Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Okul Hayatında ve Hayat Okulunda Başarı İçin Stratejiler | Sorular ve Cevaplar


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 15.01.2008 tarihinde Erkan tarafından, ÖSYM Sınavları | Çıkmış Sorular - Testler - Rehberlik bölümünde paylaşılmıştır ve 11764 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Okul Hayatında ve Hayat Okulunda Başarı İçin Stratejiler | Sorular ve Cevaplar

‘Başarılı olmak öğrenilebilir’ diyen Mümin Sekman, Türkiye’de kendini geliştirme bilincini yaygınlaştırmak için çalışıyor.


Kişisel gelişim, dün yapamadığını bugün yapabilir hale gelmektir. Kişisel gelişim nedir? Dün yapamadığını bugün yapabilir hale gelmektir. İşini yarın bugünden daha iyi yapmak için çaba göstermektir. Yarın bugünden daha iyi bir yerde olmaya niyetli olmaktır. Elinden gelenin en iyisinin, bir fazlasın yapmaya çalışmaktır. Her gün yeni bir şey öğrenmek, kendine eklemeler yapmaktır. Kendi en iyi versiyonunu bulmaya çalışmaktır. Başarının insanın kendi ellerinde olduğuna inanmaya cesaret etmektir.

İnsanlık tarihinin başarı bilgi bankasından yararlanın!

Bu dünyada başarılı olmayı denemiş ilk kişi siz değilsiniz, son kişi de siz olmayacaksınız. Sizden önce milyarlarca insan başarılı olmaya çalıştı. Bazıları, başarılı olmayı başarabildi, bazıları başaramadı. Başarılı olmaya çalışan bu insanlar, geliştirdikleri ve kullandıkları yolları bazen anlatarak, bazen yazarak diğer insanlarla paylaştılar. Neyin işe yaradığını da neyin işe yaramadığını da anlattılar. Bunun sonucunda insanlığın bir başarı bilgi bankası oluştu. Tarihten alınacak dersler gibi, bu bilgi bankasından da alınacak çok değerli dersler vardır.


Aklından geçen hayatını şekillendiriyor!

Günde ortalama olarak aklımızdan 60-80 bin arası düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkındaysa, hayatımız da ona göre şekillenir. Unutmayın kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız. Korkuyu çok düşünürseniz korkuyu, başarıyı çok düşünürseniz başarıyı çoğaltırsınız.

Kimin için biraz daha başarılı olmak isterdiniz?

Kendiniz için başarılı olmak istemiyorsanız, başka kimler için başarılı olmak istediğinizi, daha başarılı olsaydınız kimler için neler yapabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Sizin daha başarılı olmanızda daha iyi bir hayat yaşayacak biri mutlaka vardır.

Ä°stemediÄŸin bir hayata daha ne kadar katlanabilirsin?

Başarısızlık katlanmak demektir. Hayatınızı düşünün, ne kadar çok şeye katlanıyorsunuz? Sevmediğiniz halde katlandığınız insanların bir listesini yapmaya ne dersiniz? Sevmediğiniz halde katlandığınız kötü hallerin bir listesini yapmaya ne dersiniz. Başarı insanı ‘katlanmaktan’ korur.

Aklınız tıkandığında kahramanınızı yerinize koyun!


Büyük bir sorunla karşı karşıyaysanız ve aklınıza yeni bir çözüm gelmiyorsa, o sorunu çözebilecek bir kişiyi sizin yerinizde düşünün. o sizin durumunuzda olsaydı ne yapardı? Kendinize bir ‘kanaat önderi’ seçin ve onun zihnini çalıştırın. Mesela kararsız kaldığınız bir durumda ‘Atatürk benim yerimde olsaydı ne yapardı?’ diye akıl yürütebilirsiniz. Atatürk sizin yerinizde olsaydı ne yapardı?

Kendini hayallerine göre biçimlendir!

Amaçlarınız sizden nasıl bir insan olmanızı ister? Nasıl bir karakter sahibi olursanız, başarı şansınız daha yüksek olur? İstediğiniz başarıyı gerçekleştirmeye aday ‘uygun kişi’ nasıl olur? hayallerinizi gerçekleştirmiş bir kişi nasıl konuşurdu? Tavırları nasıl olurdu? Beden dilini nasıl kullanırdı? Başka insanlar üzerinde nasıl bir etki bırakırdı?

İrade gücü ile kendini içten zorlamak!

Eğer başarılı olmayı seçtiyseniz, hayatta en çok irade gücü ile kendinizi içten zorlama yeteneğine ihtiyaç duyacaksınız. Yapmanız gereken ama o anda yapmak istemediğiniz bir iş karşısında kendinizi harekete geçirmenin en iyi yolu irade gücüyle kendini zorlamaktır. İrade gücü, iç disiplin demektir. Yapılması gereken bir işi ertelemeden vaktinde yapacak şekilde kendini zorlamayı beren kişiler güçlü iç ve iş disiplinine sahip, dıştan zorlanmaksızın işlerini yapan insanlardır. Yapmaları gereken bir işi iç disiplin ile yapmayanlara, o iş genellikle dış disiplin ile, yani zorla yaptırılır.

Çalışmak için motivasyon şart mı?

Pek çok kişi bana aynı soruyu sorar: ‘Bir işe başlarken çok motive oluyorum, ama kısa bir süre sonra şevkimi kaybediyor, çalışmayı bırakıyorum, maymun iştahlı oluyorum. Ne yapmalıyım?’ Bu arkadaşların problemi bir işi yapmak için morallerinin yüksek olması gerektiğini, o işi şevkle yapmayı candan istemeleri gerektiğini düşünmeleridir. Bu yanlış bir beklentidir. Nasıl ki, elektrik kesilince jeneratör devreye giriyorsa, motivasyon kesildiğinde iç disiplin devreye girmelidir. Yani, yapman gerekeni yap, yapılması gereken zamanda yap, istesen de istemesen de yap! Önce yap sonra iste!

Başarmak, amaca uygun sonuç almaktır.

Başarmak, amaca uygun sonuç almaktır. Yasal ve ahlaki limitleri aşmadan sonuç almaktır. Hiçbir özür veya gerekçe başarı kadar başarılı değildir. Amaca ulaşmak için aştığınız engellerin sayısı, başarınızın büyüklüğünü belirler. Nereye geldiğinizden daha çok, nereden yola çıktığınız önemlidir. Hayatta büyük işler başarmak için en şanssız durum, ülkenin en zengin adamının çocuğu olarak doğmaktır! İnsanlar engeller yüzünden başarılı olamadıklarını düşünürler oysa asıl yürünen bir yolda engel yoksa o yolun sonunda başarı yoktur.

Bir işi 70 milyon kişiden iyi yapın!

İşinizi daima en iyi şekilde yapın. İşinizi iyi yapmanız maaşınızın karşılığı değil, karakterinizin yansımasıdır. Patronunuz işinizi iyi yaptığınızı ‘görmese’ de iyi yapın, başkaları işinizi iyi yapmanızı görüp sizi ‘övmese’ de iyi yapın. İşini iyi yapmanın en büyük ödülü, işini iyi yaptığını bilmektir. İşinizi iyi yapmakla kalmayın, önceçevrenizde, sonra ilinizde, en sonunda Türkiye çapında ‘o işi en iyi yapan’ olmayı hırs yapın.

Başarıya giderken doğru sorularla düşünün!

Başarılı olmanın her aşamasında, aklın odaklandığı temel soru değişir. Başarı yolunun ilk adımında, kafadaki soru ‘neyi başarmalıyım?’dır. Neyi başarmak istediğine kesin bir şekilde karar vermiş bir kişinin kafası bu defa ‘nasıl başarabilirim?’ sorusuna takılır. Eğer kişi hedefini gerçekleştirmişse, bu defa o kişinin aklındaki ana soru şudur: ‘başarılı kalmak için neler yapmalıyım?’ Başarıya giderken doğru soruyu beynin arama motorlarına kaydetmek, sonra da cevaplar geldikçe onların uygulanabilir olanlarını gündelik hayatta kullanmak çok önemlidir.

Kaynak: NTV EÄŸitimde DoÄŸru Tercih

(Visited 12 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 15.01.2008 tarihinde Erkan tarafından, ÖSYM Sınavları | Çıkmış Sorular - Testler - Rehberlik bölümünde paylaşılmıştır ve 11764 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Okul Hayatında ve Hayat Okulunda Başarı İçin Stratejiler | Sorular ve Cevaplar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDeyimler Sözlüğü [ D ] | DiÅŸinin kovuÄŸuna bile gitmemek Sonraki MakaleOsmanlı'da Ulaşım Ve Saltanat Kayıkları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz