Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Mide Hastalıkları] Helicobacter pylori


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.03.2008 tarihinde Sema tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 5639 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Mide Hastalıkları – Helicobacter pylori


Helicobacter pylori;( Helikobakter Pilori- Hp ) Helicobacteraceae familyasına ait, insanlarda midenin iç yüzeyinde kronik inflomasyona neden olan bakteridir.

Helikobakter pilori (Hp); spiral yapısında, mikroaerofilik gram (-) bir bakteridir. Mide mukozasının iç kısmında mukus tabakasının içerisine yerleşir ve ürettiği üreaz enzimi yardımıyla üre’den oluşturduğu bazik bir ürün olan NH3 (amonyum) sayesinde mide asitinden kendini korur. Asit ortama dayanaksız, çok narin bir bakteridir. Duodenal ülserlerin %90’nından fazlasında ve mide ülserlerinin yaklaşık %80’inin nedenidir.


Bakterinin keşfedilme tarihi olan 1982’den önce sigara, alkol, kafein, asit, baharatlı yiyecekler ve stres ülserin temel nedenleri olarak kabul ediliyordu. Hastaların çoğuna uygulanan tedaviler semptomları azaltmakla birlikte, etken olan enfeksiyon ortadan kaldırılmadığından kalıcı bir çözüm oluşturmaktan uzaktı. Artık ülserlerin büyük bir kısmına HP’nin neden olduğunu biliyoruz. Uygun antibiyotik kullanımı ile hastaların çoğunda enfeksiyon başarıyla ortadan kaldırılmakta ve ülserin yeniden oluşma olasılığı çok azalmaktadır.

Çubuk şeklindedir. Oksijenli solunum yapar ancak yaşayabilmesi için atmosferdeki oksijen oranı çok fazladır. Daha düşük oranda oksijen bulunan ortamlarda üreyebilirler bu nedenle bu bakterilere mikroaerofilik (%1’den az oksijenli ortamda yaşayabilen) bakteri denir. Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine ve mide kanserine neden olabilir. Mide ve oniki parmak bağırsağı yüzeyine yerleşir ve yara yapar. Sosyo-ekonomik ve hijyenik durumu iyi olmayan bölgelerde yaşayan insanların midesinde bulunma ihtimali %80’e kadar çıkabilir. Gelişmiş toplumlarda yaklaşık %10 seviyesindedir. Yüksek dozda ve kombine olarak bazı antibiyotiklerin kullanılmasıyla tedavisi mümkündür. Marshall ve Warren adlı iki bilim adamı Avustralya’nın Perth şehrinde 14 Nisan 1982 tarihinde, yüzyılın en önemlikeşiflerinden biri olarak kabul edilen Helicobacter pylori’yi kültürde izole etmişlerdir. Bu başarıları onlara 2005 yılında Nobel Tıp ödülünü kazandırmıştır. Çoğu tarihi buluş gibi bu buluş da tesadüfi bir olay sonucu gerçekleşmiştir. Mide biyopsi kültür vasatlarının Paskalya bayramı tatili nedeniyle her zamanki bekleme süresi olarak belirledikleri 3 gün aşılmış, birkaç gün daha fazla vasatlar etüvde kalması sonucu çok nazlı ve güç üreyen bu bakteri izole edilebilmiştir.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı 1994 yılında bakteriyi mide kanseri açısından birinci sınıf kanserojen olarak ilan etmiştir. İnfeksiyon gelişiminde risk faktörleri arasında düşük sosyo-ekonomik koşullar, kalabalık aile ortamı, sanitasyon yetersizliği, Anne ve babanın bu bakteri ile infekte olması, yeterli dezenfeksiyon işlemi uygulanmadan endoskopların diğer hastalarda da kullanılması sayılabilir. Bulaşta fekal-oral yolun yanısıra oral-oral yol da suçlanmaktadır.

Bakteri dünya nüfusunun yaklaşık %50’sinden fazlasını etkilemektedir ve tüm dünyada ülserlerin en yaygın nedenidir. H.pylori infeksiyonu olan altı hastadan birisinde duodenum ya da mide ülseri gelişmektedir. Bakterinin bulaştığı bireyler, bakteriyi yok etmek için ilaçlar verilmedikçe, genellikle infeksiyonu yaşam boyunca taşırlar.

Günümüzde, Hp antibiyotikler ile proton pompası inhibitörleri gibi mide asidini baskılayan ilaçların bir kombinasyonu kullanılarak başarıyla yok edilebilmektedirler.

Mide çeperinin direncini azaltarak mide asitlerinden etkilenmesini sağlayan bakteri ayrıca mide kanserine de yol açmaktadır. Midenin ph’ında bile yaşayabilen bir bakteri olduğundan tedavi için güçlü antibiyotikler kullanılmalıdır.

Dünya nüfusunun üçte biri ile yarısı arasında bir kesim Hp bakterisini taşımaktadır. Son yıllara kadar gözden kaçırılan bu bakteri, hemen hemen tüm gastrit ve ülser ile bazı mide kanseri vakalarının ardında yatan neden olarak açıklanmaktadır. Uzun yıllar çektikleri mide rahatsızlığının Hp’den kaynaklandığından habersiz sayısız kişi pek de yararını görmedikleri anti-asit ilaçları kullanmaktalardı.


Ülser uygun antibiyotik tedavisiyle çoğunlukla bir haftada ortadan kaldırılabilmekte iken, yapılan bir araştırma ABD’de ülser tedavisi için yazılan reçetelerin sadece %3’ünün antibiyotik içerdiğini ortaya koymuştur.

Hp sebeb olduğu kronik mukozal inflamasyon ile uzun dönemde başka faktörlerle beraber mukozanın değişimine katkıda bulunarak mide kanseri gelişmesinde rolü olabilir. Ayrıca son zamanlarda gastroenteroloji dışında şeker hastalığı,koroner damar hatalığı,baş ağrısı,reynaud fenomeni ve safra taşı gibi durumlarda rolü olabileceğine ait yayınlar vardır. Kesin korunma, geliştirilecek aşı ve aşı uygulaması ile olacaktır.


Moleküler yapısı.

Mide kanseri ve Hp

Mide kanseri, tüm dünyadaki kanserler arasında ikinci sırayı işgal etmekte ve her yıl yaklaşık 650.000 kişinin ölümünden sorumlu olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar Hp’nin mide kanserine yakalanma riskini arttırdığını ortaya koymaktadır. Hp’nin kronik enfeksiyonunun midede kalıcı, hatta ömür boyu süren kronik gastrite, bunun da zamanla çok odaklı “atrofik gastrit” denen özel bir gastrit türüne dönüştüğünü, süregelen bu yangı ve tahrişin de zamanla kansere yol açabileceği söylenilmektedir. 15 yıllık bir süreçte kronik gastrit vakalarının en az yüzde 10’unda kansere ilerleme görülebileceği bilinmektedir.


İmmünohistokimyasal yapısı


H. pylori kolonisi

Hp Tanısı

Helikobakter piloriyi tespit edecek birçok test bulunmaktadır:
-Bakterinin antikorlarının varlığını kanıtlamak için kan testi
-Mideden doku parçası alarak hızlı üreaz testi ya da patolojik inceleme
-Kültürde bakteriyi üreterek helikobacter pilori’yi tespit etmek
-Üre-Nefes testi
-Dışkıda helikobakter antijen testidir


EM’da çekilmiş H. pylori

Kaynak: Vikipedi

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.03.2008 tarihinde Sema tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 5639 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Mide Hastalıkları] Helicobacter pylori orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleGöktürk Sikkeleri Üzerindeki Ay Yıldız Sembolü | Konu Hakkında Detaylı Araştırmalar, Bilimsel Yazılar Sonraki MakaleHastane Enfeksiyonu - Enfeksiyonları Nedir? | Hastanede Ortaya Çıkan Enfeksiyonlar - Hastane Enfeksiyonları ve Korunma Yöntemleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz