Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Namaz Nasıl Kılınır? | Namazın Kılınışı – Namaz Kılınırken Okunan Sureler – Resimli 5 Vakit Namaz Kılınışı Anlatım – Cuma Namazı – Bayram Namazı – Cen..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 16.09.2010 tarihinde Hale tarafından, Dinimiz İslam | İslam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 2024 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Namaz Nedir? Namaz Nasıl Kılınır?

Namaz, İslamın şartları’ndan biri olarak kabul edilen ibadetlerden biridir. Kur’an’da günün belli vakitlerinde abdestle birlikte duaya kalkılması ifadesi bulunur. Kur’an’a göre namaz Allah’ı anarak teslimiyetin gösterildiği bir arınma biçimi ve Hz. İbrahim’e öğretilen bir ibadet şeklidir.


Namaz dört kısma ayrılır.

1. Farz-ı ayn olan namazlar. Beş vakit namaz ve cuma namazı gibi. Bunların her yükümlü için bizzat yerine getirilmesi gerekir.


2. Farz-ı kifâye olan namaz. Cenâze namazı gibi. Bu, topluluk tarafından yapılması istenilen bir emirdir. Topluluktan bir kısmı bunu yerine getirince, diğerlerinden sorumluluk kalkar. Eğer bunu hiç kimse yerine getirmezse hepsi günahkâr olur.

3. Vacib olan namazlar. Vitir namazı, bayram namazları gibi. Sübut yönünden kesin, fakat delâlet bakımından zannî olan delile dayalı emirler vâcib hükmündedir. Bu, Hanefilerin benimsediği bir prensiptir.

4. Nâfile namazlar. Farz ve vacipten fazla olarak kılınan namazlara nâfile denir. Sünnetler de nâfile içine girer. Her sünnet nâfiledir, fakat her nafile sünnet değildir. Peygamberimizin kıldığı nâfile namazlar sünnettir.

Namaz Vakitleri

Namaz vakitleri, güneşin durumuna göre değişir. Eğer gün uzun olur ve güneş geç batarsa, namaz vakti güneşin durumuna bağlı olduğundan geç okunur. Başka bir değişle, yılın her zamanı aynı vakitte namaz vakti olmaz. Örneğin yazın ikindi namazı vakti ile kışın ikindi namazı vakti “aynı saat biriminde” olmaz. Her bölgede, her ülkede namaz vakti değişik olduğundan hepsini söyleyebilmemiz mümkün değil. Birde hergün namaz vakitleri güneşe göre değişmektedir. Bu yüzden, evinizdeki takvimlerden kendi yaşadığınız ülke/il’e göre namaz vaktinizi bilmelisiniz. Elinizin altında takvim bulunmasız çok faydalıdır.

Namaz Vakitleri


I. Sabah, II. Öğle, III. İkindi, IV. Akşam, V. Yatsı

Sabah namazı vakti

İmsak vaktinden (30dk gibi) bir süre sonra, fecrin doğuşuyla (beyazlığın ortaya çıkmasıyla) başlayıp güneşin doğuşuna kadar olan vakittir.

Bilgilendirme : Güneş doğarken namaz kılınmaz. Sabahın kerahat vakti çıktıntan sonra (güneş doğup 45dk geçtikten sonra) öğlen vaktinin kerahatine kadar (öğle namazı vaktinden 30dk (veya yaklaşık 45dk) öncesine kadar, yani kuşluk vaktinde) sabah namazı (sünnetiyle beraber) kaza olarak kılınır.

Öğle namazı vakti

Güneş tam tepe noktasını az miktar batıya doğru yönelmesi sırasında öğle namazı vakti başlayıp İkindi vaktine kadar süren zamandır.

İkindi namazı vakti

Dik bir cismin gölgesi, kendi boyunun iki katına ulaşınca ikindi vakti başlar ve akşam namazı vaktine 45dk. kalana dek sürer. Güneş batarken namaz kılınmaz. Eğer o günün ikindi namazını kaçırdıysanız ve güneş batmak üzere ise, sadece o günün ikindi namazının farzını kılabilirsiniz.

Akşam namazı vakti

Güneş battıktan hemen sonra başlar ve yatsı namazı vaktine kadar devam eder.

Yatsı namazı vakti

Güneş battıktan sonra hava hafif beyazlık içinde olur. Bu beyazlık tamamen kaybolunca yatsı namazı vakti başlar ve sabah namazı vaktine kadar devam eder.

Vitir namazı vakti

Vitir namazı vakti yatsı namazı vaktidir. Ancak vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınır.

Cuma namazı vakti

Öğle namazı vaktidir. Her Cuma günü, müslümanların bayramıdır. Bu yüzden müslümanlar bugünde toplanarak cemaat ile birlikte namaz kılar.

Kuşluk vakti

Güneş doğup sabah kerâheti çıktıktan (güneş doğduktan yaklaşık iki saat) sonra başlar, öğle kerâheti ile sona erer. Yani sabah ile öğle kerâhetinin arasındaki vakittir. Bu vakitte Duha (Kuşluk) Namazı kılmak menduptur.

Bayram namazı vakti

Kuşluk namazı vaktidir.

Seher vakti

Gecenin son altıda bir vaktidir. Bu vakit şöyle hesaplanır. Akşam namazı vakti (güneş battıktan sonra) ile imsak vakti arasındaki saat farkı 6 ya bölünür. Bu sonuç imsak vaktinden çıkarıldığında seher vakti başlamış olur. imsak vakti girince seher vakti çıkmış olur.

Örnek : akşam 17:30 – imsak 05:30 akşam vakti ile imsak vakti arası (örneğe göre) 12 saat olduğuna göre 12/6=2 (geceyi 6 ya böldük 2 saat belirdi). Bu 2 saati imsak vaktinden çıkaralım 05:30 – 02:00 = 03:30 (yani saat 03:30 seher vakti başladı) bitişi ise (05:30 imsak vakti).

Sonuç olarak : 03:30 – 05:30 arası (örneğe göre) seher vaktidir.

Terâvih namazı vakti

Yatsı namazı vaktidir. Yatsı namazından sonra “Terâvih” namazı, sonrasında da “Vitri Vacib” namazı kılınır.

Kerâhet Vakitleri

1. Sabah Kerâheti : Güneş doğarken başlar, 45 dak. sonra sona erer.

2. Öğle Kerâheti : Güneş tepedeyken: Öğle namazı vaktinden 30 dak. (veya yaklaşık 45 dak.) önce başlar, öğle ezanı okununca sona erer.

3. Akşam Kerâheti : Güneş batarken, yani akşam namazından 45 dak. önce başlar, akşam ezanı okununca sona erer.

Kısaca güneş doğarken, tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz. Kılınması tahrîmen (harama yakın) mekruhtur.

Kerâhet vaktinde kılınan farz namaz sahih değildir. Nâfileler sahih olsa da, usûlen mekruh olur.

Bu üç vakitte başlanan nâfileleri bozmalı, ancak başka bir zamanda kazâ etmelidir.

(Akşam kerâhat vaktinde ikindi namazının farzı hariç) bir farz namaz kılınsa dahi sahih (doğru) olmaz. Bu yüzden kerâhat vaktinde kılınan farz namazın, kerâhat vakti çıktıktan sonra o namazın tekrar kılınması daha doğru olur.

Tilavet secdesi vaciptir ve kerahat vakti kılınmaz. Kılınsa dahi sahih değildir. Kısacası kerâhat vakti hiçbir şekilde namaz ve secde yapılmaz. Yalnızca (o günün ikindi namazının farzına) izin vardır.

Namazın Farzları

Namazın farzları onkidir. Bunların altısı içinde, altısı dışındadır. Dışındaki farzlara şart denir. Namazın içindeki farzlara rükün denir.

Namazın dışındaki farzlar

1- Hadesten taharet: Abdestsiz olanın abdest alması, cünüp veya hayızlı ve nifaslı olanın gusletmesidir.

2- Necasetten taharet: Namaz kılanın, vücudunu, elbisesini ve namaz kılacağı yeri, necasetten yani dinimizde pis sayılan şeylerden temizlemesidir. Necaset iki kısımdır

3- Setr-i avret: Avret yerini örtmek demektir. Namaz kılarken açması veya her zaman başkasına göstermesi ve başkasının da bakması haram olan yerlerine (Avret mahalli) denir. Erkeğin avret yeri, göbeğinden dizi altına kadardır. Kadınların ise, yüz ve ellerinden başka her yeri avrettir.

4- İstikbal-i kıble: Namaz kılarken kıbleye dönmektir.

5- Vakit: Namazı, vaktinde kılmaktır.

6- Niyet: Namaza dururken kalb ile niyet etmektir. Yalnız ağız ile söylemeye niyet denmez. Namaza niyet etmek demek, ismini, vaktini, kıbleyi, cemaatle kılınıyorsa imama uymayı, kalbden geçirmek demektir. Niyet, başlama tekbiri söylenirken yapılır.

Namazda önemli pozisyonlar.

Namazın içindeki farzlar

1- İftitah tekbiri: Namaza başlarken “Allahü ekber” demektir. Başka kelime söylemekle, tekbir alınmış olmaz.
2- Kıyam: Namazda ayakta durmaktır. Ayakta duramayan hasta, oturur. Oturarak kılamayan yatarak ima ile kılar.
3- Kıraat: Namazda, Kur’an-ı kerimden sure veya âyet okumaktır.
4- Rüku: Ayakta okuma bittikten sonra, eğilip elleri dize koymaktır.
5- Secde: Rükudan sonra yere kapanmaktır.
6- Kâde-i âhıre (son oturuş): Son rekatta Ettehıyyatüyü okuyacak kadar oturmaktır

Namazın Rekâtları

• Sabah namazının iki rek’at sünneti, iki rek’at da farzı vardır.
• Öğle namazının dört rek’at ilk sünneti, dört rek’at farzı, iki rek’at da son sünneti vardır.
• İkindi namazının dört rek’at sünneti, dört rek’at da farz vardır.
• Akşam namazının üç rek’at farzı, iki rek’at da sünneti vardır.
• Yatsı namazının dört rekat ilk sünneti, dört rekat farzı, iki rekat da son sünneti.
• Vitir namazı üç rekattır.
• Bayram namazları ise ikişer rekattan ibarettir.
• Teravih namazı yirmi rekattır.
• Diğer nafile namazlar da en az ikişer rekat olur

Namaz Nasıl Kılınır?

Namazın Kılınışı -Resimli Anlatım

Sabah Namazı

Sabah Namazının Sünneti (2 Rekat)

“Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya”

1. Rekat

2.Rekat

Sabah Namazının Farzı (2 Rekat)

“Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya”

1. Rekat

2.Rekat

(Visited 99 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 16.09.2010 tarihinde Hale tarafından, Dinimiz İslam | İslam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 2024 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Namaz Nasıl Kılınır? | Namazın Kılınışı – Namaz Kılınırken Okunan Sureler - Resimli 5 Vakit Namaz Kılınışı Anlatım – Cuma Namazı – Bayram Namazı - Cenaze Namazı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBonzai Nedir? | Bonzai Zararları Ve Yan Etkileri - Asrın Tehlikesi – Bonzai Nasıl Kafa Yapar Ve Neden Öldürür ? Sonraki MakaleKürk Mantolu Madonna | Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna Kitap Özeti

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz