Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Londra Konferansı – 17 Ocak 1921 | İtilaf Devletlerinin, Sevr Antlaşması’nı Değiştirmek İçin Antlaşmayı Kabul Etmeyen T.B.M.M’i Tanı..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 25.02.2013 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 252 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Londra Konferansı – 17 Ocak 1921

T.B.M.M, Sevr AntlaÅŸması’nı kabul etmemiÅŸ, Ä°tilaf Devletleri’ni yurttan çıkarmak için harekete geçmiÅŸti.


21 Åžubat – 12 Mart 1921’de II. Londra Konferansına katılan TBMM Heyeti Fransız delegelerle. Soldan saÄŸa oturanlar, Bekir Sami (Kunduh), Fransız delege, Zekai (Apaydın) Bey, solda ayakta Hüsrev (Gerede) Bey.

TBMM, Milli Mücadele sırasında Güneyde Fransızlara karşı baÅŸarılı olmuÅŸ, Türk Sovyet görüşmelerini baÅŸlatmış, Yunan ilerleyiÅŸini durdurmuÅŸtu. I. Ä°nönü Zaferi de kazanılınca Ä°tilaf Devletleri, Sevr AntlaÅŸmasında bazı deÄŸiÅŸiklikler yapmak üzere Yunanistan ve Türkiye’nin de katıldığı bir konferansın 23 Åžubat 1921’de Londra’da yapılmasına karar verdiler.


1921 Sevr Antlaşmasına Göre Osmanlı İmparatorluğunun Parçalanması

Fakat TBMM’ni tanımadıkları için, konferansa yalnızca Osmanlı Hükümetini davet ettiler. Mustafa Kemal’in de konferansa delege olarak katılabileceÄŸini ya da bir temsilci yollayabileceÄŸini Osmanlı Hükümeti’ne bildirdiler. Osmanlı Hükümeti de itilaf devletlerinin bu önerisini TBMM BaÅŸkanı Mustaf Kemal PaÅŸa’ya iletti. Ancak TBMM bu teklifi kabul etmedi ve çaÄŸrılmadığı bir konferansa, katılamayacağını bildirdi. Bunun üzerine Ä°tilaf Devletleri, Ä°talya’nın aracılığı ile TBMM’ni resmen Londra Konferansı’na çağırdı. Konferans 23 Åžubat’ta Londra’da açıldı. Ä°tilaf Devletleri, Sevr AntlaÅŸması’nda küçük deÄŸiÅŸiklikler yapmak istediler. Türk delegeler buna ÅŸiddetle karşı çıktılar.

Sevr Antlaşması’nın değiştirilmesi için Londra’da toplanan konferans, bir anlaşmaya varamadan dağıldı. (23 Şubat 1921)

Sadrazam Tevfik PaÅŸa, söz sırası kendisine gelince, “Ben sözü Türk Milletinin gerçek temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸdelegesine bırakıyorum” diyerek konuÅŸma yetkisini Bekir Sami Bey (Kunduh)’e bıraktı. Bunun üzerine, Ä°tilaf devletleri her türlü görüşmeyi TBMM heyetiyle yaptı. TBMM delegeleri, Misak-ı Milli’ye dayanarak Sevr AntlaÅŸması’nı hiçbir ÅŸekilde kabul etmediklerini dile getirdiler. Åžiddetli tartışmalardan sonra konferans sonuç alınamadan dağıldı. Bekir Sami Bey konferansın dağılmasından sonra savaÅŸ esirlerinin karşılıklı geri verilmesi ile ilgili olarak, 11 Martta Fransızlarla, 12 Martta Ä°talyanlarla ve 16 Martta Ä°ngilizlerle, ayrı ayrı antlaÅŸmalar imzaladı. TBMM tarafından onaylanmayan bu antlaÅŸmalar hiçbir zaman yürürlüğe girmedi. Konferans, sonuç alınamamasına raÄŸmen, Ä°tilaf Devletleri’nin TBMM’ni tanımaları açısından diplomatik bir baÅŸarıydı.

Bakınız, Sevr Barış AntlaÅŸması – 10 AÄŸustos 1920 | Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun Parçalanması Türk Milleti’nin Yasama Hakkından Mahrum Bırakılması


Kaynak

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 25.02.2013 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 252 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 21 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Londra Konferansı – 17 Ocak 1921 | İtilaf Devletlerinin, Sevr Antlaşması’nı Değiştirmek İçin Antlaşmayı Kabul Etmeyen T.B.M.M’i Tanımayarak Osmanlı Hükümeti İle Yapmaya Çalıştığı Konferans orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale2012 Temmuz Ayı Kitapları | Womenist.net Seçti - Benim Çılgın Ailem – Ömer Seyfettin Klasikleri - Åžemspare - Erkek Dedikodusu 2 - Bu Gece Hi.. Sonraki MakaleMudanya Konferansı - Mudanya AteÅŸkes AntlaÅŸması - 3-11 Ekim 1922 | Türkiye - Yunanistan Arasında Silahlı Çatışmaya Son Verilmesi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz