Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kulak Çınlaması Nedir? | Sebepleri – Kulak Çınlamasının Diğer Sebepleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 21.02.2009 tarihinde Esesli tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 1493 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kulak Çınlaması ve Sebepleri


Güzel ülkemizin güzel diline deyim olarak geçmiştir KULAK ÇINLAMASI. Ne zaman kulağımız çınlasa acaba ardımızdan kim konuştu diye düşünür kendi kendimize. Ama acaba işin aslı böylemi? Belki bu deyimin bir gerçeklik payı bulunabilir ama tıp dünyası daha bunu ispatlayamadı. Belki kulak çınlamaları çok seyrek oluyorsa bunu önemsemeyebiliriz ama sıklaştığı zaman bazen katlanamaz hale gelebiliyor. Peki ama çok sık olan kulak çınlamalarının nedeni nedir acaba? Başka bir şeyin belirtisi, semptomu olabilir mi? İşte bu soruların cevabı.

Dışarıdan uyaran bir ses olmadığı halde, kulak içinde duyulan ve anlam verilemeyen bir takım seslere “çınlama” denmektedir.

Sümkürme, çiğneme, esneme, hapşırma ve öksürme gibi baş hareketleri sırasında duyulan çınlamalar normal olup hastalık belirtisi sayılmazlar. Yine ara sıra duyulan ve “hayırlı bir haber” şeklinde yorumlanan çınlamalar da zararsız kabul edilir.


DİKKAT: Kulakta, nabız atması şeklinde duyulan ritmik sesler ciddiye alınmalıdır. Genellikle yüksek tansiyonda duyulan bu sesler, kulak çevresindeki atardamarların hastalığına da işaret edebilirler.

Uğultular şeklinde derinden gelen sesler, aşırı derecede tansiyon düşüklüğünü ve kansızlığı düşündürmelidir.

Kulak Çınlamasının Diğer Sebepleri:

* Kuvvetli beden hareketlerinden sonra kulakta nabız atması şeklinde duyulan sesler tamamen normal olup dinlenme ile kendiliğinden geçer.

* Yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan çınlamalar, kulak fonksiyonlarının zayıflamakta olduğunu gösterir.

* Şeker hastalığında, tiroid bezi bozukluklarında kulak çınlamaları şeklinde sesler duyulmakta, hastalık belirtilerinin zayıflaması ile birlikte azalmaktadır.

* Kimyevi ve toksit maddelerle zehirlenen kimselerde, kulak çınlamaları zehirlenme belirtilerinden sayılmaktadır.


* Uyuşturucu madde, alkol ve aşırı tütün tüketen kimselerde de kulak çınlamaları görülmektedir.

* Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan streptomisin, neomisin, kanamisin gibi antibiyotiklerin alınmasında kulak çınlamaları bir yan etki olarak ortaya çıkarlar.

* Dış kulak yolu, tamamen, kulak kiri ile kapandığında, ortakulak ve içkulak iltihaplarında, diş ve dişeti iltihaplarında, kan kanserinde (lösemi) kulak çınlamasına benzer sesler duyulabilmektedir.

* Ayrıca, işitme sinirlerini içine alan bir sinir sistemi hastalığında da kulak çınlaması görülebilir.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 21.02.2009 tarihinde Esesli tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 1493 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kulak Çınlaması Nedir? | Sebepleri - Kulak Çınlamasının Diğer Sebepleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSpor Yaparken Gözlere Dikkat! -Prof. Dr Nilüfer Alpaslan Sonraki MakaleEdebi Akımlar - Doğalcılık - Natüralizm | Edebiyatta Doğalcılık - Türk Ve Dünya Edebiyatında Doğalcılık Temsilcileri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz