Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Lâle Devri (1718-1730) | Osmanlı tarihinde batılaşma yönünde ilk adımların atıldığı Lale Devri adını dönemin yaşam biçimini simgeleye..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 28.10.2008 tarihinde Sema tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 2994 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Lâle Devri
(1718-1730)


Lâle Devri, Osmanlı Devleti’nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça AntlaÅŸması ile baÅŸlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil Ä°syanı ile sona eren dönemdir. Bu dönemin padiÅŸahı III. Ahmet, sadrazamı NevÅŸehirli Damat Ä°brahim PaÅŸa’dır. Zevk ve sefâ devri olarak bilinir. Adını, o dönemde Ä°stanbul’da yetiÅŸtirilen ve zamanla ünü dünyaya yayılan lale çiçeklerinden alır.

Osmanlı Devleti ilk defa bu devirde batıdan bazı yenilikleri almaya başladı.

Nedim, Lâle Devri’nin günlük hayatını ve Ä°stanbul’un tasvirini aÅŸağıdaki unutulmaz mısralarla yapmıştır:

Bu sehri İstanbul kî, bî misl ü behâdir;


Bir sengine yekpare Acem mülki fedadir.

Bazari hüner madeni ilm ü ulemadir.


“Lâle Devri’nde Ä°stanbul” isimli tablo

Ä°nce ve hassas bir ruha sahip olan Sultan III. Ahmet, sadrazam Damat Ä°brahim PaÅŸa ile uyum içerisinde çalışmış, bu sırada yaÅŸanan Lâle Devri’nde sanata, edebiyata ve toplumsal hayata özgün bir anlayış getirilmiÅŸti. Sultan III. Ahmet, Topkapı Sarayı ile Yeni Câmii’de birer kütüphane, Ayasofya’da Bâb-ı Humâyun’un karşısında Türk sanat ÅŸaheserlerinden sayılan Sultan Üçüncü Ahmet ÇeÅŸmesi ve Ä°stanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla da Deryayi Sim adlı bir su bendi inÅŸa ettirmiÅŸtir.

Bunlardan baÅŸka Ãœsküdar Yeni Vâlide Câmii, Çorlulu Ali PaÅŸa Medresesi, Damat Ä°brahim PaÅŸa Camii ve Külliyesi, Ä°stanbul’da Yeni Postane arkasında Daarül Hadis ve Sebil, Ortaköy Camii önündeki çeÅŸme, Ãœsküdar Åžemsi PaÅŸa’da Hüsrev AÄŸa Camii önündeki çeÅŸme ve Çubuklu Camii yanındaki Mesire ÇeÅŸmesi gibi eserler yine bu dönemde yapılmıştır.

Dönemin belki de en gözde eseri olan Sâdâbâd, maalesef günümüze kadar gelememiş, bize yıkıntıdan fazla bir şey kalmamıştır.

Halkın büyük bir kısmı zor durumdayken Ä°stanbul’da bazı devlet büyüklerinin rahat bir yaÅŸam sürdürmeleri, eÄŸlenceye düşkünlükleri huzursuzluklara sebep oluyordu. Patrona Halil isimli bir hamam tellakı bu durumdan memnun olmayan halkı da yanına katarak isyan çıkardı. Ä°syan sonucu NevÅŸehirli Damat Ä°brahim PaÅŸa idam edildi ve yakınları öldürüldü. PadiÅŸah III. Ahmet tahttan indirildi ve yerine I. Mahmut getirildi.


(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 28.10.2008 tarihinde Sema tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 2994 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Lâle Devri (1718-1730) | Osmanlı tarihinde batılaşma yönünde ilk adımların atıldığı Lale Devri adını dönemin yaşam biçimini simgeleyen lale çiçeğinden almıştır. orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Test Edin] Hangi MesleÄŸe EÄŸilimlisiniz ? Sizin İçin En Uygun Meslek Hangisi ? Sonraki MakaleYörük Ali Efe (d. 1895-Kavaklı, Sultanhisar, Aydın, ö. 23 Eylül 1951-Bursa) | Milli Mücadele Kahramanlarından Yörük Ali Efe - Yörük Ali T

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz