Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

NGC 6188 Ve NGC 6164 | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 28 Şubat 2014


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 03.02.2014 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1745 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


NGC 6188 Ve NGC 6164 | Günün Gökbilim Görüntüsü

Kâinatı Keşfedin! Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.


1 Åžubat 2014

NGC 6188 Ve NGC 6164


Görüntü Katkısı ve Telif Hakkı : Harel Boren ve Tal Faibish

Açıklama : NGC 6188’in sınırları içerisinde, bizden yaklaşık 4000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bu ışıltılı hidrojen gazı bulutları olaÄŸanüstü biçimler içeriyor. Güney yarımküre takımyıldızlarından Sunak (Ara) içerisinde yer alan bu salma bulutsusu, görünür ışık dalga boyunda görülemeyen büyük bir molekül bulutunun kenarında bulunmaktadır. Bu bölgede yalnızca birkaç milyon yıl önce oluÅŸan ve Ara OB1 BirliÄŸi içerisinde gömülü bulunan büyük kütleli genç yıldızlar, yoÄŸun mor ötesi ışınım ve yıldız rüzgarları yoluyla koyu renklere sahip inanılmaz biçimler yontup, bulutsunun ışıltısına enerji saÄŸlamaktır. Yakın tarihli yıldız oluÅŸumunun kendisi ise büyük bir ihtimalle çevreyi süpürüp, molekül gazlarını sıkıştırmış olan büyük kütleli bir önceki kuÅŸak yıldızların rüzgârları ve bu yıldızlarda meydana gelmiÅŸ olan üstnova patlamaları ile tetiklenmiÅŸtir. Bu uzay tuvalinde NGC 6188 ile birlikte yer alan ve ender rastlanan bir salma bulutsusu olan NGC 6164 de bölgede bulunan büyük kütleli O türü yıldızlardan biri tarafından meydana getirilmiÅŸtir. DiÄŸer pek çok gezegenimsi bulutsuya benzer bir görünüme sahip olan NGC 6164’ün gazdan meydana gelmiÅŸ simetrik kefeni ve soluk halesi, saÄŸ alt tarafta yer alan merkez yıldızı sarıp sarmalamış durumda. Yukarıdaki fotoÄŸrafın olaÄŸanüstü geniÅŸlikteki görüş alanı, 3 derecenin üzerinde (altı dolunay geniÅŸliÄŸinde) bir alanı kapsamaktadır. Bu geniÅŸlik, NGC 6188’in tahmini uzaklığında 200 ışıkyılının üzerinde bir mesafeye karşılık gelir. Bu arada, doÄŸal bir görünüme sahip bu birleÅŸik görüntü içerisine dahil edilen dar bant veriler ise hidrojen ve kükürt atomlarından gelen koyu kırmızı renkli salım ile oksijen atomlarından gelen yeÅŸilimsi mavi ışığı da resme dahil etmiÅŸ durumda.

Anahtar Sözcükler : Salma Bulutsusu, Gezegenimsi Bulutsu, Bulutsu

Yarınki Görüntü : Anıtsal GGG

Çeviri ve Düzenleme

Murat Tunçay – Tahir ÅžiÅŸman
Hazırlayanlar: Robert Nemiroff (MTU) ve Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Özel haklar uygulanır.
Gizlilik İlkeleri ve Önemli Uyarılar
NASA / Goddard Uzay Uçuşları Merkezi (GSFC)
Gök Fiziği Bölümü (ASD) ve
Michigan Teknoloji Ãœniversitesi’nin bir hizmetidir.


(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 03.02.2014 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1745 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 27 adet mesaj daha bulunmaktadır.

NGC 6188 Ve NGC 6164 | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 28 Şubat 2014 orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleHamilelikte Yumurtalık Kistleri | Yumurtalık Kisti Riskleri - Yumurtalık Kisti Tedavisi Sonraki MakaleTürk Kültüründe At Arabası (At Arabalarının Dili) / Yard. Doç. Dr. Åžayan ULUSAN ÅžAHÄ°N

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz