Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Kuram ve Teoriler] Aristoteles Evren Modeli


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.11.2007 tarihinde Erkan tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 243 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Batlamyus’un çalışmalarının temelleri Hipparchus’a dayanır, Batlamyus’un 1400 yıl hükümdarlık süren dünya merkezli evren modeli oluÅŸturmasında çok büyük etkisi olmuÅŸtur. Batlamyus, Hipparchus’un 850 yıldız içeren yıldız kataloÄŸunu 1022 yıldıza çıkarmıştır.

Bu arada gezegenlerle de ilgilenen Batlamyus, Aristoteles’in dönen kürelerinin, gezegenlerin hareketini ve parlaklıklarının deÄŸiÅŸiminin nedenini açıklamakta yeterli olmadığını fark etmiÅŸtir. Bu durumu düzeltmek için gezegenlerin Dünya etrafında dolanırken aynı zamanda da Dünya merkezli çember üzerinde dairesel bir hareket (epicycle) yapmaları gerektiÄŸini düşünmüştür.


Böylece gezegenler Dünya’dan farklı uzaklıklarda bulunabilecekti ve buna baÄŸlı olarak parlaklık deÄŸiÅŸimlerinin nedeni de anlaşılmış olacaktı, çünkü gezegen uzaklaÅŸtıkça parlaklık azalacak yaklaÅŸtıkça ise artacaktı. Aynı zamanda gezegenlerin farklı hızlarda hareket etmesi de açıklanmış oluyordu.

Ä°yi bir matematikçi olan Batlamyus, ortaya koyduÄŸu modelin gözlemlerle karşılaÅŸtırıldığında tam bir doÄŸruluktan uzak olduÄŸunu fark edip bu durumu düzeltmek için Dünya’yı merkezden biraz dışarı yerleÅŸtirmiÅŸtir. Günümüzde gezegenlerin yörünge düzlemlerinin elips olduÄŸu bilinmektedir.

Batlamyus. Dünya’yı merkezinin dışına taşıyarak bir bakıma elipse yakın bir yörünge önermiÅŸ oluyordu. Batlamyus, yörüngelerin elips olduÄŸunu kabul etseydi, modelinin daha basit ve gözlemlere daha uyumlu olacağını biliyordu ama inançları doÄŸrultusunda hareket ettiÄŸinden dolayı dairesel yörüngelerde ısrarcı davrandı.


Aristoteles, dairesel hareketin en kusursuz hareket olduÄŸunu savunmuÅŸtur ve Batlamyus da bu geleneÄŸin izinden gitmiÅŸtir. Rönesans’a kadar geçerliliÄŸini korumuÅŸ kilisenin desteÄŸini almış olan bu model Kopernik Devrimi ile son bulmuÅŸtur.

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.11.2007 tarihinde Erkan tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 243 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Kuram ve Teoriler] Aristoteles Evren Modeli orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleFen Lisesiz Ä°l Kalmayacak - OKS Son Kez Uygulanacak Sonraki MakaleKeder Sana Yakışıyor | Victor Hugo

İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.11.2007 tarihinde Erkan tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 312 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


M.Ö. 4. yüzyılda Platon’un iki küreli evren modeli geçerli olan modeldi. Bu modele göre evren iki küreden ibaretti. Birinci küre, merkezde bulunan Dünyamız, diÄŸeri ise yıldızların oluÅŸturduÄŸu dış küredir ve bir günde bir tam tur dönmekteydi. Gezegenlerde bu iki küre arasında hareket ediyordu. Peki, “Gezegenlerin tek düze ve ard arda hareketinin nedeni nedir?”

Soruya ilk cevap yine Platon’un öğrencilerinden Eudoxus’dan gelmiÅŸtir. Euodxus’a göre evren ortak bir merkez üzerinde iç içe geçmiÅŸ farklı eÄŸimlerde dönme eksenleri olan kürelerden oluÅŸuyordu. En içte hareketsiz duran küre Dünyamız. İçten dışa doÄŸru Ay, Merkür, Venüs, GüneÅŸ, Mars, Jüpiter, Satürn’e ait küreler dizilmektedir. En dışta bir tam turunu bir günde tamamlayan yıldızları içeren küre vardı. Ancak bu kürelerin sayısı, 56’ya kadar çıkmalıydı ki gezegenlerin hareketine uygun bir model olsun, böylece bunu fark eden Aristoteles ile birlikte 56 küreden oluÅŸmuÅŸ bir evren modeli elde edilmiÅŸ oldu.


Aristoteles, sınıflandırmalar yaparken fizik ve metafizik konular diye ayrım yapmıştır. Fizik konular somut nesnel olanın konusu, metafizik ise “fizik ötesi” konular anlamına gelmektedir. Evren ile ilgili modeli de metafizik konularla ilgili kitabında yer almaktadır. Bu kitapta, Aristoteles Eudoxus’un fikrini deÄŸerlendirmeye alıp kendisine göre uyarlamalar yapmıştır.

Aristoteles’e göre her bir kürenin hareketi bir dıştaki küre tarafından yönetilmektedir. En dıştaki küre, yani yıldızları içeren küre ise kusursuz hareket ettirici idi ve ilk hareket ettirici tanrı tarafından harekete geçirilmiÅŸti. Çünkü ona göre her hareket eden ÅŸeyin bir hareket ettiricisi olmalıydı.

Aristoteles evreni ikiye bölmüştü; Ay’ın üzerinde bulunduÄŸu, Dünya’dan sonraki ilk küreye kadar ki yerler su, hava, ateÅŸi içeren fiziksel dünya, ondan sonrası ise ruhsal alemlerdi. Aristoteles’in evreni sınırlı bir evrendi, çünkü en dıştaki sabit yıldızlar küresi sınırsız büyüklükte olsaydı eÄŸer sınırlı sürede sınırsız yol kat etmek zorunda kalacaklardı, ayrıca sınırsız büyüklükte bir küre olsaydı yıldızlar gökte bir doÄŸru boyunca hareket ediyormuÅŸ gibi görünmeliydi; oysa Aristoteles’e göre yıldızlar doÄŸudan batıya doÄŸru çember çiziyordu. Bundan dolayı da doÄŸrusal olan her hareketin bir sonu olacağını, ama çembersel hareketin bir sonu olmasının ÅŸart olmadığını, bu yüzden dairesel hareketin kusursuz hareket olduÄŸunu düşünmüştür.


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.11.2007 tarihinde Erkan tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 312 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Kuram ve Teoriler] Aristoteles Evren Modeli orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleGrip aşısının tam zamanı Sonraki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 17 Ekim - October

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz