Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Mekke’nin Fethi | 11 Ocak 630’da Müslümanların, KureyÅŸli Müşriklerin Elindeki Mekke’yi Fethi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 13.03.2011 tarihinde Hale tarafından, Dinimiz Ä°slam | Ä°slam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 1375 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Mekke’nin Fethi

Hz. Muhammed’in Yaptığı Savaşlar


Mekke’nin Fethi, 11 Ocak 630’da Müslümanların, KureyÅŸli Müşriklerin elindeki Mekke’yi fethi.

Hz. Muhammed ve ashabını Mekke’ye ilerlerken gösteren bir betimleme. Kanatlı betimlenen varlıklar Ä°slam’daki Dört Büyük Melek olan Cebrail, Azrail, Mikâil ve Ä°srafil’dir. Kur’an’da yasak edilmemesine raÄŸmen, Ä°slam’da meleklerin betimlenmesi pek hoÅŸ karşılanmaz ve sıklıkla rastlanmaz. Siyer-i Nebi; 1595.


Nedenleri

Bir süre önce Müslümanlarla Mekkeli Müşrikler arasında Hudeybiye Antlaşması yapılmıştı. Mekkeli Müşriklerin müttefiki olan Beni Bekir kabilesi bu antlaşmaya aykırı biçimde, Müslümanların himayesindeki Huzaa kabilesine saldırdı.

Hz. Muhammed sallallahu aleyhi vesellem Mekke’ye haber göndererek, öldürülenlerin kan bedellerinin ödenmesini veya Beni Bekir kabilesiyle olan ittifakın sonlandırılmasını, aksi halde Hudeybiye AntlaÅŸması‘nın bozulmuÅŸ sayılacağını ve savaÅŸa mecbur kalacaklarını bildirdi. Mekkeliler, teklifleri reddettiler ve harbe hazırlanacaklarını bildirdiler.

Mekkeliler daha sonra fikir deÄŸiÅŸtirip Ebu Süfyan’ı Müslümanları bir barışa ikna etmesi için Medine’ye gönderdiler. Ancak görüşmelerden hiçbir netice alınamadı…

Fetih

11 Ocak 630 sabahı İslam Ordusu savaş pozisyonu aldı. Hz. Muhammed sallallahu aleyhi vesellem orduyu 4 kola ayırdı ve orduya şu emri verdi:

“Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz.”


Hz. Muhammed sallallahu aleyhi vesellem , hareket emri verdi ve Fetih Suresi’ni okuyarak Mekke’ye girdi. 3 kol herhangi bir direniÅŸle karşılaÅŸmazken Halid bin Velid’in komutasındaki 4. kol, Ä°krime bin Ebu Cehil önderliÄŸinindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttü.

Hz. Muhammed sallallahu aleyhi vesellem , Mekke’ye girer girmez genel af ilan edildiÄŸini bildirdi ve Ebu Süfyan’a bildirdiÄŸi ÅŸekilde, kimseye dokunulmayacağını ilan etti. Ardından içerisinde 360 put bulunan Kabe’ye yöneldi. Ä°sra Suresi’nin 81. ayetini okuyarak putları birer birer devirdi. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlarla Kabe’yi tavaf etti.

Fetih Sonrası

Fetih sonrasında Hz. Muhammed sallallahu aleyhi vesellem Kabe’de ilk hutbesini verdi. Mekkelilerin şüphelerini de gidermek adına hutbesinde ÅŸu sözlere de yer verdi:

Benim halimle sizin haliniz, Yusuf’un kardeÅŸlerine dediÄŸinin tıpkısı olacaktır. Yusuf’un kardeÅŸlerine dediÄŸi gibi ben de diyorum:

“Size bugün hiçbir baÅŸa kakma ve ayıplama yok. Allah, sizi bağışlasın. O, merhamet edenlerin en merhamaetlisidir(Yusuf Suresi 92).” Gidiniz; sizler serbestsiniz.

Aynı gün öğleden sonra Safa Tepesi’nde tüm Mekkeliler Hz. Muhammed sallallahu aleyhi vesellem ‘e biad ederek Ä°slamı kabul ettiler.

Kaynaklar

1. ^ İbn-i, Hişam (1971). es-Siretun Nebeviyye(Sîre). c. 4 s.32.
2. ^ SURUÇ, Salih (2005). Peygamberimizin Hayatı. İstanbul: Nesil Yayınları. ISBN 975-408-019-4 c. 2 s.470.
3. ^ SURUÇ, Salih. a.g.e. c. 2 s.469,470,471.
4. ^ Sahih-i Buhari, Mekke’nin Fethi Gazası URL eriÅŸim tarihi:04 AÄŸustos 2008
5. ^ Hamidullah, Muhammad. a.g.e. YeniÅŸafak. s. 88.
6. ^ Ä°bn-i, Sa’d (1960). et-Tabakâtü’l-Kübrâ(Tabakat). c. 2 s.142.
7. ^ Ä°bnü’l, Esir. Ãœsdül-Gâbe fi Marifeti’s-Sahabe. c. 2 s. 254.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 13.03.2011 tarihinde Hale tarafından, Dinimiz Ä°slam | Ä°slam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 1375 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Mekke\'nin Fethi | 11 Ocak 630\'da Müslümanların, Kureyşli Müşriklerin Elindeki Mekke\'yi Fethi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleYSK - Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu BaÅŸkanlığı | Yüksek Seçim Kurumu Tarihçesi - Yüksek Seçim Kurulunun Görev Ve Yetkileri - TeÅŸkilat Yapısı.. Sonraki MakaleTürk Silahlı Kuvvetleri Madalyaları | Madalyaların Anlamları - VeriliÅŸ Nedenleri - Kimlere VerileceÄŸi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz