BASINDA MASUMİYET MÜZESİ:


2006 yılında Nobel Ödülü kazanan ilk Türk olan yazar Orhan Pamuk’un geçen yıl tamamlanması gereken fakat Nobel ödülü sonrasındaki yoğunluk sebebiyle gecikmeye uğrayan yeni kitabı ‘Masumiyet Müzesi’ 29 Ağustos’ta yani yarın reyonlardaki yerini alacak. Pamuk kitabını çıkarana kadar dış basında pek çok şey yazıldı. İşte bunlardan birkaçı:

‘AŞK GERÇEKTEN NEDİR?’E YANIT ARADI

Pamuk, Alman Der Spiegel’in internet sitesinde yer alan bir röportajında, Dink suikastinden sonra Türkiye’den uzaklaşmayı istediğini, bir süreliğine Amerika’ya gittiğini anlatıyor. Yazar, orada geçirdiği zamanın kendisi için hep üretken bir dönem olduğunu belirtirken, 1980’lerde yazdığı Kara Kitap romanını da orada yazdığını ve 10 yıldır üstünde çalıştığı Masumiyet Müzes’ni de orada tamamladığını söylüyor. Bu romanının, 1975 Türkiye’sinden başlayarak günümüze uzandığını belirten Pamuk, ‘saplantılı’ bir soru olan, “Aşk gerçekten nedir?”e yanıt aradığını ekliyor.

Röportajın tam metni

CİNSEL AHLAK VE İNKAR EDİLEN GELENEKLER

İngiliz The Guardian Gazetesi’ne konuşan Pamuk, romanda fakir insanlarla ilgili bir konuşmanın geçtiğini ve zalim fakat itaatli, zengin sınıfına mensup bir adamın, fakir insanların çok saf olmalarından dolayı fakir olmanın bir günah olduğuna ve para buldukları zaman günahlarının silineceğine inandıklarını, düşündüğünden bahsediyor. Pamuk “Bütün bu hassas taklitçilik, kendi öz yurduna, Batı’ya ve her şeye olan kızgınlık ki bunların hepsi ‘utanma’ kelimesi altında toplanıyor… Batı dışındaki bütün ülkeler bu kişisel ikilemleri yaşıyor. Batı dışındaki dünyada var olan milliyetçiliği ve Batı karşıtlığını anlamak için, son zamanlarda gerçekleşen politik gelişmelere bakmak yerine, gölgede kalmış bu yerlere gitmenin daha yararlı olacağını düşünüyorum” diyor. Pamuk ayrıca romanının, İstanbul’un sosyete burjuvazisini, bu kişilerin nasıl Batı tarzında bir hayat sürdüklerini ve özellikle cinsel ahlak konusunda, ne kadar derin bir şekilde geleneklerini inkar etmeye gömüldüklerini anlatmaya çalıştığından bahsediyor.

ALMANYA’DAKİ SERGİ NEDEN İPTAL OLDU?

Pamuk, Beyoğlu Çukurcuma’da romanda geçen ‘Masumiyet Müzesi’ne koyduğu eşyaların sergileneceği gerçek bir sergi açacağını duyurdu. Yazarın hikaye 1970’lerde başladığı için eski eşyaları bulmakta antikacı ve internet satıcılarından yararlandığı belirtildi. Romanın pek çok sahnesi, 56 model bir Chevrolet’nin içinde geçerken, bu romanda da “Cevdet Bey ve Oğulları” ve “Kara Kitap” romanlarında olduğu gibi yazarın doğup büyüdüğü Nişantaşı ile Çukurcuma, Taksim, Harbiye, Beyoğlu semtleri, Boğaz yalıları ve lokantalarının geniş yer tuttuğu ifade edildi. Bu arada İstanbul’da açılacak sergideki eşyaların, 14-19 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek Frankfurt Kitap Fuarı’nda da yer alacağına dair haberler fuarın internet sitesinde duyuruldu. Kitabın Almanca basımının, Türkiye’de piyasaya çıkışından bir hafta sonra çıkacağı da belirtildi. Ancak Almanya’daki sergi Pamuk’un Nobel sonrasında yaşadığı yoğunluk yüzünden iptal edildi. Frankfurt’un önemli kültür ve sanat merkezi Schirn Kunsthalle’de düzenlenmesi planlanan serginin kuratörlüğünü üstlenen fakat gecikme nedeniyle bu görevi bırakarak, büyük bir tanıtım fırsatını kaçırdıklarını düşünen isim Vasıf Kortun’du.

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 29.08.2008 tarihinde Erkan tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 2019 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Orhan Pamuk - Masumiyet Müzesi | Nobel Ödüllü Türk Yazarın Ağzından Kendi Kitabı: Kemal’le Füsun’un Aşkı, Zengin-Yoksul İlişkisi Ve Eşyaların Teselli Gücü orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKürk Mantolu Madonna | Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna Kitap Özeti Sonraki MakaleEt Ve Et Ürünleri | Etin Beslenmedeki Önemi - Çağdaş Et Sanayisi - Etin İşlenmesi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz