Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kûfi – Küfi – Kufi | Yazı, Dik, Yalın Ve Köşeli Harflerle Yazılan, Arapça Hat Sanatında Yaygın Olarak Kullanılan Yazı Türü


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 13.06.2010 tarihinde Hale tarafından, Dünya Edebiyatı ve Edebi KiÅŸilikler bölümünde paylaşılmıştır ve 790 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kûfi – Küfi – Kufi

Kûfi, Küfi veya Kufi, yazı, dik, yalın ve köşeli harflerle yazılan, Arapça hat sanatında yaygın olarak kullanılan bir yazı türüdür.


Kûfi yazısıyla yazılmış bir Kur’an sayfası, 8. – 9. yüzyıllar dolayları.

Özellikle erken dönemden daha yuvarlak hatlara sahip örneklerine rastlanan kûfi yazısı Kur’an yazmalarında ve yapıların cephelerinde de sıklıkla kullanılmıştır.


Modern, dijital ortamda yapılmış görece daha keskin keskin köşeli bir kûfi yazısı örneği.

Ä°slam hat sanatının en eski bilinen yazı türü olan kûfi, ismini Kufe’den almıştır.

Kûfe

Irak’ta bir ÅŸehir, BaÄŸdat’ın 170 km güneyinde, Necef’in 10 km kuzeydoÄŸusunda yer alır. Fırat Nehri kenarındadır.

Kufe – Büyük Kufe Camii, 1915


2003 yılı verilerine göre nüfus 110.000’dir. Ali bin Ebu Talib döneminde Ä°slam Ä°mparatorluÄŸu’nun baÅŸkenti haline getirilen ve baÅŸkent olduÄŸu sürece kültürel yapısı geliÅŸtirilen günümüzde de çoÄŸunluÄŸunu Müslümanların oluÅŸturduÄŸu kenttir.

(Visited 45 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 13.06.2010 tarihinde Hale tarafından, Dünya Edebiyatı ve Edebi KiÅŸilikler bölümünde paylaşılmıştır ve 790 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kûfi - Küfi - Kufi | Yazı, Dik, Yalın Ve Köşeli Harflerle Yazılan, Arapça Hat Sanatında Yaygın Olarak Kullanılan Yazı Türü orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKuÅŸak Çatışması Nedir? | KuÅŸak Çatışması Nasıl Ortaya Çıkar Nedenleri - KuÅŸak Çatışmasını Azaltmak İçin Yapılacaklar - Kültür .. Sonraki MakaleAtatürk'e Åžiirler : Atatürk YükseliÅŸ Demek... | Ahmet Köklügiller

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz