Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kırım Savaşı | Rus ArÅŸivinden Osmanlı – Kırım Savaşı Ve FotoÄŸrafları – Kırım Savaşı – 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 17.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 397 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kırım Savaşı

Rus ArÅŸivinden Osmanlı – Kırım Savaşı Ve FotoÄŸrafları


Türkülere konu olan 1853 yılındaki Osmanlı ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı’nın fotoÄŸrafları ortaya çıktı.Rus arÅŸivinden çıkan fotoÄŸraflar o günleri anlatması açısından görülmeye deÄŸer.

Bakınız, 1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşı | 1683-1699 Osmanlı-Kutsal Ä°ttifak Savaşı’nın Bir Parçası – Kırım Seferleri

Kırım Savaşı, 4 Ekim 1853 – 30 Mart 1856 tarihleri arasındaki Osmanlı-Rus Savaşıdır. Ä°ngiltere, Fransa ve Piyemote-Sardinya’nın Osmanlı tarafında savaÅŸa dâhil olmasıyla savaÅŸ, Avrupalı devletlerin Rusya’yı Avrupa ve Akdeniz dışında tutmak amacıyla verdiÄŸi bir savaÅŸ halini almıştır. SavaÅŸ, müttefik güçlerin zaferiyle bitmiÅŸtir.


Savaşın Sebepleri

Rusya, 1853 yılından itibaren Kavalalı Mehmet Ali Paşa bunalımı sırasında takip ettiği zayıf bir Osmanlı Devleti üzerinde etki alanı kurma politikasını bırakarak, bu devleti yıkma politikası takip etmeye başladı. Bunu gerçekleştirebilmek için de kutsal yerler sorununu kullandı.

Osmanlı Devleti, Hıristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresinde Katolik ve Ortodokslar’a çeÅŸitli ayrıcalıklar tanımıştı. 1853 yılına gelindiÄŸinde ayrıcalıklar konusunda Rusya ile KatolikliÄŸin dünya çapında savunuculuÄŸunu yapan Fransa çatışmaya baÅŸladılar. Bu durumu bahane eden ve asıl amacı “Hasta adam” gözüyle baktığı Osmanlı devleti’ne ve onun bekasına son vermek isteyen Rusya, Ä°ngiltere’ye mirasın paylaşılması teklifinde bulundu. Ancak, çıkarları gereÄŸi Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünün muhafazasından yana olan Ä°ngiltere bu teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine Rusya, tek başına harekete geçerek, Osmanlı Devleti’ne bir ittifak teklifinde bulundu ve bu devletin sınırları içinde yaÅŸayan Ortodoksların koruyuculuÄŸunun Rusya’ya bırakılmasını önerdi. Osmanlı Devleti Ä°ngilizlerin de desteÄŸine güvenerek Rus isteklerini reddetti.

Rusya’nın Ä°stanbul’da görevli elçisi Aleksandr Mençikof isteklerinin reddedilmesi üzerine 19 Mayıs 1853’te Ä°stanbul’dan ayrıldı. Rus orduları savaÅŸ dahi ilan etmeden 22 Haziran 1853’de Eflak ve BoÄŸdan’ı (Memleketeyn) iÅŸgale baÅŸladılar. Çar, bu hareketinin bir savaÅŸ baÅŸlangıcı kabul edilmemesi gerektiÄŸini açıkladı ve bu teÅŸebbüsün bir güvenlik tedbiri olduÄŸunu belirtti. Ancak, bu durum Avrupa’nın statüsünü deÄŸiÅŸtirmeye yönelikti. Bunun üzerine Avusturya’nın teklifi ile Viyana’da bir konferans toplandı. Fakat toplantıdan sonuç alınamadı. Bu sırada Ä°stanbul’da, Rusya’ya karşı savaÅŸ ilanı için halk padiÅŸaha baskı yapmaya baÅŸladı. 4 Ekim 1853’te Rusya’ya bir nota verildi ve Eflak ile BoÄŸdan’ın 15 gün içinde boÅŸaltılması istendi. Rusya bu notaya kayıtsız kaldı ve tanınan sürenin sonunda savaÅŸ fiilen baÅŸladı.

Savaşın baÅŸlangıcında Osmanlı ordusu Balkanlar’da baÅŸarılı oldu. Fakat Batum’a yardım götüren Osmanlı donanması 30 Kasım 1853’te Rus donanması tarafından Sinop açıklarında batırıldı. Rusların bu ani hareketi ve Karadeniz’de durum üstünlüğü saÄŸlamaları BoÄŸazlar’ı ve Ä°stanbul’u tehlikeye düşürdü. Bu durum Avrupa devletlerini endiÅŸelendirdi. Ä°ngiltere ve Fransa devreye girerek tarafları uzlaÅŸtırmak istedi, ancak yapılan teklifi Rusya reddetti.

Çar, ültimatomu ve istekleri kabul etmedi ve Rus ordusuna Tuna nehrini geçerek ilerleme emrini verdi. Ä°ngiltere ve Fransa, 12 Mart 1854’te Rusya’ya savaÅŸ ilan ettiler.


Müttefikler, Rusya’yı barışa zorlamak için Kırım yarımadasında da bir cephe açmaya karar verdiler. 20 Eylül 1854’te 30 bin Fransız, 21 bin Ä°ngiliz ve 60 bin Osmanlı askerinden oluÅŸan müttefik kuvveti 89 harp ve 267 nakliye gemisiyle Kırım’a çıkarıldı. Ancak Kırım Savaşı düşünüldüğü gibi kısa sürede tamamlanamadı. 1855 ilkbaharında 140 bin kiÅŸilik bir müttefik kuvveti daha bölgeye çıkarıldı. Ruslar maÄŸlup oldu ve çekilmek zorunda kaldılar. Kafkas cephesinde ise Ruslar baÅŸarı kazandılar ve Kars’ı ele geçirmeye muvaffak oldular. Bu sırada Çar I. Nikolay öldü, yerine geçen II. Aleksandr barış istemek zorunda kaldı. Barış ÅŸartlan Avusturya tarafından kendisine verilen bir ültimatomla bildirildi. II. Aleksandr istenen ÅŸartları esas tutarak barış teklifini kabul etti. Önce 15 Mayıs’dan 14 Haziran 1855’e kadar Viyana’da barış için hazırlık görüşmeleri yapıldı ve Paris Konferansı esasları tespit edildi.

Savaşın Sonuçları

Kâğıt üzerinde, savaşın galiplerinden olan Osmanlı devleti, aslında savaştan çok büyük zarar alarak çıkmıştır. Çok pahalı olan bu savaşı yürütebilmek için Osmanlı devleti, ödeme yeteneğinin çok üstünde borç almıştır.

EndüstrileÅŸmeyi kaçırdığı için ekonomisi çaÄŸdışı kalmış olan devlet, bu borçların altından kalkamayacak ve 1881 yılında II. Abdülhamit döneminde Düyunu Umumiye idaresinin kurulmasıyla, Avrupalı devletlerin mali denetimi altına girip, yarı sömürge olacaktır. Özellikle Fransa’daki Yahudi Rothschild Ailesinin sahibi olduÄŸu bankalardan alınan borçlar sonucunda, Yahudilerin vaat edilen topraklara yerleÅŸmesine engel olunamamıştır.

Kırım Savaşı’nın sonunda ilan edilen Islahat Fermanı, Osmanlı reform hareketlerinde çok önemli bir yer tutar. Islahat Fermanı’nın amacı, imparatorluk içindeki herkese Osmanlı yurttaÅŸlığı vererek, yasalar önünde dine bakılmaksızın eÅŸitlik saÄŸlamaktı. Islahat Fermanı ile Batı’da dolaÅŸan liberal düşünceler Osmanlı’ya girmeye baÅŸlayacaktır.

Ä°ÅžTE KIRIM SAVAÅžI’NIN RUS RAŞİVLERÄ°NDEN ÇIKAN FOTOÄžRAFLARI..

(Visited 211 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 17.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 397 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kırım Savaşı | Rus Arşivinden Osmanlı - Kırım Savaşı Ve Fotoğrafları - Kırım Savaşı - 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleRosa Mystica - Gizemli Gül | Oscar Wilde Sonraki MakaleOt Yiyen Kaplan

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz