Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Matematik] Gauss Yasası | Gauss Yasasının Ä°ntegral Åžekli – Gauss Yasasının Diferansiyel Åžekli


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 23.02.2010 tarihinde Hale tarafından, Matematik ve Geometri Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2290 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Gauss Yasası

Gauss yasası, başlıca fizik (doğabilim) ve matematiksel çözümleme alanlarında kullanılır.


Elektrik bağlamında, bu yasa kapalı bir yüzeyin dışına akan elektriksel akı ile, yüzey içerisinde kalan elektriksel yük arasındaki bağıntıyı tanımlar. Elektrik ile sınırlı kalmayıp ters kare kök yasasının etkin olduğu her duruma uygulanabilir. Örneğin, yerçekimsel güçler söz konusu oldu mu, benzer biçimde yüzey içerindeki kütle ile dışa akan yerçekimsel akı arasındaki bağıntıyı tanımlar. Elektromıknatıslık kuramının tabanını oluşturan dört denklemden biridir.

GAUSS YASASI: Kısa mantığı her hangi bir kapalı yüzeyden geçen elektrik akısı, yüzeyin sarmaladığı ‘a bölümüdür. Gauss kanununun uygulanabilmesi için yük etrafında uygun kapalı yüzeyler seçilmelidir. ÖrneÄŸin A alanlı bir V hacmi için Gauss yasası;

ÅŸeklindedir.


ΦE,A a alanından geçen elektrik akısıdır. Yüksek siemtrili bölgelerde elektrik alan hesabı Gauss yüzeyi çizilerek yapılabilir. Yani problem sınırlanarak daha kolay bir biçimde çözülür. Örneğin küresel bir kabuk için Gauss yüzeyi çizilir veya sonsuz büyüklükte bir yük düzlemi (yüzeyde σ yük yoğunluğu olan büyük iki boyutlu düzlem) için Gauss tableti çizilerek simetriye göre alan denklemi ifade edilir. Bu yöntemle karma sistemlerde elektrik alan hesabı daha kolaydır.

Gauss Yasasının İntegral Şekli

Φ akısı yüzey integrali ile ifade edilir. A yüzeyi üzerinden integral alındığında elektrik akısı yazılabilir:

Gauss yasası;

şeklinde olmalıdır. Bu yazım, Gauss yasasının integral şekli olarak bilinir. Örneğin küresel kabuk probleminde çizilen Gauss yüzeyinin sınırları ile integral alınırsa integral biçimli Gauss yasasından elektrik alan yazılabilir. Simetriden dolayı elektrik alan yarıçap vektörü doğrultusundadır.


Gauss Yasasının Diferansiyel Şekli

Diferansiyel formda Gauss yasası;

şeklindedir. Bu yazım diverjans teoremi yardımıyla ifade edilmiştir.

Ä°spat:

Gauss yasasının integral şekli yük yoğunluğu cinsinden de yazılabilir. Q toplam yükü yerine yük yoğunluğu yazılabilir.

Diverjans teoremi;

şeklinde olduğunu söyler.

Alan integrali yük yoğunluğu cinsinden yazılırsa;

bulunur.

Böylece diferansiyel şeklindeki Gauss yasası elde edilir:

Karmaşık – Kompleks Analiz Nedir?, Euler ÖzdeÅŸliÄŸi | Euler Denklemi ve En Küçük Kareler Yöntemi konuları için lütfen aÅŸağıdaki linkleri tıklayınız.

Karmaşık – Kompleks Analiz Nedir?

Euler Özdeşliği | Euler Denklemi

En Küçük Kareler Yöntemi

(Visited 29 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 23.02.2010 tarihinde Hale tarafından, Matematik ve Geometri Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2290 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Matematik] Gauss Yasası | Gauss Yasasının İntegral Şekli - Gauss Yasasının Diferansiyel Şekli orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKutup Yıldızı - Polaris | Küçük Ayı Takımyıldızının En Parlak Yıldızı Sonraki MakaleAtatürk'ün Kehanetleri | Gazeteci Ali Bektan

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz